Svatomartinský speciál: Všechny recepty, které potřebujete na přípravu sváteční hostiny

7. listopadu 2024 • 04:56

Svatý Martin, který přijíždí na bílém koni každoročně 11. listopadu, s sebou přináší nejen zimu a někdy i sníh, ale také dobré jídlo a pití. Připravte se na svatomartinskou oslavu včas. Máme pro vás recepty na přípravu všech slaných i sladkých dobrot, které k tomuto svátku patří. 

Svátek svatého Martina byl v dřívějších dobách jedním z nejoblíbenějších svátků roku. Všichni čekali na první sníh, čeledi končila služba, konaly se výroční trhy a martinská posvícení. A při tom všem se hodně slavilo, jedlo a pilo. 

Kdo byl svatý Martin?

Svatý Martin, jehož jméno listopadové oslavy nesou, žil ve 4. století našeho letopočtu ve Francii. Původně byl vojákem, do vojenské uniformy se ale neoblékal rád, protože se chtěl stát raději mnichem. Podle legendy se jednou o svůj vojenský plášť podělil s žebrákem. Když se mu pak v noci zjevil Ježíš oděný do poloviny pláště, Martin odešel z armády, nechal se pokřtít, založil klášter, jako mnich šířil křesťanství mezi venkovským lidem a později se stal biskupem. Zemřel 8. listopadu ve věku 80 let a byl pohřben 11. listopadu. Svatý Martin je patronem vojáků, koní a jezdců, také podkovářů, tkalců, zbrojířů, cestovatelů, mlynářů a  vinařů. 

Video se připravuje ...

Kaldoun s játrovými knedlíčky

Pokud si potrpíte na polévky, připravte na začátek svátečního menu tradiční českou polévku v podobě kaldounu s játrovými knedlíčky. Základem této polévky jsou droby, které stojí nejen za silnou chutí domácího vývaru, ale také za názvem pokrmu, který byl odvozen z německého výrazu pro drůbky – die Kaldaunen.

Kaldoun s játrovými knedlíčky Kaldoun s játrovými knedlíčky • Autor: F.o.o.d.

Výtečnou polévku připravíte nejen z drobů husích, použít můžete vnitřnosti a odřezky také např. z kachny, kuřete či králíka. Husí kaldoun je však svatomartinskou klasikou. Do vývaru upotřebíte husí krky, křídla, žaludky, srdce, biskupa i případné další odřezky. Základ polévky můžete nakonec doplnit nudlemi, nebo jako v námi uvedeném receptu také domácími játrovými knedlíčky, které pokrm dovedou k dokonalosti. 

Svatomartinská husa

K svátku svatého Martina patří především dozlatova upečená husa. A jestlipak víte, proč právě tento druh drůbeže? Právě husy totiž sehrály v životě Martina důležitou roli. Podle jedné legendy husy rušily kázání svatého Martina natolik, že byly odkázány na pekáč. Druhá legenda zase tvrdí, že se svatý Martin schovával před svým jmenováním biskupem v husníku mezi husami. Husy ho ale svým kejháním prozradily. Ať to bylo jakkoli, jejich ortel byl stejný: Na pekáč! 

Abyste si na huse pochutnali, je potřeba ji péct několik hodin Abyste si na huse pochutnali, je potřeba ji péct několik hodin • Autor: iStock

Jak husu připravit:

Pokud si chcete svatomartinskou husu upéct doma, vyhraďte si na přípravu dost času.

Ideální váha: Na pečení je nejlepší mladší a menší husa o hmotnosti kolem 5 kg, která má křehčí a jemnější maso. 

Solí nešetřete: Husu očistěte od zbytku peří, omyjte a důkladně osušte. Pak ji zvenku i zevnitř důkladně prosolte a posypejte kmínem. Na soli a na kmínu nešetřete. Díky soli maso hezky změkne.

Nechte ji odležet: Takto připravenou husu nechte alespoň den nebo dva odležet v chladu.

Přidejte jablka: Asi tři hodiny před pečením husu vyndejte z lednice, dejte ji do pekáčku a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Během této doby ji můžete naplnit a obložit nakrájenými jablky nebo hruškami, které masu dodají skvělou chuť a šťavnatost. Pekáček pak zakryjte víkem nebo alobalem.

Pečte ji pomalu: Tajemstvím opravdu křehké husy je pomalé pečení. Někdo ji peče 4-6 hodin, můžete ji ale péct až 15 hodin při nízké teplotě (nejdříve 10 hodin při 80-90 °C a pak asi tři hodiny při 120 °C). Teprve ke konci pečení se teplota zvýší a husa se dopeče v otevřeném pekáči, aby získala hezky křupavou kůži. 

Porobný postup, jak připravit svatomartinskou husu, najdete ZDE.

Zelí k huse

Dušené červené zelí Dušené červené zelí • Autor: iStock

Svatomartinská husa se tradičně podává s dušeným zelím, které k tučnému masu výborně chuťově ladí a také pomáhá lépe strávit tučné a kaloricky vydatné jídlo (zejména, pokud použijete zelí kysané). Nejčastěji se k huse podává červené zelí připravené na sádle a dochucené kořením, červeným vínem nebo octem, cukrem a případně i brusinkami. Recept najdete ZDE. Připravit si samozřejmě můžete i bílé zelí, opět na sádle (ideálně husím) a s cibulkou. Recept najdete ZDE

Pokud netrváte na klasice, zkusit i jinou variantu této zeleninové přílohy:

Knedlíky nebo lokše?

K pečené svatomartinské huse se tradičně podávají knedlíky a záleží na vás, jakým dáte přednost. Mohou být bramborové, chlupaté, kynuté houskové nebo karlovarské.

Skvělou aternativou knedlíků jsou lokše. Skvělou aternativou knedlíků jsou lokše. • Autor: F.O.O.D.

Skvělou alternativa knedlíků jsou lokše - nasucho opečené placky z vařených brambor a polohrubé mouky. Tento slovenský vynález si sice žádá trochu víc času, který budete muset strávit u plotny, určitě ale nebudete litovat. Lokše totiž milují dospělí i děti. Recept najdete ZDE

Sladké svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky Svatomartinské rohlíčky • Autor: F.O.O.D.

Ke svátečnímu hodování patří i něco sladkého na závěr. Nejznámějším pečivem, které se připravuje na svatého Martina, jsou rohlíky či rohlíčky, které se zahýbaly do tvaru připomínajícího podkovu bílého koně, na kterém přijíždí svatý Martin. Říkalo se jim martiny, ale také roháče, rohy, zahýbáky nebo podkovy. Často jsou z kynutého těsta a plněné různými nádivkami, například povidly. Můžete zkusit i ořechové rohlíčky bez droždí, mrkvové rohlíčky s povidly nebo populární ořechové rohlíčky od kuchařky Václava Havla

Svatomartinské víno

Důležitou součástí svatomartinských slavností je i svatomartinské víno. Toto označení dostává mladé víno, jehož zrání většinou trvá jen několik týdnů a není vhodné k archivaci. Mělo by se tedy vypít nejpozději do Velikonoc. Svatomartinská vína jsou obecně velmi svěží, ovocitá, aromatická a lehká s nižším obsahem alkoholu a příjemnou kyselinkou.

Svatomartinské víno Svatomartinské víno • Autor: istock

Dříve platilo striktní pravidlo, že se svatomartinská vína mohou prodávat až od 11. listopadu. Protože ale svátek svatého Martina někdy připadá na víkend nebo letos na pondělí, Vinařský fond už loni toto pravidlo mírně upravil. V případě, že datum 11. 11. připadá na sobotu, neděli, pondělí nebo úterý, je možné svatomartinská vína prodávat již od pátku předcházejícího tomuto datu, letos tedy už od 8. listopadu.

Autor: Anna Kopečková