Silvestrovské zvyky ze světa: Házení granátovým jablkem i nádobím, pojídání nudlí nebo pití popela

31. prosince 2022 • 10:00

Poslední večer v roce slaví lidé po celém světě dobrým jídlem, pitím a petardami. Nicméně v různých zemích mají i další zvyky, které nám mohou připadat dost podivné, nicméně všechny mají jedno společné – zajistit v nadcházejícím roce štěstí, zdraví, lásku a prosperitu.

Španělé jedí hrozny pro štěstí

Ve Španělsku mají už od konce 19. století tradici, která má lidem zajistit rok plný štěstí a prosperity. Jakmile začne na silvestra odbíjet půlnoc, snědí s každým úderem hodin jednu kuličku vína. S touto tradicí přišli kdysi pěstitelé vinné révy v oblasti Alicante a původně měla podpořit prodej neobvykle velké úrody hroznů. Sníst takto rychle za sebou 12 kuliček ovšem nemusí být úplně snadné, proto se každoročně koncem roku ve španělských médiích objevují rady, která odrůda vína je pro tuto tradici nejvhodnější a zda je lepší víno s peckami, nebo bez.  

Na silvestra nemusíte pít jen alkohol >>>

Video se připravuje ...

Skotové vyhlížejí tmavovlasého muže

Ve Skotsku je den před 1. lednem tak důležitý, že pro něj dokonce existuje oficiální název: Hogmanay. V tento den dodržují Skotové mnoho tradic, ale jednou z jejich nejslavnějších je takzvaná první noha. Skotové věří, že pokud chcete mít v nadcházejícím roce štěstí, měl by být první člověk, který po silvestrovské půlnoci překročí práh vašeho domu, tmavovlasý muž. Světlovlasí nebo zrzaví muži a ženy jsou naopak předzvěstí zlého osudu. Důvod pochází z doby, kdy Skotsko napadali Vikingové a ten poslední, koho chtěli Skotové vidět u svých dveří, byl světlovlasý muž s obří sekerou. Tmavovlasí muži tradičně přicházejí s dary, jako je uhlí, mince, chléb, sůl a whisky, které mají představovat vše, co nový rok snad přinese, tedy teplo, prosperitu, jídlo, chuť a dobrou náladu.

Podobná tradice existuje i ve Švédsku, kde se říká, že pokud k sobě domů po půlnoci pozvete cizího člověka (a tady by měl být světlovlasý), přinese vám to štěstí. Také Řecko má tradici zvanou „pothariko“, podle které první člověk, který v novém roce překročí práh, přinese štěstí nebo smůlu. Proto si zde velmi vybírají, kdo to bude, a většinou to bývá paní domu, která podává slavnostní lahůdky, aby si zajistila štěstí v příštím roce.

I u nás si lidé dříve dávali pozor na to, kdo jim 1. ledna přišel osobně popřát zdraví a štěstí do časů budoucích jako první. Věřilo se, že když šlo o dítě, mladou dívku nebo muže, přišlo s nimi to dobré. Ovšem, když dorazila stará žena, čekala vás podle starých tradic jen a jen smůla.

V Holandsku se cpou koblížky

Odůvodnění této holandské silvestrovské tradice je poněkud zvláštní. Starověké germánské kmeny jedly během Vánoc kousky smaženého těsta podobné malým koblihám. Měly chránit před bohyní Perchtou, která obcházela stavení a těm, kdo nedodržovali půst, hrozila, že je rozpáře a jejich břicho naplní koudelí. Díky tomu, že byly koblížky hodně mastné, její nůž po břiše dotyčného sklouzl. Dnes si tedy na silvestra všichni Holanďané pochutnávají na smažených kuličkách zvaných oliebollen a jen těžko byste našli prodejce potravin, který by je neměl koncem roku v nabídce.

V Holandsku se pojídají smažené koblížky V Holandsku se pojídají smažené koblížky • Autor: iStock

Brazilci házejí květiny do oceánu

Pokud se náhodou ocitnete v Brazílii na silvestra, nedivte se, že je oceán doslova posetý bílými květinami a svíčkami. V této jihoamerické zemi je běžné, že se lidé na silvestra vydají na pláž, aby zde předali dary v podobě bílých květů bohyni oceánu Yemoje a získali její požehnání pro nadcházející rok.

Španělé a Italové oblékají červené spodní prádlo

Ve španělské Valencii se vítá nový rok v červeném spodním prádle. Musí být nové a smí se obléct jen jednou, právě u příležitosti novoročních oslav. Červené spodní prádlo si oblékají i v Itálii a nejen proto, aby jim přineslo v novém roce štěstí a pohodu. Červená barva je zde spojována s plodností, a tak na ni sázejí hlavně ti, kteří touží po potomkovi. Podle italských tradic se má také ještě před půlnocí sníst tučná vepřová klobása, která symbolizuje hojnost. A když se navíc doplní čočkou, přinese i štěstí a prosperitu.

Nezapomeňte si udělat naši tradiční čočku >>>

 

Video se připravuje ...

Řekové věší na dveře cibuli

Pro Řeky je cibule symbolem znovuzrození a rozvoje. Když zasadíte cibuli do země, rychle zapustí kořeny a začne růst. Proto si Řekové tuto zeleninu věší na dveře, aby se jim v následujícím roce dobře dařilo. 

Japonci pojídají soba nudle

V japonské kultuře je zvykem přivítat nový rok miskou tenkých pohankových nudlí zvaných soba. Tomuto rituálu se říká toshikoshi soba neboli roční nudle, a ačkoli není úplně jasné, jak a kdy vznikl, má se za to, že tenké a dlouhé nudle symbolizují dlouhý a zdravý život. Mnoho lidí také věří, že jim pohanka, která je jako rostlina velmi odolná, dodá sílu.  

Japonské pojídání soba nudlí Japonské pojídání soba nudlí • Autor: iStock

V Dánsku se hází nádobím

Probudit se 1. ledna do haldy střepů může znít pro někoho jako noční můra, nicméně v Dánsku jsou za to moc rádi. Na silvestra se tu totiž tradičně hází nádobím na dveře přátel a sousedů. Říká se, že je to způsob, jak zanechat agresi a zlou vůli ve starém roce. A čím větší hromadu rozbitého nádobí najdete po silvestru za dveřmi, tím víc štěstí budete v nadcházejícím roce mít, protože je důkazem, že máte hodně dobrých přátel.

Řekové rozbíjejí granátové jablko

Ve starověké řecké mytologii symbolizuje granátové jablko plodnost, život a hojnost. V moderním Řecku je toto ovoce spojováno se štěstím. Aby si ho Řekové zajistili i v dalším roce, na silvestra těsně po půlnoci rozbíjejí granátové jablko o dveře svého domu. A říká se, že čím víc semínek granátového jablka najdou na zemi, tím větší štěstí je v novém roce čeká.

V Rusku se pije popel

V ruské kultuře je silvestrovskou tradicí napsat na papír svá přání, papír pak spálit, vzniklý popel nasypat do sklenky šampaňského a vypít.

V Estonsku se hodně jí

Pokud rádi jíte, jistě by se vám na silvestra líbilo v Estonsku. Lidé tam totiž věří, že jim v nadcházejícím roce přinese štěstí sedm, devět nebo dvanáct jídel. Právě tato čísla jsou v celé zemi považována za šťastná. Jídla je opravdu hodně, nic se ale neděje, když něco nedojíte. Naopak. Estonci často úmyslně nechávají něco na talíři, aby pomyslně nakrmili členy rodiny, kteří již nežijí.

V Arménii se peče chleba štěstí V Arménii se peče chleba štěstí • Autor: iStock

V Arménii pečou chleba štěstí

Když lidé v Arménii pečou na silvestra chléb, přidávají do něj jednu speciální přísadu: štěstí. Samozřejmě pouze obrazně. Je tradicí, že se do každé várky chleba upečeného poslední den v roce pomyslně zapracovává i přání všeho dobrého.

Turci solí práh

V Turecku se traduje, že když hodiny odbijí na silvestra půlnoc, máte na práh bytu nebo domu nasypat sůl. Stejně jako mnoho jiných silvestrovských tradic po celém světě, i tato údajně podporuje mír a prosperitu po celý následující rok.

Autor: AK