Trápí vás o svátcích nepříjemné pálení žáhy? Vymačkejte brambory a nelehejte si!

27. prosince 2023 • 00:15

Občasné pálení žáhy zažije během života skoro každý a není náhodou, že se objevuje často v období Vánoc. Souvisí totiž nejčastěji s tím, že jíme jinak a víc než obvykle a naše trávení na to nestihne zareagovat. Jak se můžete pálení žáhy vyhnout a co vám pomůže ve chvíli, kdy už je pozdě a cítíte nepříjemné pálení? Máme pro vás pár účinných babských rad.

Pálení žáhy, odborně pyróza, se projevuje palčivým pocitem za hrudní kostí, který přechází směrem nahoru, hořkokyselou chutí v ústech, říháním, pocitem plnosti, někdy i pocitem na zvracení. Vyvolává ho kyselý obsah žaludku, který je velmi agresivní a vrací se zpátky do jícnu, kde dráždí sliznici. Tento nepříjemný proces má z části na svědomí tzv. česlo. To si můžete představit jako těsnění mezi žaludkem a jícnem. Když česlo dobře netěsní, žaludeční šťávy mají pak do jícnu zajištěný volný přístup.

Dobře tento pocit znají těhotné ženy, u kterých pálení žáhy způsobuje zvětšující se plod, který tlačí na žaludek, a také hormonální změny. Často ho zažívají lidé s velkou nadváhou nebo ti, kteří dlouhodobě zažívají velký stres. Způsobovat pálení žáhy mohou i některé léky nebo nevhodná poloha těla (v předklonu či na břiše).

Video se připravuje ...

Co nás pálí nejčastěji?

Potíže s pálením žáhy mají nejčastěji na svědomí určité typy jídel a nápojů, nepravidelný jídelní režim, přejídání se velkými porcemi a jedení pozdě večer. Mezi jídla, která vyvolávají pálení žáhy, patří hlavně ta tučná, smažená, fritovaná, ale také příliš studená, horká nebo kořeněná. Typickým příkladem je smažený kapr nebo řízek s klasickým bramborovým salátem a zalitý bílým vínem. Pálení žáhy způsobují také sladká pečená jídla s vysokým obsahem cukru a tuku, například vánočka. Do hitparády „žáhopalných“ potravin se řadí i luštěniny, vejce, rajčata, čerstvý chléb, silná káva, alkohol, víno (hlavně bílé), sycené limonády a kyselé potraviny.

První pomoc najdete doma

Když vás čas od času pálí žáha, není to nic nebezpečného, nicméně nepříjemné to je a pak člověk hledá, co by mu rychle pomohlo. Než zamíříte do lékárny, můžete zkusit některé babské rady. Úlevu většinou přinese zvýšená poloha horní poloviny těla a vypití sklenice vlažné vody po jídle, do které můžete přidat trochu citronové šťávy nebo jablečného octa. Čistou vodu bez bublinek byste měli popíjet ve větším množství i v průběhu dne. Pomůže i kefír nebo další zakysané výrobky. Určitě byste si neměli lehat a předklánět se. Mezi další potraviny, které tlumí nepříjemné pocity, patří nesolené mandle a rýže, která spolehlivě uklidní celý trávicí trakt. Potíže dokáže zmírnit také šťáva vymačkaná z nastrouhaných syrových brambor, která je silně zásaditá, nebo pomalé žvýkání 1 čajové lžičky kmínu, fenyklových či anýzových semínek. Funguje i cucání lžičky medu, do kterého lze přidat trošku kurkumy, nebo zázvor, ať už jeho žvýkání nebo popíjení ve formě čaje. Na mátový čaj v tomto případě zapomeňte. Sice funguje na trávení, pálení žáhy ale spíš zhoršuje.

Na pálení žáhy pomáhá voda s trochou citronu, zázvor nebo kurkuma Na pálení žáhy pomáhá voda s trochou citronu, zázvor nebo kurkuma • Autor: iStock

Na internetu často narazíte na jedlou sodu, která je na nepříjemné pálení žáhy hojně doporučována. Přestože bývá jedlá soda i součástí léků na pyrózu, buďte při jejím používání opatrní. Může totiž situaci naopak zhoršit, protože při dlouhodobějším užívání způsobuje paradoxně překyselení žaludku. Využijte ji proto jen při akutních potížích a jednorázově.

Když musíte do lékárny

Pokud domácí prostředky nepomohou, zbývají volně prodejné léky v lékárně, kterým se říká antacida. Rychle neutralizují přebytečné kyseliny a přinášejí úlevu téměř okamžitě. Antacida jsou vhodná, pokud vás pálení žáhy trápí jen příležitostně, například o Vánocích nebo po silvestrovské noci. V opačném případě je nutné sáhnout po takzvaných inhibitorech protonové pumpy. Ty snižují tvorbu žaludečních kyselin a na rozdíl od antacid se musí užívat pravidelně.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková