Svatomartinská husa: Jak ji připravit tak, aby chutnala dokonale?

7. listopadu 2023 • 00:00

Svatomartinská husa patří ke každoročním oslavám stejně jako kapr k Vánocům. Pokud se i vy celý rok těšíte na dozlatova vypečenou křupavou kůrčičku i jemné rozpadající se maso, ale nevíte, jak se taková tradiční husa připravuje, přečtěte si naše rady a podrobný postup. Sváteční svatomartinský oběd připravíte bez jediného zaváhání!

Správný výběr masa

Pro přípravu svatomartinské husy ideálně kupte maso o hmotnosti 5 kilogramů. Takové množství bohatě vystačí pro čtyř- až pětičlennou rodinu. Vybírejte spíše mladší a menší kusy, které mají křehčí a také jemnější maso. Starší husa je tužší a také obsahuje mnohem více tuku. Husa by neměla mít poškozenou kůži, kosti a podlitiny. Přednost dávejte raději husám českým, jsou prý nejlepší. Jedná se ale o specifický druh masa, které není k dostání každý den, proto na nákup myslete dopředu. Cena za kilogram se pohybuje okolo 300 Kč za kilogram, v akci ji lze pořídit i za cenu pod 200 Kč za kilogram.


Video se připravuje ...

Příprava masa

Aby bylo maso správně křehké, je nutné si husu připravit už den předem. Husu očistěte od zbytku peří, omyjte a důkladně osušte. Pak ji zvenku i zevnitř dobře prosolte a posypejte kmínem. Na soli a na kmínu není nutné šetřit, maso snese i bohaté množství. Díky soli maso do druhého dne hezky změkne. Pokud máte mraženou drůbež, nechte ji po osolení a okmínování pozvolna rozmrazit při teplotě okolo 4 °C. Husu dejte do lednice nebo v případě chladné venkovní teploty na balkon.

Pečení husy

Druhý den husu dejte do pekáčku spolu s nakrájenými jablky nebo hruškami. Ovocem naplňte i samotnou husu, dodá masu skvělou chuť a šťavnatost a i při dlouhém pečení se nevysuší. Někdo pro chuť přidává i sušené švestky. Husu podlijte vodou (můžete použít i víno) a nechte tři hodiny před pečením odpočinout při pokojové teplotě, aby studené maso nešlo přímo do vyhřáté trouby. Tím by se snížila jeho křehkost a jemnost. Pekáč zakryjte víkem nebo alobalem.

Troubu předehřejte na 120 °C. Při pečení doporučujeme naplánovat si nějaké další aktivity, husu je nutné péct alespoň 4-6 hodin. Maso musí jít po upečení snadno oddělit od kosti. Během této doby doporučujeme troubu neotvírat, husu nepodlévat ani neotáčet. Aby se na huse udělala hezká křupavá kůrčička, vyndejte ji po upečení z trouby, zvyšte teplotu na 230 °C, husu vraťte do trouby a pečte bez pokličky ještě asi 15 minut. V této fázi už je husu nutné kontrolovat a občas polévat výpekem.

Husu dejte do pekáčku spolu s čerstvými jablky nebo hruškami. Ovoce dodá masu skvělou chuť a šťavnatost Husu dejte do pekáčku spolu s čerstvými jablky nebo hruškami. Ovoce dodá masu skvělou chuť a šťavnatost • Autor: iStock

 

Podávání a příloha

Husu po upečení nechte chvíli odpočinout. Šťávu z pekáčku slijte přes cedník do kastrůlku, zalijte vývarem nebo vodou a svařte na silnou šťávu. Husu naporcujte a př podávání přelijte každou porci trochou šťávy, zbylou můžete podávat v omáčníku. Abyste si staročeskou husu užili naplno, připravte k ní tradiční bramborové nebo kynuté knedlíky a dušené zelí. Husa je skvělá v kombinaci s červeným zelím s jablky. Co dalšího se hodí k tomuto svátečnímu obědu? Podívejte se na tyto 4 tipy na přílohy k svatomartinské huse!

Tradice

Husa patří už odjakživa k českým tradicím, které vydržely dodnes. Podle jedné legendy husy rušily svatomartinskou mši natolik, že byly odkázány na pekáč. Druhá legenda zase tvrdí, že se svatý Martin schovával před svým jmenováním biskupem v husníku mezi husami. Husy ho ale svým kejháním prozradily. Ať to bylo jakkoli, jejich ortel byl stejný: Na pekáč! 

Video se připravuje ...

Autor: red, inf