Jak zmírnit žaludeční problémy po vánočních hodech?

25. prosince 2017 • 06:00

Vánoční svátky patří k těm nejkrásnějším v roce, ale dost často jsou spojené s přejídáním, nedostatkem pohybu a zažívacími potížemi. Jak si nenechat zkazit Vánoce vzniklými žaludečními problémy? Tyto tipy vám pomohou!

Na žaludek pomůžou bylinky 

Pokud nás po hromadě jídla a alkoholu trápí trávicí problémy, nemusíme hned sahat po lécích. Pokud jsou příznaky mírné, velmi dobře pomohou bylinkové čaje. Ty se prodávají samostatně nebo ve směsích přímo určených na žaludek. Ověřenou bylinkou je máta, která pozitivně působí na vylučování žaludečních šťáv, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče. Dobrým pomocníkem je i heřmánek, který zbavuje plynatosti, uvolňuje svalstvo a zmírňuje nevolnost. Na trávení je také výborný čaj z kořene i z listů pampelišky, který uleví při nadýmání a zácpě.

Na trávení velmi dobře pomůžou bylinkové čaje Na trávení velmi dobře pomůžou bylinkové čaje • Autor: istock

 Zažívání uklidní i meduňka, která je dobrá také na bolest hlavy. Přečtěte si o jejích účincích na Mojezdravi.cz

Citron jako startér metabolismu i trávení

Vlažná voda s citronem po ránu nejenom dokonale nastartuje váš metabolismus a začátek dne, perfektně pomůže i při trávicích problémech. Napomáhá totiž trávení tím, že podporuje tvorbu žluči. Kromě toho čistí organismus a krev od odpadních látek z těla, navíc zajišťuje dobrou funkci střev. Tím zabraňuje problémům se zácpou a průjmem.

Citron napomáhá trávení tím, že podporuje tvorbu žluči Citron napomáhá trávení tím, že podporuje tvorbu žluči • Autor: istock

Banán proti pálení žáhy

Banán je výborným ovocem, které neutralizuje žaludeční kyseliny. Díky tomu přinese úlevu od pálení žáhy a také dalších žaludečních problémů. Kromě toho, že má pozitivní vliv na žaludek, má i velký obsah vlákniny, což velmi ocení vaše střeva. Dejte si pozor, aby banány byly dostatečně zralé! A pokud tápete, jak poznat dokonale zralý banán, přečtěte si článek na Dáma.cz

Banán přináší úlevu od pálení žáhy Banán přináší úlevu od pálení žáhy • Autor: istock

Zázvor

Zázvor je nejenom úžasné aromatické koření, má i velmi prospěšné zdravotní účinky. Zázvor pomáhá při poruchách trávení, nadýmaní, plynatosti a symptomech dráždivého tračníku. Studie prokázaly, že zázvor zmírňuje nevolnost. Pomůže šálek zázvorového čaje nebo čerstvě odšťavněný pomeranč s kouskem zázvoru.

Zázvor pomáhá při poruchách trávení, nadýmaní a plynatosti Zázvor pomáhá při poruchách trávení, nadýmaní a plynatosti • Autor: istock

Pohyb na čerstvém vzduchu

K dobrému zažívání patří i dostatek pohybu. Dopřejte si mezi jídlem a pohádkami procházku na čerstvém vzduchu – pohyb pomáhá střevům při jejich práci a čerstvý vzduch pomáhá lépe strávit přijatou potravu. Procházejte se svižným tempem, tedy takovým, při kterém se mírně zadýcháte. Denně by dospělý člověk měl ujít alespoň 10 000 kroků.

Procházka na čerstvém vzduchu nám udělá dobře Procházka na čerstvém vzduchu nám udělá dobře • Autor: istock

Bílý jogurt plný probiotik

Živé kultury v jogurtu jsou pro naše trávení velmi prospěšné. Dokáží totiž zneškodnit špatné bakterie, které se v našich střevech vytváří při střevních potížích, jako jsou plynatost, nadýmání a průjem. Živé kultury, neboli probiotika, obsahují pouze některé druhy jogurtů. Abyste měli jistotu, že jogurt probiotické kultury obsahuje, kupujte jogurty pouze takové, na jejichž obalu je napsáno, že obsahují aktivní živé kultury.

Živé kultury v jogurtu jsou pro naše trávení velmi prospěšné Živé kultury v jogurtu jsou pro naše trávení velmi prospěšné • Autor: istock

 

Způsobů, jak si od trávicích potíží ulevit, je spousta. Nejlepší je samozřejmě se nepřejídat, jíst pomalu a pít dostatečné množství tekutin, nejlépe neperlivé vody. Pokud vám ale potíže nepřestanou, je potřeba vyhledat lékaře.

Autor: Tereza Langmajerová