Letní grilování podle Zdeňka Pohlreicha: Prozradil 10 osvědčených rad, jak na to

12. srpna 2021 • 00:00

Venku je krásně teplo a byla by velká škoda trávit letní den v kuchyni. Prostřete si venku a rozpalte gril. Šefkuchař Zdeněk Pohlreich nám poradí, co dobrého si na něm připravit.

Kam se letos chystáte s rodinou na dovolenou, dáváte přednost vodě, nebo horám, případně kombinujete obojí?

S ohledem na letošní situaci nevím, kam a jestli se do zahraničí vydám. Je ale fakt, že mám moře rád, takže doufám, že to vyjde. Já mám rád hory spíš v zimě, ale v létě je mi u moře přece jen líp. Navíc mám rád středomořskou a obecně přímořskou kuchyni, takže pobyt s rodinou u moře považuju za služební cestu. Vždycky u moře rád jím místní speciality, ale to asi každý. Jsou rychlé, zdravé a díky slunci výtečné.

Vozíte si z cest třeba také nějaké potraviny, koření nebo víno?

To ani moc ne. Mám totiž pocit, že tam, kde daný produkt vzniká, chutná přece jen líp než u nás. Navíc se tady v Česku dá koupit úplně všechno, takže si nemyslím, že je třeba cokoliv dovážet. Pokud ano, tak jen jako malý suvenýr, jinak je to zbytečné.

Video se připravuje ...

Rady od šéfa 

  • Nedávejte maso z lednice rovnou na gril, vždy ho nechte alespoň hodinu vydýchat.
  • Pokud pečete maso na grilovací pánvi, vytřete ji pak pečivem a připravte tak velice jednoduše topinky, po kterých se zapráší.
  • Pokud budete grilovat sýr, volte tužší halloumi, který je pro grilování ideální. Aby jeho konzistence nebyla houževnatá, nechte ho před grilováním asi hodinu namočený ve vodě.
  • Při pečení dezertů ve formě s grilem zacházejte stejně jako s horkovzdušnou troubou.
  • Větší kousky masa je ideální marinovat zhruba 24 hodin předem, než je dáte na gril.
  • Neplatí, že by se mělo maso solit až po upečení. Se solí a pepřem pracujte, kdykoli máte chuť.
  • Ke grilování patří dipy. Pokud máte v lednici kvalitní jogurt, bylinky a česnek, máte vystaráno. Vždy totiž máte možnost vytvořit základní směs.
  • Maso na grilu nepropichujte, vyteče z něj šťáva. Sledujte, zda se nepálí, případně používejte teploměr na gril. Pokud je maso vyšší, chystejte ho na nižším plameni delší dobu.
  • Ryby jsou za všech okolností na grilu považovány za minutku. Jakmile je necháte na roštu dlouho, budou vysušené.
  • Při flambování si dejte pozor na výši plamene, abyste si výsledný pokrm nespálili.

Chcete ochutnat delikatesy z grilu podle Zdeňka Pohlreicha? V aktuálním čísle BLESK Vaše recepty je jich hned několik! Taková vepřová žebírka se salátem coleslaw si nemůžete nechat ujít >>>

Blesk Vaše recepty Blesk Vaše recepty • Autor: Blesk Vaše recepty

Autor: TR, Blesk Vaše recepty