Svatomartinské menu: Co nesmí chybět na svátečním stole?

7. listopadu 2017 • 11:29

Svatomartinské hody již neodmyslitelně patří k oslavám svátku svatého Martina. Ten se slaví 11. listopadu a symbolizuje konec podzimu a příchod zimy. O tom, že k hodování patří svatomartinská husa, všichni víme, co dalšího by ale na našem svátečním stole nemělo chybět? 

Svatomartinská husa

Nedílnou součástí svatomartinského menu je pečená husa, ke které neodmyslitelně patří dušené červené zelí spolu s bramborovými nebo kynutými knedlíky. Příprava husy není zrovna jednoduchá, ale s naším receptem na svatomartinskou husu to zvládnete skvěle!

Husu dejte do pekáčku spolu s nakrájenými jablky nebo hruškamiHusu dejte do pekáčku spolu s nakrájenými jablky nebo hruškami • Autor: istock


Svatomartinské podkovy

Pořekadlo, že svatý Martin přijel na bílém koni a přivezl s sebou první sníh, je velmi známé, ale pečivo ve tvaru koňské podkovy už tolik známé není. Připravte si k huse i toto výborné kynuté pečivo ve tvaru svatomartinské podkovy!

Svatomartinské podkovySvatomartinské podkovy • Autor: recepty73

Svatomartinské rohlíčky

Na svátek svatého Martina se u nás pekly také martinské rohlíky, kterým se říkalo martiny nebo roháče. Jsou to rohlíky z kynutého těsta, plněné různou nádivkou. Zkuste svatomartinské rohlíčky podle našeho receptu!

Svatomartinské rohlíčkySvatomartinské rohlíčky • Autor: profimedia

Svatomartinské víno

I víno hraje při hodování samozřejmě velmi důležitou roli. Protože končí vinobraní a dozrává první víno daného roku, svatý Martin je také svátkem vinařů. Podle tradice se první víno může otevírat právě 11. listopadu na svatého Martina, přesně v 11:00. Může být bílé, růžové nebo červené, musí ale splňovat určitá kritéria z hlediska jeho barvy, aroma a chuti. Láhve musí být označeny uzávěry se značkou "Svatomartinské".

Svatomartinské vínoSvatomartinské víno • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová