Recept na makronky a tajné tipy mistrů cukrářů. Troufnete si na jejich výrobu?

Video se připravuje ...
10. srpna 2020 • 00:00

Sněhové cukroví původem z Francie ochutnal už asi každý. Jeho výroba ale není úplně jednoduchá, chce to zkušenosti, cvik a dobrý recept. Chcete-li, aby domácí sladké makronky zdobily i vaši slavnostní tabuli, podívejte se na video z F.O.O.D. pikniku 2018 a odhalte s námi tajemství cukrářských mistrů.

Co patří do pravých makronek a jaké náplně jsou nejoblíbenější? Na všechny otázky, které by vás před prvním pečením domácích makronek mohly zajímat, odpoví ve videu v úvodu článku Adina Agakishieva z pražského Café Millème a Radka Luňáková, jejíž výrobky jsou známé pod značkou Makronky Malý Princ

Makronka vyžaduje přesnost a trpělivost. Jak postupovat?

Na výrobu známého francouzského cukroví se používá pouze moučkový cukr, vaječný bílek a mandlová mouka, která se vyrábí jemným namletím mandlí. Z toho důvodu patří pravé makronky mezi přirozeně bezlepkové cukroví. Mandlovou mouku si ale doma nevyrábějte, právě její kvalita rozhoduje o tom, zda se vám makronky povedou, nebo ne. Jakost se odvíjí dle jemnosti namletí mandlí, země původu a samozřejmě se projeví i na ceně. Důležité je také nenechat se odradit prvními nevydařenými kousky, výroba makronek je specifická cukrařina, která vyžaduje trpělivost. Pastelové cukroví si zkrátka žádá přesný poměr surovin včetně množství vaječného bílku. Pravý francouzský recept je proto základem úspěchu. Kromě kvality vstupních surovin závisí výsledek také na typu trouby a přesnosti měření teplotyRecept na pravé makronky dle šéfcukráře Pavla Juraška najdete ZDE >>>

Náplně do makronek klasické i méně tradiční

Náplně typické pro Francii jsou dle Adiny Agakishieva z Café Millème ovocné džemy nebo čokoládové ganache, tedy krém z čokolády a smetany. To, zda necháte krém přirozeně čokoládový, nebo vytvoříte nevšední kombinace s příchutí čaje, kávy, ovoce nebo levandule, je jen čistě na vaší fantazii. Cukrářka Radka z Makronky Malý Princ si vybrala pro své makronky převážně náplně z máslových krémů, které, jak sama dodává, nejsou tak sladké jako náplně klasické. Inspirovat se proto můžete také touto variantou. Začátečníkům ale doporučuje plnit první makronky domácí zavařeninou.

Pokud milujete dobré jídlo a chcete se potkat s přáteli a posedět venku ještě před začátkem podzimu, přijďte letos v neděli 31. 8. 2020 na F.O.O.D. piknik na Ladronce a dejte si tu schůzku s někým, s kým jste se dlouho neviděli. Vstup je tradičně zdarma a na místě si, tak jako je zvykem, budete moci koupit piknikové koše, dát si něco dobrého u stánků farmářů a kulinářů, rozložit piknikovou deku a užívat si den.

F.O.O.D. piknik F.O.O.D. piknik • Autor: F.O.O.D. piknik

Autor: KF