Bramborový salát podle celebrit: Zkuste oblíbený recept Karla Gotta, Dany Medřické nebo Evy Pilarové

22. prosince 2023 • 00:15

Pořádně velká mísa bramborového salátu nesmí na Vánoce chybět v žádné rodině. Jak by měl ale takový salát přesně vypadat? Co rodina, to trošku jiný recept. Někdo majonézu nahrazuje jogurtem, někdo přidává hrášek a řada lidí si zase nedokáže představit bramborový salát bez jablka nebo třeba kousku uzeniny. Jak připravují vánoční klasiku známé tváře českého showbyznysu?

Každý dobrý kuchař vám řekne, že základem dobrého bramborového salátu jsou kvalitní suroviny, hlavně dobré brambory a majonéza, ideálně domácí. U brambor je důležité vybrat správný typ, tedy salátové označené písmenem A. To jsou lojovité brambory s pevnou dužinou, která se po uvaření nerozpadá. Ideální je například odrůda Keřkovské rohlíčky nebo Dali, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich doporučuje Annabelle.

Připravte si bramborový salát podle videoreceptu >>>

Video se připravuje ...

Dalším důležitým krokem je vaření brambor ve slupce, nejlépe den předem. Teprve po vychladnutí se oloupou a nakrájí – na plátky, kostičky nebo nudličky. Záleží jen na vás, jakou konzistenci salátu a další přísady zvolíte. Většinou je to kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), majonéza, cibule, sterilované okurky, plnotučná hořčice, sůl a pepř. Ovšem i tady existují různé variace. Někdo cibuli předem spaří vařící vodou, protože má pak salát jemnější chuť a takése díky tomu tak rychle nekazí. Někdo místo vařené kořenové zeleniny používá sterilovanou. A jsou i tací, kteří odmítají kupovanou majonézu a připravují si domácí. No a pak jsou tu různé vychytávky a další ingredience, kterými se salát různě vylepšuje. Jak to dělají v rodinách některých českých celebrit?

Vychytávka Laďky Něrgešové

Herečka a moderátorka Laďka Něrgešová je pověstná svou láskou k pečení, ovšem i přípravu bramborového salátu zvládá na jedničku. Naučila se to od své maminky a zásadně do něj nedává vajíčka natvrdo, uzeninu ani hrášek. Připravuje ho klasicky, má ale jednu vychytávku. Místo majonézy do něj po dochucení přidává řepkový olej. Pak si vždy odebere jen množství, které aktuálně potřebuje, a přimíchá do něj trochu majolky. Díky tomu prý salát vydrží klidně až do silvestra.

Fígl Evy Pilarové

Zpěvačka a vynikající kuchařka Eva Pilarová připravovala bramborový salát podle rodinného receptu a většinou ho dělala až na Štědrý den, protože v prosinci vždy měla spoustu práce. Vařená vajíčka v jejím salátu nesměla chybět a měla také jeden fígl – nakrájenou cibuli nejdříve krátce povařila v octovém nálevu. Můžete zkusit její recept.

Co budete potřebovat:

  • 12 brambor
  • 4 vejce
  • 4 sladkokyselé okurky
  • 2 cibule
  • 1 malou sklenku octa
  • 1 malou sklenku vody
  • 1 vrchovatou lžíci soli
  • 6 vrchovatých lžic krystalového cukru
  • 1–2 uvařené mrkve
  • 300–350 ml majonézy

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce a po vychladnutí je oloupejte, nakrájejte na plátky a dejte do mísy. Vajíčka uvařte natvrdo, oloupejte, nakrájejte spolu s okurkami na kolečka a přidejte k bramborám.

2. Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte do kastrůlku. Ve větší sklenici smíchejte ocet s vodou, solí a cukrem. Tímto nálevem zalijte cibuli a nechte přejít varem.

3. Do mísy s bramborami přidejte nakrájenou vařenou mrkev, přilijte vychladlý nálev s cibulí, promíchejte a nakonec vmíchejte majonézu a salát podle potřeby dochuťte.

Aby nebyl tak těžký

Herečka Jitka Sedláčková má ráda jemnější verzi bramborového salátu. Přidává do něj sice majonézu, ale nastavuje ji zakysanou smetanou. Bílý jogurt je podle ní moc kyselý. Svůj salát také vylepšuje šunkou a nakrájeným jablkem. Naopak hrášek a vajíčko byste v něm nenašli. To zpěvačka Heidi Janků nahrazuje všechnu majonézu bílým jogurtem a má ještě jednu vychytávku – místo plnotučné hořčice používá do zálivky dijonskou. Salát je pak pikantnější.

Triky s cibulkou

Nadrobno nakrájená cibule je jednou ze základních ingrediencí bramborového salátu. Je ale hůře stravitelná a někomu může vadit i její ostřejší chuť a vůně, pokud se použije syrová. Herec Miroslav Táborský už se naučil, že ji musí po nakrájení spařit horkou vodou. Pak není v salátu cítit a nikomu po něm není těžko. Dříve přidával i šunkový salám, jako to dělával jeho tatínek. Od toho ale už upustil. Porotce MasterChef Česko Radek Kašpárek zase sází na orestovanou cibuli, protože mu vadí chuť syrové. Kromě ní k bramborám přidává mrkev, celer, hrášek, vařené vejce, hořčici, sůl, pepř, lák z okurek a trošku worcesteru.

Karel Gott měl rád bramborový salát se zelenou paprikou. Karel Gott měl rád bramborový salát se zelenou paprikou. • Autor: profimedia.cz

Neobvyklá ingredience Karla Gotta

I mistr měl svůj recept na bramborový salát. Přidával do něj cibuli spařenou horkým nálevem z okurek, nakrájené vařené vajíčko, kyselé okurky, majonézu smíchanou s plnotučnou hořčicí, mletým pepřem, solí a troškou cukru a nakonec i jednu ingredienci, která není v případě bramborového salátu tak obvyklá – nakrájenou zelenou papriku. Hotový a dobře rozleželý salát se pak podával posypaný zelenou petrželkou.

Kdo přidává jablko?

Už tu byla zmínka o jablku, které salát zjemní a dodá mu lehce nasládlou chuť. Kromě Jitky Sedláčkové ho přidává například i Zdeněk Pohlreich, Dita P. nebo Dagmar Havlová. Bramborový salát s jablkem dělávala i herečka Dana Medřická, která byla vyhlášená kuchařka a po všem, co připravila, se jen zaprášilo. Zde je její recept na pořádnou mísu salátu:

Co budete potřebovat:

  • 4 kg brambor vhodných na salát
  • 1 cibuli
  • 1 plechovku hrášku
  • 500 g mrkve
  • 500 g petržele
  • 1 sklenici sterilované zeleniny na salát nebo okurek
  • 1 sklenici majonézy
  • 1–2 jablka
  • mletý pepř a sůl

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a nakrájejte. V osolené vodě uvařte nakrájenou mrkev, celer a petržel doměkka. Přidejte k bramborám spolu se sterilovanou zeleninou a hráškem. 

2. Oloupejte jedno nebo dvě jablka, nakrájejte je nadrobno a přidejte do směsi. Důkladně promíchejte, dochuťte solí, pepřem a lákem ze sterilované zeleniny nebo okurek a nechte alespoň přes noc proležet.

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková