Nechutná vám čočka na kyselo? Zkuste na Nový rok jiný recept nebo rovnou jinou čočku
Dát si čočku na Nový rok je skoro povinnost, pokud si tedy chcete zajistit dostatek peněz. A vzhledem ke zdražování to bude riskovat asi málokdo. Jenže co když vám klasická čočka nedělá dobře nebo vám nechutná ve verzi na kyselo? Naštěstí existuje spousta dalších skvělých receptů. A nejen to. Můžete si vybrat i z několika dalších druhů čočky, z nichž každá má své nesporné přednosti.
Hnědá a tmavozelená čočka
Nejznámější druh, který v kuchyni používaly již naše babičky. Je velmi výživná, bohatá na kyselinu listovou a železo. Ze všech druhů čočky je největší, proto se i nejdéle vaří. Také je nutné ji předem na několik hodin namočit do studené vody. Díky tomu se zkrátí doba vaření a čočka je pak i lépe stravitelná.
Víte, jak udělat tradiční čočku na kyselo? >>>
Před vařením vyluhovanou vodu slijte, čočku propláchněte a zalijte čistou vodou. Sůl si nechte až na dobu, kdy bude čočka téměř měkká. Nepřidávejte k čočce ani jedlou sodu, jak uvádějí některé starší recepty. Tím byste zničili vitaminy skupiny B. I když se čočka předem namočí, může někomu způsobovat nepříjemné nadýmání. Tomu můžete předejít, když k čočce přidáte vhodné bylinky, například libeček, tymián, majoránku nebo saturejku, zelené natě nebo nakládanou zeleninu.
Pokud nechcete čočku na kyselo, udělejte si ji jinak:
Čočka s bylinkami a uzeným masem
Čočka s klobáskami a pečenou zeleninou
Čočkový salát se sázeným vejcem
Čočkové kuličky v rajčatové omáčce s těstovinami
Čočkový salát s pečenou mrkví a petrželí
Červená čočka
Velmi oblíbená červená čočka má jemnou chuť a navíc je rychlá na přípravu. Nemusí se předem namáčet, stačí ji jen propláchnout studenou vodou a díky chybějící slupce téměř vůbec nenadýmá, takže je ideální i pro malé děti. Uvařená je během 15–20 minut a většinou se úplně rozpadne. Proto se skvěle hodí do hustých polévek, kari nebo na pomazánky, můžete ji přidávat do salátů a výborná je i jako příloha k masu nebo zelenině. Hojně se také využívá v indické kuchyni.
Vybrali jsme pro vás několik receptů:
Pečená krůta s čočkovým salátem
Papriky plněné červenou čočkou

Černá čočka Beluga
Drobné černé čočce se někdy přezdívá luštěninový kaviár, protože ho opravdu tak trochu připomíná. Typické černé zbarvení jí dodává pigment bohatý na antioxidanty. I u této čočky je příprava velmi rychlá. Nemusí se předem namáčet, vaří se necelou půlhodinku a po tepelné úpravě dobře drží tvar. Hodí se do salátů, pomazánek, výborná je v kombinaci s kořenovou zeleninou i jako příloha, zejména k drůbeži a rybám.
Zkuste některý z těchto receptů:
Čočka s uzenou makrelou a grepem
Čočka Beluga se pstruhem lososovitým
Černá čočka s kořenovou zeleninou
Žlutá čočka
Používá se hodně v indické a orientální kuchyni, v oblibě ji mají také vegetariáni a vegani. Často se označuje indickým výrazem dhal. Její výhodou je velmi krátká příprava (pokud je loupaná, nemusí se předem namáčet) a také krásná barva, která vynikne například v salátech nebo polévkách.
Zkuste si ze žluté čočky udělat třeba dýňové karí se špenátem.
Zelená čočka Puy
Velmi zajímavá drobná zelená čočka pochází z oblasti Le Puy v jihovýchodní Francii. Vyniká svou kořenitou chutí, nemusí se namáčet a po uvaření si zachovává tvar. Je vhodná do polévek, salátů nebo jako příloha, ideálně k rybám. Udělejte si zelenou čočku třeba podle receptu Zdeňka Pohlreicha.