Svatomartinská husa: Jak ji připravit tak, aby chutnala dokonale?

6. listopadu 2017 • 14:16

Svatomartinská husa patří ke každoročním oslavám stejně jako kapr k Vánocům. Pokud se i vy celý rok těšíte na dozlatova vypečenou křupavou kůrčičku i jemné rozpadající se maso, ale nevíte, jak se taková tradiční husa připravuje, přečtěte si naše tipy. Sváteční oběd připravíte bez jediného zaváhání!


Správný výběr masa

Pro přípravu svatomartinské husy ideálně kupte maso o hmotnosti 5 kilogramů. Takové množství bohatě vystačí pro čtyř až pětičlennou rodinu. Vybírejte spíše mladší a menší kusy, které mají křehčí a také jemnější maso. Starší husa je tužší a také obsahuje mnohem více tuku. Husa by neměla mít poškozenou kůži, kosti a podlitiny. Přednost dávejte raději husám českým, jsou prý nejlepší. Jedná se ale o specifický druh masa, které není k dostání každý den, proto na nákup myslete dopředu. Cena za kilogram se pohybuje mezi 300 a 450 Kč.

Při nákupu dávejte pozor na správný výběr masaPři nákupu dávejte pozor na správný výběr masa • Autor: istock


Příprava masa


Aby maso bylo správně křehké, je nutné si husu připravit už den předem. Husu očištěte od zbytku peří, omyjte a důkladně osušte. Pak ji zvenku i zevnitř dobře prosolte a posypejte kmínem. Na soli a na kmínu není nutné šetřit, maso snese i bohaté množství. Díky soli maso do druhého dne hezky změkne. Pokud máte mraženou drůbež, rozmrazujte ji při teplotě okolo 4 °C. Jen tak maso postupně vstřebá rozpouštějící se zkrystalizovanou šťávu a při pečení se hned tak nevysuší. Husu dejte do lednice nebo v případě chladné venkovní teploty na balkón.

Pečení husy

Druhý den husu dejte do pekáčku spolu s nakrájenými jablky nebo hruškami. Ovocem naplňte i samotnou husu, dodá skvělou chuť a šťavnatost. Díky němu se maso i při dlouhém pečení nevysuší. Někdo pro chuť přidává i sušené švestky. Husu podlijte vínem a nechte tři hodiny před pečením odpočinout při pokojové teplotě, aby studené maso nešlo přímo do vyhřáté trouby. Tím by se snížila jeho křehkost a jemnost. Pekáč zakryjte víkem nebo alobalem.

Troubu předehřejte na 90°C. Při pečení doporučuje si nějaké další aktivity, husu je nutné péct alespoň 10 hodin. Během této doby doporučujeme troubu neotvírat, nepodlévat ani neotáčet. Nejlepší je nechat maso péct přes noc. Po deseti hodinách teplotu dejte na 120 °C a pečte další 4 hodiny. Až na poslední hodinu sejměte víko nebo alobal, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dozlatova. V této fázi už husu je nutné kontrolovat a občas polévat výpekem.

Husu dejte do pekáčku spolu s nakrájenými jablky nebo hruškamiHusu dejte do pekáčku spolu s nakrájenými jablky nebo hruškami • Autor: istock

 

Podávání a příloha


Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout. Při podávání přelijte každou porci trochou šťávy, zbylou můžete podávat v omáčníku. Abyste si staročeskou husu užili naplno, připravte k ní tradiční bramborové nebo kynuté knedlíky a dušené zelí. Husa je skvělá v kombinaci s červeným zelím s jablky. Co dalšího se hodí k tomuto svátečnímu obědu? Podívejte se na tyto 4 tipy na přílohy k svatomartinské huse!

Tradice

Husa patří už odjakživa k českým tradicím, které vydržely dodnes. Podle jedné legendy husy rušily svatomartinskou mši natolik, že byly odkázány na pekáč. Druhá legenda zase tvrdí, že se svatý Martin schovával před svým jmenováním biskupem v husníku mezi husami. Husy ho ale svým kejháním prozradily. Ať to bylo jakkoli, jejich ortel byl stejný: Na pekáč! 

 

Svatomartinská husa patří k českým tradicímSvatomartinská husa patří k českým tradicím • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová