Letní grilování podle Zdeňka Pohlreicha: Prozradil 10 osvědčených rad, jak na to

12. srpna 2021 • 00:00

Venku je krásně teplo a byla by velká škoda trávit letní den v kuchyni. Prostřete si venku a rozpalte gril. Šefkuchař Zdeněk Pohlreich nám poradí, co dobrého si na něm připravit.

Kam se letos chystáte s rodinou na dovolenou, dáváte přednost vodě, nebo horám, případně kombinujete obojí?

S ohledem na letošní situaci nevím, kam a jestli se do zahraničí vydám. Je ale fakt, že mám moře rád, takže doufám, že to vyjde. Já mám rád hory spíš v zimě, ale v létě je mi u moře přece jen líp. Navíc mám rád středomořskou a obecně přímořskou kuchyni, takže pobyt s rodinou u moře považuju za služební cestu. Vždycky u moře rád jím místní speciality, ale to asi každý. Jsou rychlé, zdravé a díky slunci výtečné.

Vozíte si z cest třeba také nějaké potraviny, koření nebo víno?

To ani moc ne. Mám totiž pocit, že tam, kde daný produkt vzniká, chutná přece jen líp než u nás. Navíc se tady v Česku dá koupit úplně všechno, takže si nemyslím, že je třeba cokoliv dovážet. Pokud ano, tak jen jako malý suvenýr, jinak je to zbytečné.

video

Rady od šéfa 

  • Nedávejte maso z lednice rovnou na gril, vždy ho nechte alespoň hodinu vydýchat.
  • Pokud pečete maso na grilovací pánvi, vytřete ji pak pečivem a připravte tak velice jednoduše topinky, po kterých se zapráší.
  • Pokud budete grilovat sýr, volte tužší halloumi, který je pro grilování ideální. Aby jeho konzistence nebyla houževnatá, nechte ho před grilováním asi hodinu namočený ve vodě.
  • Při pečení dezertů ve formě s grilem zacházejte stejně jako s horkovzdušnou troubou.
  • Větší kousky masa je ideální marinovat zhruba 24 hodin předem, než je dáte na gril.
  • Neplatí, že by se mělo maso solit až po upečení. Se solí a pepřem pracujte, kdykoli máte chuť.
  • Ke grilování patří dipy. Pokud máte v lednici kvalitní jogurt, bylinky a česnek, máte vystaráno. Vždy totiž máte možnost vytvořit základní směs.
  • Maso na grilu nepropichujte, vyteče z něj šťáva. Sledujte, zda se nepálí, případně používejte teploměr na gril. Pokud je maso vyšší, chystejte ho na nižším plameni delší dobu.
  • Ryby jsou za všech okolností na grilu považovány za minutku. Jakmile je necháte na roštu dlouho, budou vysušené.
  • Při flambování si dejte pozor na výši plamene, abyste si výsledný pokrm nespálili.

Chcete ochutnat delikatesy z grilu podle Zdeňka Pohlreicha? V aktuálním čísle BLESK Vaše recepty je jich hned několik! Taková vepřová žebírka se salátem coleslaw si nemůžete nechat ujít >>>

Blesk Vaše recepty Blesk Vaše recepty • Autor: Blesk Vaše recepty

Autor: TR, Blesk Vaše recepty