Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak
Jak vypadá perfektní zelí, které krásně doladí chuť pečené husy? Máme pro vás tipy, jak zelí připravit netradičně, originálně, ale tak, aby se k huse dokonale hodilo.
Zelí, to je česká klasika. Ať už nakyselo nebo nasladko, ať bílé nebo červené, máme ho rádi my a měly ho rády i naše babičky. Podává se k vepřovému masu, k pečené kachně a nemělo by chybět ani v případě svatomartinské husy. Důvodem není jen to, že zelí k tučnému masu výborně chuťově ladí. Zelí (obzvlášt to kysané) pomáhá lépe strávit tučné a kaloricky vydatné jídlo.
Ke svatomartinské huse se nejčastěji podává červené zelí připravené na sádle a dochucené kořením, červeným vínem nebo octem, cukrem a případně i brusinkami. Recept najdete ZDE. Připravit si samozřejmě můžete i bílé zelí, opět na sádle (ideálně husím) a s cibulkou. Recept najdete ZDE.
Červené zelí si můžete připravit i podle videoreceptu>>>
Pokud netrváte na klasice, ukážeme vám, jak zelí udělat jako přílohu trošku jinak, než je běžné:
Smažené zelí s cibulkou a bílým vínem
Suroviny:
- 1 hlávka bílého zelí
- 1 velká cibule
- 200 ml bílého vína
- 4 lžíce řepkového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Hlávku zelí nakrájíme na proužky, osolíme je, opepříme a dobře promícháme.
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky nebo proužky a orestujeme ji v pánvi na polovině oleje dozlatova.
3. Cibuli vyndáme, do pánve přilijeme zbylý olej a orestujeme na něm připravené zelí. Když zelí začne na okrajích zlátnout, zalijeme ho bílým vínem a necháme všechno víno vyvařit.
4. Nakonec zelí smícháme s osmaženou cibulkou, podle potřeby dochutíme solí a podáváme.
Pečené zelné steaky
Suroviny:
- 1 menší hlávka zelí
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 stroužek česneku
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Zelí zbavíme krajních otlačených listů a pak ho nakrájíme na plátky silné asi 1,5-2 cm.
2. V misce smícháme olivový olej, sójovou omáčku, prolisovaný česnek, pepř a sůl a touto směsí potřeme plátky zelí. Položíme je na plech vyložený papírem na pečení a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Jakmile začnou plátky na povrchu růžovět, otočíme je, potřeme zbylou omáčkou, případně trochou vody a dále pečeme, dokud nezačnou růžovět i z druhé strany.
Husí stehna pečená na červeném zelí
Suroviny:
- 4 husí stehna
- 100 g cibule
- 2 stroužky česneku
- drcený kmín
- mletý pepř
- sůl
- 400 g červeného zelí
- 40 g anglické slaniny
- 3 lžíce cukru
- 1 jablko
- 1 lžíce octa
- 1 svitek skořice
Postup:
1. Husí stehna osolíme, opepříme, okmínujeme a dáme do pekáče. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli a oloupaný stroužek česneku, podlijeme trochou vody, pekáč zakryjeme, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 1,5 hodiny.
2. Mezitím v hluboké pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájené červené zelí a promícháme. Nakonec vmícháme nastrouhané jablko, ocet, cukr a celou skořici a promícháme.
3. Husí stehna vyjmeme z pekáčku, sesbíráme tuk a na dno pekáče rozložíme připravené zelí. Na ně položíme husí stehna, vrátíme zpět do trouby a pečeme ještě asi půl hodiny. Podle potřeby podléváme vodou.
4. Takto připravené zelí podáváme s husími stehny a bramborovým knedlíkem nebo lokšemi.