Nechutná vám čočka na kyselo? Zkuste na Nový rok jiný recept nebo rovnou jinou čočku

1. ledna 2023 • 10:00

Dát si čočku na Nový rok je skoro povinnost, pokud si tedy chcete zajistit dostatek peněz. A vzhledem ke zdražování to bude riskovat asi málokdo. Jenže co když vám klasická čočka nedělá dobře nebo vám nechutná ve verzi na kyselo? Naštěstí existuje spousta dalších skvělých receptů. A nejen to. Můžete si vybrat i z několika dalších druhů čočky, z nichž každá má své nesporné přednosti.

Hnědá a tmavozelená čočka

Nejznámější druh, který v kuchyni používaly již naše babičky. Je velmi výživná, bohatá na kyselinu listovou a železo. Ze všech druhů čočky je největší, proto se i nejdéle vaří. Také je nutné ji předem na několik hodin namočit do studené vody. Díky tomu se zkrátí doba vaření a čočka je pak i lépe stravitelná.

Víte, jak udělat tradiční čočku na kyselo? >>>

Video se připravuje ...

Před vařením vyluhovanou vodu slijte, čočku propláchněte a zalijte čistou vodou. Sůl si nechte až na dobu, kdy bude čočka téměř měkká. Nepřidávejte k čočce ani jedlou sodu, jak uvádějí některé starší recepty. Tím byste zničili vitaminy skupiny B. I když se čočka předem namočí, může někomu způsobovat nepříjemné nadýmání. Tomu můžete předejít, když k čočce přidáte vhodné bylinky, například libeček, tymián, majoránku nebo saturejku, zelené natě nebo nakládanou zeleninu.

Pokud nechcete čočku na kyselo, udělejte si ji jinak:

Čočka s bylinkami a uzeným masem

Čočka s klobáskami a pečenou zeleninou

Čočková polévka na červeno

Čočkový salát se sázeným vejcem

Čočkové kuličky v rajčatové omáčce s těstovinami

Čočkový salát s pečenou mrkví a petrželí

Těstoviny s rajčaty a čočkou

Čočkové ragú

Červená čočka

Velmi oblíbená červená čočka má jemnou chuť a navíc je rychlá na přípravu. Nemusí se předem namáčet, stačí ji jen propláchnout studenou vodou a díky chybějící slupce téměř vůbec nenadýmá, takže je ideální i pro malé děti. Uvařená je během 15–20 minut a většinou se úplně rozpadne. Proto se skvěle hodí do hustých polévek, kari nebo na pomazánky, můžete ji přidávat do salátů a výborná je i jako příloha k masu nebo zelenině. Hojně se také využívá v indické kuchyni.

Vybrali jsme pro vás několik receptů:

Polévka z červené čočky

Pečená krůta s čočkovým salátem

Papriky plněné červenou čočkou

Indická čočka dhal

Čočková pomazánka

Salát z černé čočky Salát z černé čočky • Autor: iStock

Černá čočka Beluga

Drobné černé čočce se někdy přezdívá luštěninový kaviár, protože ho opravdu tak trochu připomíná. Typické černé zbarvení jí dodává pigment bohatý na antioxidanty. I u této čočky je příprava velmi rychlá. Nemusí se předem namáčet, vaří se necelou půlhodinku a po tepelné úpravě dobře drží tvar. Hodí se do salátů, pomazánek, výborná je v kombinaci s kořenovou zeleninou i jako příloha, zejména k drůbeži a rybám.

Zkuste některý z těchto receptů:

Teplý čočkový salát

Čočka s uzenou makrelou a grepem

Čočka Beluga se pstruhem lososovitým

Pečené kuře s čočkou Beluga

Černá čočka s kořenovou zeleninou

Žlutá čočka

Používá se hodně v indické a orientální kuchyni, v oblibě ji mají také vegetariáni a vegani. Často se označuje indickým výrazem dhal. Její výhodou je velmi krátká příprava (pokud je loupaná, nemusí se předem namáčet) a také krásná barva, která vynikne například v salátech nebo polévkách.

Zkuste si ze žluté čočky udělat třeba dýňové karí se špenátem.

Zelená čočka Puy

Velmi zajímavá drobná zelená čočka pochází z oblasti Le Puy v jihovýchodní Francii. Vyniká svou kořenitou chutí, nemusí se namáčet a po uvaření si zachovává tvar. Je vhodná do polévek, salátů nebo jako příloha, ideálně k rybám. Udělejte si zelenou čočku třeba podle receptu Zdeňka Pohlreicha.

Autor: AK