Trápí vás o svátcích nepříjemné pálení žáhy? Vymačkejte brambory a nelehejte si!
Občasné pálení žáhy zažije během života skoro každý a není náhodou, že se objevuje často v období Vánoc. Souvisí totiž nejčastěji s tím, že jíme jinak a víc než obvykle a naše trávení na to nestihne zareagovat. Jak se můžete pálení žáhy vyhnout a co vám pomůže ve chvíli, kdy už je pozdě a cítíte nepříjemné pálení? Máme pro vás pár účinných babských rad.
Pálení žáhy, odborně pyróza, se projevuje palčivým pocitem za hrudní kostí, který přechází směrem nahoru, hořkokyselou chutí v ústech, říháním, pocitem plnosti, někdy i pocitem na zvracení. Vyvolává ho kyselý obsah žaludku, který je velmi agresivní a vrací se zpátky do jícnu, kde dráždí sliznici. Tento nepříjemný proces má z části na svědomí tzv. česlo. To si můžete představit jako těsnění mezi žaludkem a jícnem. Když česlo dobře netěsní, žaludeční šťávy mají pak do jícnu zajištěný volný přístup.
Dobře tento pocit znají těhotné ženy, u kterých pálení žáhy způsobuje zvětšující se plod, který tlačí na žaludek, a také hormonální změny. Často ho zažívají lidé s velkou nadváhou nebo ti, kteří dlouhodobě zažívají velký stres. Způsobovat pálení žáhy mohou i některé léky nebo nevhodná poloha těla (v předklonu či na břiše).
Co nás pálí nejčastěji?
Potíže s pálením žáhy mají nejčastěji na svědomí určité typy jídel a nápojů, nepravidelný jídelní režim, přejídání se velkými porcemi a jedení pozdě večer. Mezi jídla, která vyvolávají pálení žáhy, patří hlavně ta tučná, smažená, fritovaná, ale také příliš studená, horká nebo kořeněná. Typickým příkladem je smažený kapr nebo řízek s klasickým bramborovým salátem a zalitý bílým vínem. Pálení žáhy způsobují také sladká pečená jídla s vysokým obsahem cukru a tuku, například vánočka. Do hitparády „žáhopalných“ potravin se řadí i luštěniny, vejce, rajčata, čerstvý chléb, silná káva, alkohol, víno (hlavně bílé), sycené limonády a kyselé potraviny.
První pomoc najdete doma
Když vás čas od času pálí žáha, není to nic nebezpečného, nicméně nepříjemné to je a pak člověk hledá, co by mu rychle pomohlo. Než zamíříte do lékárny, můžete zkusit některé babské rady. Úlevu většinou přinese zvýšená poloha horní poloviny těla a vypití sklenice vlažné vody po jídle, do které můžete přidat trochu citronové šťávy nebo jablečného octa. Čistou vodu bez bublinek byste měli popíjet ve větším množství i v průběhu dne. Pomůže i kefír nebo další zakysané výrobky. Určitě byste si neměli lehat a předklánět se. Mezi další potraviny, které tlumí nepříjemné pocity, patří nesolené mandle a rýže, která spolehlivě uklidní celý trávicí trakt. Potíže dokáže zmírnit také šťáva vymačkaná z nastrouhaných syrových brambor, která je silně zásaditá, nebo pomalé žvýkání 1 čajové lžičky kmínu, fenyklových či anýzových semínek. Funguje i cucání lžičky medu, do kterého lze přidat trošku kurkumy, nebo zázvor, ať už jeho žvýkání nebo popíjení ve formě čaje. Na mátový čaj v tomto případě zapomeňte. Sice funguje na trávení, pálení žáhy ale spíš zhoršuje.
Na internetu často narazíte na jedlou sodu, která je na nepříjemné pálení žáhy hojně doporučována. Přestože bývá jedlá soda i součástí léků na pyrózu, buďte při jejím používání opatrní. Může totiž situaci naopak zhoršit, protože při dlouhodobějším užívání způsobuje paradoxně překyselení žaludku. Využijte ji proto jen při akutních potížích a jednorázově.
Když musíte do lékárny
Pokud domácí prostředky nepomohou, zbývají volně prodejné léky v lékárně, kterým se říká antacida. Rychle neutralizují přebytečné kyseliny a přinášejí úlevu téměř okamžitě. Antacida jsou vhodná, pokud vás pálení žáhy trápí jen příležitostně, například o Vánocích nebo po silvestrovské noci. V opačném případě je nutné sáhnout po takzvaných inhibitorech protonové pumpy. Ty snižují tvorbu žaludečních kyselin a na rozdíl od antacid se musí užívat pravidelně.