Pečená husa nesmí na svatého Martina chybět. Jak ji připravit, aby byla měkká a křupavá?

6. listopadu 2023 • 00:00

Stejně jako si nedokážeme představit Vánoce bez smaženého kapra se salátem a Velikonoce bez nádivky, tak k svátku sv. Martina neodmyslitelně patří dozlatova vypečená svatomartinská husa. Máme pro vás pár tipů, jak se vyvarovat případných chyb a na sváteční stůl připravit tu nejlahodnější pečínku.

Jak vybrat dobré maso

Výsledek hodně záleží na tom, jaká husa skončí na pekáči ve vaší troubě. Nejlepší samozřejmě je, když si ji koupíte čerstvou přímo z farmy nebo od chovatele a objednat si ji můžete i na farmářských trzích či ve farmářských prodejnách. Pokud takovou možnost nemáte, mražené a chlazené husy z velkochovů nyní seženete ve většině supermarketů. Abyste si mohli být jistí, že bude maso křehoučké, vybírejte spíše mladší a menší kusy, ideálně kolem pěti kilogramů. Starší kusy mají tužší maso a jsou také tučnější.

Mraženou husu nechte povolit v lednici

Chystáte-li se připravovat mraženou husu, nechte ji pomalu rozmrznout v lednici. Při rozmrazovaní v pokojové teplotě ztrácí maso příliš šťávy a zároveň riskujete pomnožení nebezpečných mikroorganismů na jeho povrchu.

Abyste si na pečené huse pochutnali, počítejte s tím, že ji musíte alespoň den nebo dva dny dopředu nasolit. Sůl prostoupí do svaloviny a maso díky tomu bude měkké, křehké a šťavnaté. Husu omyjte, očistěte od případných zbytků peří, drobné chmýří odstraňte pomocí plamínku zapalovače a případné zbytky brků pinzetou. Nakonec maso důkladně vysušte zvenku i uvnitř, nejlépe papírovými utěrkami. Se solí nešetřete a do kůže ji pořádně vmasírujte prsty. Během solení rovnou ze všech stran maso i pořádně pokmínujte. Kmín pečínku nádherně provoní.

Maso nechte před pečením odpočinout

Odleženou husu nikdy nedávejte do trouby rovnou z lednice. Nechte ji alespoň dvě až tři hodiny aklimatizovat při pokojové teplotě. Během tohoto času ji můžete naplnit pokrájenými kyselejšími jablíčky nebo hruškami. Díky nim zůstane husa i po dlouhém a pomalém pečení šťavnatá. Chutnat bude pečené maso i se sušenými švestkami nebo brusinkami. Máte-li rádi pečené ovoce k masu jako přílohu, pokrájejte ho i kolem husy do pekáčku.

Husu v pekáčku obložte nakrájenými jablky nebo hruškami Husu v pekáčku obložte nakrájenými jablky nebo hruškami • Autor: istock

Pomalu pečená husa je základ úspěchu

Tajemství opravdu křehké husičky spočívá v pomalém pečení.  Vyhraďte si na něj nejméně pět hodin, ideální doba je ale zhruba patnáct hodin. Husa se může v troubě bez dozoru péct ideálně přes noc, zakrytá alobalem. Maso není během pečení třeba podlévat, uvolní velké množství tuku. Troubu si předem předehřejte na 80–90 °C a během první etapy pečení jí neotvírejte a v žádném případě do husy nepíchejte vidličkou ani nožem. Vytekl by z ní tuk i šťáva a byla by ve výsledku vysušená. Po deseti hodinách pečení zvyšte teplotu na 120 °C a zakrytou husu pečte ještě tři až čtyři hodiny. Pak teprve přichází ten pravý čas ji odkrýt a nechat upéct dokřupava. Teplotu zvyšte na 180 °C a ještě hodinku ji pečte, dokud nezezlátne. V této fázi už husu sem tam zkontrolujte, aby se nepřipálila. 

Jak na křupavou kůžičku

Jedním z tajemství zlatavé a křupavé kůrčičky na svatomartinské huse je již zmiňované prosolení kůže. Dalším pak polévání výpekem při poslední fázi pečení a naše babičky také někdy využívaly moučkový cukr. Husu, kachnu či kuře jím v poslední fázi pečení poprášily a dosáhly tak nádherně zlatavé a křupavé kůžičky s karamelovým nádechem. Skvělým pomocníkem je také alkohol. Potřete mašlovačkou kůži ke konci pečení chuťově neutrální vodkou nebo pálenkou. Alkohol ji vysuší a ve výsledku bude nádherně křupavá.

Video se připravuje ...

 

Autor: Lenka Chvostová, inf