Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho připravit za tepla i za studena

24. května 2024 • 04:47

Pokud jste sí ještě nezkoušeli doma připravit sirup z bezových květů, určitě mu dejte šanci. Málokterý vás tak dokonale osvěží během horkých letních dní, navíc je jeho příprava velmi jednoduchá a bezové květy najdete téměř všude. Máme pro vás dva způsoby, jak se dá bezový sirup připravit, a záleží jen na vás, zda ho budete chtít vařit, nebo si ho připravíte za studena.

Pokud se vydáte na výlet do přírody, je téměř jisté, že na nějaký keř bezu černého narazíte, protože roste na mnoha místech, hlavně podél cest a na mezích. Za zmínku jistě stojí, že se o něm často píše jako o zázračné rostlině, která vyléčí všechny neduhy. Dříve se totiž černým bezem léčilo skoro vše. Jeho květy i plody totiž mají silné antioxidační účinky a možná i vaše babička používala sirup z černého bezu při chřipce nebo nachlazení. Na plody a bezinkový sirup si ještě budeme muset počkat, právě teď ale můžete využít bezové květy. Když je nestihnete natrhat v květnu, kdy začínají kvést, nic se neděje, protože na ně můžete narazit i později. Rozkvétají postupně, i během léta. Oblíbené jsou nejen pro svou jemnou vůni, ale také mnohostranné využití. Někdo je smaží, lze je přidávat do různých sladkých moučníků, dá se z nich připravit med a zdaleka nejčastěji se z nich dělá sirup, z něhož si pak můžete během léta připravovat osvěžující limonádu a další nápoje, používat ho na dochucení palačinek, zmrzliny nebo různých dezertů a na podzim a v zimě si ho přidávat do čaje.  

Pár rad, než začnete

Pozor na déšť a prach

Je asi jasné, že byste bezové květy neměli sbírat u silnice nebo u cesty, kde se hodně práší. Pak byste je totiž museli umýt, a to je škoda, protože je tím zbytečně zbavíte pylu, který je plný cenných látek, ale hlavně sirupu dodává jeho krásnou a intenzivní vůni. Ze stejného důvodu není dobré sbírat květy za deštivého počasí. Vyberte si tedy ideálně keře, které rostou někde na kraji louky nebo u lesa, a zajděte si na květy v době, kdy svítí sluníčko, květy jsou čerstvě rozvité a mají ještě pár malých poupat. Zacházejte s nimi opatrně, dávejte je ideálně do proutěného košíku, aby mohly dýchat a nepomačkaly se. Chcete-li je přece jen trochu očistit, pak je doma jen velmi opatrně opláchněte studenou vodou, abyste z nich všechen pyl nevymyli. Květy mají různou velikost a v receptech se vždy uvádí jejich počet. Jako jeden květ počítejte takový, který má přibližně velikost mužské dlaně.

Na 2 litry sirupu budete potřebovat 20–40 květů. Na 2 litry sirupu budete potřebovat 20–40 květů. • Autor: iStock

Hlídejte si stonky i barvu cukru

S menšími květy nic dělat nemusíte, ale máte-li nějaké větší, odstraňte z nich pomocí nůžek silnější mezistonky. Mají totiž výraznější a nahořklou chuť, která by mohla pokazit výslednou chuť sirupu. Na oslazení můžete použít obyčejný nebo třtinový cukr. Počítejte ale s tím, že pokud použijete cukr, který má hnědou barvu, ovlivní to i výslednou barvu sirupu.

Vařit, nebo nevařit?

Když budete sirup vařit, bude mít delší trvanlivost a cukr se v něm rychleji rozpustí. Na druhou stranu ho zbavíte části jeho vůně a také cenných látek, jako jsou například vitaminy C nebo B. Obzvlášť u nevařeného sirupu je proto velmi důležité vodu, do které budete květy namáčet, nejdříve převařit. Než do ní květy namočíte, nechte ji úplně vychladnout tak, aby měla pokojovou teplotu. Květy bezu jsou velmi křehké a kdyby byla teplá, nebo naopak moc ledová, květy v ní zhnědnou. Do sirupu je také nutné přidat kyselinu citronovou, která slouží jako konzervant, a sirup plnit do sterilovaných lahví. Také je dobré sirup v láhvích zakápnout trochou lihu, například v podobě pálenky, a potřít lihem i hrdlo a víčko každé láhve, než ji uzavřete. 

Je jen na vás, jaký postup přípravy si vyberete. My pro vás máme oba:

Vařený bezový sirup

Bezový sirup Bezový sirup • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 40 bezových květů
  • 2,5–3 l vody
  • asi 2 kg cukru
  • 3 citrony
  • 80 g kyseliny citronové

Postup:

1. Vodu převařte, přidejte do ní kyselinu citronovou a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2. Květy bezu rozložte na utěrku a počkejte asi hodinu, aby z nich stihl vylézt hmyz, případně je velmi opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl. Citrony omyjte a nakrájejte na kolečka.

3. Květy a kolečka citronu dejte do vhodné sklenice nebo jiné nádoby, zalijte je vychladlou vodou s kyselinou citronovou, zakryjte pokličkou nebo čistou utěrkou a nechte louhovat 24 hodin v chladu.

4. Druhý den tekutinu slijte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce a gázu s květy ještě vymačkejte. Přidejte cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.

5. Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených sterilovaných láhví, uzavřete je, postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pak láhve otočte a uskladněte na tmavším a chladnějším místě.  Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření ho skladujte v ledničce maximálně týden.

Bezový sirup za studena

Domácí bezový sirup Domácí bezový sirup • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 25 bezových květů
  • 2 l vody
  • 2 kg cukru
  • 2 bio citrony
  • 2 lžíce kyseliny citronové
  • trochu lihu (nemusí být)

Postup:

1. Vodu převařte a nechte úplně vychladnout na pokojovou teplotu. Květy bezu rozložte na čistou utěrku a počkejte asi hodinu, aby z nich mohl vylézt hmyz. Případně je můžete opláchnout studenou vodou, ale jen velmi opatrně, abyste z nich neomyli všechen pyl. Pak z nich odstřihněte silnější mezistonky. Jeden citron omyjte a nakrájejte na kolečka. 

2. Květy a kolečka citronu dejte do velké slenice nebo jiné vhodné nádoby, zalijte je vychladlou převařenou vodou, zakryjte poklicí nebo utěrkou a nechte stát v chladu 24 hodin. 

3. Druhý den šťávu sceďte přes čisté plátno a květy ještě důkladně vymačkejte. Ke šťávě přidejte cukr, šťávu vymačkanou z druhého citronu a kyselinu citronovou a za občasného promíchání nechte cukr úplně rozpustit. Může to trvat i několik hodin, dá se to ale urychlit, pokud vše mírně zahřejete na teplotu kolem 30–40 °C. 

4. Jakmile je cukr zcela rozpuštěný, sirup naplňte do čistých sterilovaných láhví a než je uzavřete, můžete na povrch přidat pár kapek lihu nebo jiného alkoholu. Sirup skladujte v chladu. 

Výborný sirup si můžete udělat i z rebarbory>>>

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková