Svatomartinská husa 3x jinak: S jablky, pomeranči i dýní
Klasická svatomartinská husa je na přípravu celkem jednoduchá. Stačí ji dobře osolit a péct pěkně pomalu. A jako přílohu k ní připravit červené zelí a bramborové knedlíky nebo lokše. Pokud byste ale rádi zkusili něco jiného, máme pro vás i další sváteční lahodné varianty.
Tradice svatomartinské husy
O pojídání husy na svátek svatého Martina 11. listopadu se tradují dvě různé legendy. Jedna praví, že svatý Martin, který měl být jmenován biskupem, se z vrozené skromnosti před takovou poctou ukryl do husince. Husy svým kejháním Martinovu skrýš prozradily, což byl pádný důvod k tomu, aby skončily na pekáči. Druhá pro změnu uvádí, že husy svým hlučným kejháním rušily Martinovo kázání, a tak si svůj trest odpykávají na svatomartinské tabuli.
V Čechách se zachovaly martinské husy v koledách z 15. století a v řádech řeznických cechů. Jinak lze kořeny martinské husy dohledat v Německu, kde již za vlády císaře Karla Velikého byl den sv. Martina podzimním termínem k odvádění úroků (v podobě bílé vykrmené husy) a robotních dávek vrchnosti.
Jak se peče husa?
Husu očištěte od zbytků peří, dobře omyjte, osušte papírovými utěrkami, ze všech stran ji důkladně osolte, posypejte kmínem a nechte do druhého dne v chladu odležet. Pak ji vložte do pekáčku na mřížku prsíčky dolů, podlijte sklenkou vody, pekáč dobře uzavřete víkem a pečte na 120 °C asi 6 hodin. To je ten nejzákladnější a nejjednodušší recept.
Klasickou husu si můžete upéct i podle videoreceptu>>>
Můžete vyzkoušet i něco jiného. Máme pro vás tři zajímavé recepty:
Husa s jablky a růžičkovou kapustou
Suroviny:
- 1 husa
- 5 jablek
- 3 cibule
- sůl
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 300 ml zeleninového vývaru
Na růžičkovou kapustu:
- 500 g růžičkové kapusty
- 100 g anglické slaniny
- sůl
Postup:
1. Očištěnou husu zbavíme drobů, omyjeme ji, osušíme, celou ji zevnitř i zvenku osolíme a dáme do pekáčku.
2. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kolečka či čtvrtky. Částí jablek naplníme husu a otvor zajistíme špejlí. Husu v pekáčku obložíme cibulí nakrájenou na kolečka a zbylými jablky, podlijeme vodou, přikryjeme alobalem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 2 hodiny doměkka. Během pečení husu přeléváme výpekem, odebíráme přebytečný tuk a dle potřeby podléváme vodou nebo vývarem. Těsně před koncem pečení sundáme alobal a husu necháme dopéct dozlatova.
3. Kapustičky očistíme, krátce povaříme v osolené vodě, zchladíme studenou vodou a necháme odkapat. V pánvi orestujeme oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli a na menší kousky nakrájenou slaninu. Přidáme kapustičky, osolíme a vše krátce orestujeme.
4. Výpek z husy slijeme do kastrůlku, vyrestujeme na tuk, zaprášíme hladkou moukou a osmažíme dozlatova. Zalijeme vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Omáčku povaříme asi 10 minut a podle chuti osolíme.
5. Husu nakrájíme na porce a podáváme s jablky, růžičkovou kapustou a připravenou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky.
Pečená husa s dýní
Suroviny:
- 1 husa bez drobů
- 1 cibule
- 1 jablko
- 1 pomeranč
- malý kousek čerstvého zázvoru
- sušená majoránka
- kmín
- 1 dýně hokkaidó
- 2 lžíce másla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Husu očistíme, omyjeme, osušíme, odřízneme vrchní část křídel a vyložíme jimi pekáč. Husu zvenku i zevnitř osolíme a okmínujeme.
2. Cibuli nakrájíme na větší kousky, jablko zbavíme jádřince a nakrájíme ho na měsíčky, pomeranč i s kůrou nakrájíme na menší kousky, zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky a vše dáme do mísy. Přidáme majoránku, kmín a sůl a promícháme.
3. Připravenou směsí naplníme husu a vložíme ji do pekáče. Podlijeme ji vodou, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 25-30 minut. Pak teplotu stáhneme na 80 °C a husu dále pečeme asi 8 hodin, ideálně přes noc.
4. Dýni omyjeme, zbavíme semínek, nakrájíme ji na měsíčky a rozložíme na plech s papírem na pečení. Dýni osolíme, opepříme a přelijeme rozpuštěným máslem.
5. Teplotu v troubě zvýšíme na 180 °C, vložíme do ní plech s dýní (husu v troubě necháme) a společně pečeme ještě asi 20 minut.
6. Upečenou husu naporcujeme a podáváme s pečenou dýní a bramborovými lokšemi.
Husa na pomerančích
Suroviny:
- 1 husa
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 3 pomeranče
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky cukru
- 500 ml vývaru
- čerstvý tymián
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Omytou a očištěnou husu zvenku i zevnitř osolíme a opepříme. Cibuli, mrkev, celer a česnek oloupeme a vložíme do husy. Přidáme jeden nakrájený pomeranč a několik snítek tymiánu.
2. Husu položíme do pekáčku, podlijeme vývarem, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi hodinu.
3. Zbylé dva pomeranče nakrájíme, krátce povaříme s cukrem a vzniklou šťávu přecedíme.
4. Husu v pekáčku přelijeme šťávou z pomerančů a cukru, teplotu trouby stáhneme na 175-180 °C a dále pečeme ještě 2,5-3 hodiny. Postupně z pekáčku odebíráme vypečené sádlo a dle potřeby přiléváme vývar.
5. Husu naporcujeme a podáváme ji s vypečenou šťávou a vařenými brambory nebo bramborovými knedlíky.