Co jíst na Nový rok? Tahle jídla vám přinesou štěstí!

1. ledna 2023 • 00:00

Říká se sice, že každý je sám strůjcem svého štěstí, nicméně právě v době, kdy začíná nový rok, tomu můžete trochu pomoci. Existují totiž jídla, která vám mohou zmíněné štěstí v nadcházejícím roce přinést. A zdaleka to není jen čočka. Jaké pokrmy podle pověr přinášejí štěstí lidem po celém světě? 

Vepřové

Prasátko je symbolem štěstí u nás, v sousedních i vzdálenějších zemích, jako je Portugalsko, nebo dokonce Kuba. Proč právě prase? Souvisí to mimo jiné i s tím, že prasata nikdy necouvají. Zaboří rypák do země a postupují dopředu. Stejným směrem, jakým se nejspíš budete chtít v novém roce vydat i vy. Pojistit si to tedy můžete vepřovou pečínkou, na které si na Nový rok pochutnávají i v sousedním Rakousku nebo Maďarsku. 

Čočka

Čočka, připomínající svým tvarem drobné mince, je typickým novoročním jídlem u nás a také například v Maďarsku nebo Itálii. Pokud si ji dáte, zajistí vám po celý rok blahobyt. Zatímco my si ji děláme na kyselo nebo podobně jako v Maďarsku vaříme čočkovou polévku, Italové čočku podávají s vepřovými klobáskami.

Video se připravuje ...

Zelí a zelená zelenina

Když vepřové, tak samozřejmě i zelí. Tato tradice, která pochází z Německa a dalších zemí východní Evropy, ale kterou najdete i v Irsku, má kořeny v jednoduché logistice. Zelí se sklízí na podzim, a když se dávalo kvasit, trvalo šest až osm týdnů, než bylo hotové. Právě na přelomu roku pak bylo v té nejlepší formě. Zelená barva zelí symbolizuje peníze a blahobyt, proto mají pokrmy ze zelí (i další zelené zeleniny) zajistit celé rodině po celý rok majetek.

Ryby

Zatímco u nás se vždy říkalo, že na Nový rok by neměla být na talíři drůbež, aby štěstí neuletělo, ani ryba, aby štěstí neuplavalo, v mnoha zemích, zejména těch přímořských, jsou ryby typickým novoročním pokrmem. Například ve skandinávských zemích a také na severu Německa nebo Polska je to sleď, jehož stříbrné šupiny připomínají peníze a který je symbolem štěstí. Konzumace sleďů, například nakládaných, byl způsob, jak doufat v dobrý úlovek v nadcházejících měsících, protože sledi měli nepředvídatelné migrační vzorce, a pokud byl jeden rok dobrý, nemuselo to znamenat, že bude úspěšný i ten další. A nejste-li milovníkem sleďů, nevadí. Štěstí vám mohou přinést třeba i sardinky, které patří do stejné rodiny ryb.

Nakládaní sledi Nakládaní sledi • Autor: iStock

Nudle

V Číně, Japonsku a mnoha dalších asijských zemích je zvykem podávat na Nový rok nudle. Jejich délka totiž symbolizuje dlouhý život. Je jedno, jaký druh nudlí zvolíte, zda budou doma dělanéudon, rýžové, nebo třeba soba nudle. Důležité je, aby byly dlouhé a abyste je během vaření nepolámali.

Fazole černé oko

Této luštěnině se v angličtině říká black-eyed pea neboli černooký hrášek. Svým vzhledem totiž skutečně připomíná sušený hrách s černým okem uprostřed. Chutí jsou tyto fazole trochu podobné cizrně a jejich velkou výhodou je, že se nemusí předem namáčet. Podle jedné z teorií získaly svou pověst šťastné potraviny už ve starověkém Egyptě. Byly totiž dostupné i nejchudším vrstvám a lidé jejich prostřednictvím projevovali pokoru bohům. Výborně se hodí do polévek nebo salátů. V Jižní Karolíně a některých dalších státech na jihu USA se na Nový rok tradičně z těchto fazolí, rýže a masa nebo šunky připravuje pokrm zvaný Hoppin' John, což lze volně přeložit jako Skákavý Jeník. Má přinést prosperující rok plný štěstí. Musí se ale podávat se zelenou zeleninou, která symbolizuje peníze.

Kulaté ovoce

Ve filipínské kultuře se silvestr tradičně slaví s 12 druhy ovoce. Číslo dvanáct má symbolizovat dvanáct měsíců v roce a přednost má kulaté ovoce, jako je mango nebo meloun. Las doce uvas de la suerte je zase španělská tradice známá jako dvanáct hroznů štěstí. S odbíjením půlnoci se s každým úderem pojídá dvanáct kuliček vína, aby byl člověk šťastný a bohatý po celý rok.

Čím víc má granátové jablko zrníček, tím víc štěstí Čím víc má granátové jablko zrníček, tím víc štěstí • Autor: iStock

Granátové jablko

V řadě zemí patří k Novému roku granátové jablko, které je symbolem hojnosti, plodnosti, štěstí a bohatství. Setkat se s ním můžete například v Turecku nebo v Řecku, kde se na Nový rok toto ovoce rozbíjí pro štěstí u vchodových dveří. Vy si můžete granátové jablko zakomponovat do novoročního čočkového salátu nebo z něj udělat osvěžující panna cottu.

Novoroční dort

Ke každé oslavě patří dort a ten speciální, novoroční, byste našli zejména v balkánských zemích a hlavně v Řecku. Říká se mu Vasilopita, peče se z máslového těsta, sype mandlemi a tradičně se do něj zapéká mince nebo nějaká drobnost. Kdo ji najde, bude mít štěstí celý rok.

Autor: AK