Svatomartinská hostina: Díky naší galerii a tipům letos zazáříte, ale nejen s jídlem. Dokonce i vyladěnou tabulí!

11. listopadu 2022 • 00:00

Pomalu pečená husa, sklenička svatomartinského vína a slavnostní stolování. To vše zkrátka patří k oslavám svatého Martina. Připravili jsme pro vás několik rad a tipů, jak tuto sváteční hostinu hravě zvládnout a přitom zachovat klid.    

Svátek svatého Martina je odjakživa spojen s očekáváním prvního sněhu, ochutnáváním vína a přípravou pečené husy. K huse se pojí hned dvě legendy. Jedna z nich praví, že husy rušily svatého Martina při kázání tak dlouho, až je nechal upéct. Ta druhá říká, že je Martin spojován s husami proto, že se před biskupem skrýval v husníku, kde byl husami prozrazen. Ať už vám připadá sympatičtější první, nebo druhá verze, pravdu se stejně nikdo nedozví, ale můžeme vám nabídnout několik rad a tipů, jak si svatomartinskou specialitu náležitě užít.

Video se připravuje ...

Rady a tipy, jak připravit tu nejlepší svatomartinskou husu:

Přinášíme několik nápadů, díky kterým bude vaše svatomartinská husa zkrátka neodolatelná.

1. Základem zaručeného výsledku je dobré maso! Nejlepší volbou je čerstvá husa z farmy. Pokud nemáte možnost koupit ji od farmáře, pak zvolte chlazenou husu z obchodu. Roli hraje i stáří masa, proto vybírejte spíše mladší a menší kusy.

2. Může se stát, že po rozbalení husy vám maso zapáchá. Nechte ho alespoň 6 hodin odležet v lednici. Poté maso osolte, řádně prokmínujte a naplňte jablkem, cibulí a houskou.

3. Než dojde k samotnému pečení, vyndejte husu z lednice a ponechejte ji ještě cca 2–3 hodiny v pokojové teplotě.

4. Tajemství zaručeného úspěchu tkví v pomalém pečení, a to nejméně 5 hodin. Nezapomeňte, že při pečení se do husy nesmí píchat vidličkou. Všechen tuk by vytekl a maso by nebylo šťavnaté. Během celého pečení nechte maso zakryté. Poklici nebo alobal sundejte až na závěr na dopečení kůrčičky.

Svatomartinské víno nesmí k huse chybět

Označení svatomartinské dostává mladé víno, jehož zrání většinou trvá jen několik týdnů a není vhodné k archivaci. Díky své čerstvosti a specifické přípravě má svěží, lehkou a ovocnou chuť. Historie tohoto nápoje sahá až do 7. století, kdy patřil k oslavám konce „pracovního“ roku. Při koupi myslete na to, že byste láhev měli vypít co nejdříve, nejpozději však do Velikonoc. Možná vás také překvapí, že svatomartinské má menší procento alkoholu. Další zajímavostí je, že se vždy rozlévá z lahví a nikdy ne ze sudu.

Vyhrajte si se slavnostním stolováním

Chcete-li gurmánský zážitek z pěkně vypečené husičky a dobrého mladého vína dotáhnout k dokonalosti, pak je servírujte na krásně prostřený stůl.

Ubrus a ubrousky

Pro slavnostní tabuli se nejlépe hodí prostřít čistě bílý ubrus. Elegantně mohou vypadat i pastelové barvy, nebo naopak velmi tmavé odstíny. Ubrousky můžete využít papírové nebo látkové.

Příbory, talíře a sklenice

Příbory vždy připravujte podle počtu chodů. Nejzákladnějším pravidlem je, že příbory, které jsou umístěny nejdále od talíře, využíváme jako první. Vedle sebe vždy leží maximálně 3 kusy stejných příborů. Ukládání talířů má také svá pravidla. Podle etikety na stůl patří podkladový talíř, který leží na stole celou dobu a slouží jako odkládací prostor pro ostatní talíře. Stejně jako je to s příbory, i u talířů je důležité, aby každý chod byl servírován na čistý talíř. Sklenice jsou umístěné vpravo od talíře. Nejprve stojí sklenice na víno a za ní pak sklenice s vodou.

Květiny a dekorace

Květiny a dekorace jsou nezbytnou součástí slavnostně prostřeného stolu. Nezapomeňte, že aromatické květy nejsou na stůl příliš vhodné. Dekorace by měly vypadat decentně a být přiměřeně vysoké, aby nepřekážely v konverzaci mezi hosty.

Video se připravuje ...

Autor: red