Vzhůru do nového roku s dobrým apetitem a nápaditými recepty!

2. ledna 2022 • 00:00

Leden je plný novoročních předsevzetí. Velmi četné jsou pokusy začít zdravěji jíst, sportovat, chodit na procházky a udržovat se celkově fit. Aby však tyto nové cíle neztroskotaly hned v začátku, vybrali jsme pro vás několik výtečných receptů. Jsou velmi pestré, nápadité a hlady s nimi trpět rozhodně nebudete. Naopak vás v zimních měsících zahřejí, dostatečně zasytí a nabijí energií.

Přejete si stravovat se letos pestřeji a poznávat nové kombinace chutí? Pak jsou níže uvedené recepty přímo pro vás. Každý si v nich najde nový chuťový požitek a zároveň je lze uvařit pro celou rodinu. Milujete čočku, pohanku, dýně, těstoviny, quinou, mořské plody, špenát či batáty? Pak popadněte zástěry, rozpalte sporáky a jde se vařit.

Karí čočka se špenátem

Kokosovým mlékem provoněné bezmasé karí ze zelené čočky a špenátu vám v chladných lednových dnech přijde dozajista vhod. Zahřeje, zasytí a jeho příprava vám nezabere více jak půl hodiny z vašeho volného času. Nejlépe si jej vychutnáte s jasmínovou rýží. Výtečnou alternativou je také batátové karí s cizrnou.

Pečené batáty s quinoou

Tento teplý salát je co do surovin opravdu vydatným pokrmem, který oplývá pestrostí chutí i barev. Batáty, quinoa, kukuřice, rajčátka, jarní cibulka, čerstvé bylinky a jogurt. To vše na vás čeká v delikátním celku nabitém vitaminy.

Těstoviny s dýní a kapustou

Jděte vstříc neotřelým kombinacím a nechte se vést receptem na těstoviny s dýní a kapustou podle časopisu F.O.O.D. Všechny použité ingredience jsou v zimních měsících snadno dostupné. Proto na nic nečekejte a vyrazte na nákup. Tuhle dobrotu musíte ochutnat.

Jelení pečínka s ořechy a salát z quinoy

Jelení pečínka s ořechy a salátem z quinoy představuje parádní chuťový zážitek nejen pro milovníky zvěřiny. Lahodná jelení kýta provoněná jalovcem, hřebíčkem a rozmarýnem se peče společně se žampiony a lískovými oříšky. Doplněná svěžím salátem je delikátním pokrmem hodným i slavnostně prostřené tabule.    

Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve

Tuto bezmasou variantu karbanátků si oblíbí nejen příznivci vegetariánského stravování. Placičky z pohanky, červené čočky a mrkve jsou totiž neodolatelné. Servírujte je jako tradiční masové karbanátky s bramborami nebo zeleninovým salátem.

Rychlá krevetová laksa

Inspirujte se zahraničními kuchyněmi. Vyzkoušejte pikantní polévku s chilli papričkami, krevetami a rýžovými nudlemi. Čeká na vás přímo exploze chutí. Rychlá krevetová laksa vás zahřeje na těle i na duši.

Autor: VDŠ