Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak

10. listopadu 2023 • 04:28

Jak vypadá perfektní zelí, které krásně doladí chuť pečené husy? Máme pro vás tipy, jak zelí připravit netradičně, originálně, ale tak, aby se k huse dokonale hodilo.

Zelí, to je česká klasika.  Ať už nakyselo nebo nasladko, ať bílé nebo červené, máme ho rádi my a měly ho rády i naše babičky. Podává se k vepřovému masu, k pečené kachně a nemělo by chybět ani v případě svatomartinské husy. Důvodem není jen to, že zelí k tučnému masu výborně chuťově ladí. Zelí (obzvlášt to kysané) pomáhá lépe strávit tučné a kaloricky vydatné jídlo.

Ke svatomartinské huse se nejčastěji podává červené zelí připravené na sádle a dochucené kořením, červeným vínem nebo octem, cukrem a případně i brusinkami. Recept najdete ZDE. Připravit si samozřejmě můžete i bílé zelí, opět na sádle (ideálně husím) a s cibulkou. Recept najdete ZDE

Červené zelí si můžete připravit i podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Pokud netrváte na klasice, ukážeme vám, jak zelí udělat jako přílohu trošku jinak, než je běžné:

Smažené zelí s cibulkou a bílým vínem

Smažené zelí s cibulkou a bílým vínem Smažené zelí s cibulkou a bílým vínem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1 velká cibule
  • 200 ml bílého vína
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Hlávku zelí nakrájíme na proužky, osolíme je, opepříme a dobře promícháme.

2. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky nebo proužky a orestujeme ji v pánvi na polovině oleje dozlatova.

3. Cibuli vyndáme, do pánve přilijeme zbylý olej a orestujeme na něm připravené zelí. Když zelí začne na okrajích zlátnout, zalijeme ho bílým vínem a necháme všechno víno vyvařit.

4. Nakonec zelí smícháme s osmaženou cibulkou, podle potřeby dochutíme solí a podáváme.

Pečené zelné steaky

Pečené zelné steaky Pečené zelné steaky • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 menší hlávka zelí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Zelí zbavíme krajních otlačených listů a pak ho nakrájíme na plátky silné asi 1,5-2 cm.  

2. V misce smícháme olivový olej, sójovou omáčku, prolisovaný česnek, pepř a sůl a touto směsí potřeme plátky zelí. Položíme je na plech vyložený papírem na pečení a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Jakmile začnou plátky na povrchu růžovět, otočíme je, potřeme zbylou omáčkou, případně trochou vody a dále pečeme, dokud nezačnou růžovět i z druhé strany.

Husí stehna pečená na červeném zelí

Husí stehna pečená na červeném zelí Husí stehna pečená na červeném zelí • Autor: iStock

Suroviny:

  • 4 husí stehna
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • drcený kmín
  • mletý pepř
  • sůl
  • 400 g červeného zelí
  • 40 g anglické slaniny
  • 3 lžíce cukru
  • 1 jablko
  • 1 lžíce octa
  • 1 svitek skořice

Postup:

1. Husí stehna osolíme, opepříme, okmínujeme a dáme do pekáče. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli a oloupaný stroužek česneku, podlijeme trochou vody, pekáč zakryjeme, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 1,5 hodiny.

2. Mezitím v hluboké pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájené červené zelí a promícháme. Nakonec vmícháme nastrouhané jablko, ocet, cukr a celou skořici a promícháme.

3. Husí stehna vyjmeme z pekáčku, sesbíráme tuk a na dno pekáče rozložíme připravené zelí. Na ně položíme husí stehna, vrátíme zpět do trouby a pečeme ještě asi půl hodiny. Podle potřeby podléváme vodou.

4. Takto připravené zelí podáváme s husími stehny a bramborovým knedlíkem nebo lokšemi.

Video se připravuje ...

Autor: PL