Svatomartinské menu: Co nesmí chybět na svátečním stole?
Svatomartinské hody již neodmyslitelně patří k oslavám svátku svatého Martina. Ten se slaví 11. listopadu a symbolizuje konec podzimu a příchod zimy. O tom, že k hodování patří svatomartinská husa, všichni víme. Co dalšího by ale na svátečním stole nemělo chybět? Připravte si tradiční svatomartinské pochoutky podle našich receptů.
Svatomartinská husa
Nedílnou součástí svatomartinského menu je pečená husa, ke které neodmyslitelně patří dušené červené zelí spolu s bramborovými nebo kynutými knedlíky či lokšemi. Příprava husy není zrovna jednoduchá, ale s naším receptem na svatomartinskou husu to zvládnete skvěle!
Husu si můžete upéct i podle videoreceptu>>>
Správný výběr masa
Nejlepší samozřejmě je, když koupíte čerstvou husu přímo z farmy. Jestliže takovou možnost nemáte, mražené a chlazené husy z velkochovů seženete ve většině supermarketů. Ideálně vybírejte spíše mladší a menší kusy, které mají křehčí a jemnější maso. Husa o váze kolem čtyř kilogramů bohatě vystačí na šest porcí. Starší kusy mají tužší svalovinu a také obsahují mnohem více tuku. Husa by neměla mít poškozenou kůži, kosti a podlitiny.
Příprava masa
Aby maso bylo správně křehké, je nutné si husu připravit den předem. Husu očistěte od zbytku peří, na pomoc si můžete vzít i pinzetu, omyjte ji a důkladně osušte papírovými utěrkami. Odřízněte křídla v druhém kloubu, pro silnější výpek je můžete upéct společně s husou, skvěle se ale hodí také do vývaru. Husu zvenku i zevnitř dobře prosolte a posypte kmínem. Na soli a na kmínu není nutné šetřit, maso snese i bohaté množství. Díky soli maso hezky změkne. Ochucenou husu vložte do pekáče a nechte odležet přes noc v chladničce. Pokud máte drůbež mraženou, nechte ji rozmrznout pomalu v lednici. Jen tak maso postupně vstřebá rozpouštějící se zkrystalizovanou šťávu a při pečení se hned tak nevysuší.
Pečení husy chce čas
Druhý den vyndejte pekáč s husou z chladničky. Dle chuti k ní přidejte také nakájená jablka nebo hrušky a ovocem naplňte i samotnou husu. Sladké plody dodají masu skvělou chuť a šťavnatost. K drůbeží pečeni se výtečně hodí také sušené švestky nebo brusinky. Husu podlijte vínem a nechte dvě až tři hodiny před pečením odpočinout při pokojové teplotě, aby studené maso nešlo přímo do vyhřáté trouby. Tím by se snížila jeho křehkost a jemnost.
Husu v pekáči zakryjte víkem a vložte do trouby předehřáté na 90 °C. Pečte alespoň 10 hodin. Během této doby doporučujeme troubu neotvírat, maso nepodlévat ani neotáčet. Nejlepší je nechat maso péct přes noc. Po deseti hodinách teplotu zvyšte na 120 °C a pečte další 4 hodiny. Až na poslední hodinu sejměte víko, zvyšte teplotu na 180 °C a husičku dopečte prsy nahoru dozlatova. V této fázi už husu je nutné kontrolovat a občas přelít výpekem.
Nemáte-li tolik času na pečení, vyzkoušejte rychlejší verzi pečené husy.
Kaldoun s játrovými knedlíčky
Tradiční česká polévka v podobě kaldounu s játrovými knedlíčky nesmí na svátečně prostřeném stole chybět. Výtečně chutná s vývarem jak z drobů husích, tak i například kachních. Základ polévky můžete nakonec doplnit nudlemi, nebo jako v námi uvedeném receptu také domácími játrovými knedlíčky, které pokrm dovedou k dokonalosti.
Svatomartinské podkovy
Pořekadlo, že svatý Martin přijel na bílém koni a přivezl s sebou první sníh, je velmi známé, ale pečivo stylizované do tvaru koňské podkovy už tolik známé není. Připravte si k huse i tento výborný kynutý moučník ve tvaru svatomartinské podkovy!
Svatomartinské rohlíčky
Na svátek svatého Martina se u nás pekly také martinské rohlíky, kterým se říkalo martiny nebo roháče. Jsou to rohlíky z kynutého těsta, plněné různou nádivkou. Zkuste svatomartinské makové kynuté rohlíčky nebo martinské ořechové rohlíčky bez droždí.
Svatomartinské víno
I víno hraje při hodování samozřejmě velmi důležitou roli. Protože končí vinobraní a dozrává první víno daného roku, svatý Martin je také svátkem vinařů. Podle tradice se první víno může otevírat právě 11. listopadu na svatého Martina, přesně v 11:00. Protože ale tento svátek někdy připadá na začátek pracovního týdne, bylo toto striktní pravidlo pozměněno a víno se pak může začít prodávat už v pátek, aby si ho lidé mohli vychutnat během víkendu. Svatomartinské víno může být bílé, růžové nebo červené, musí ale splňovat určitá kritéria z hlediska jeho barvy, aroma a chuti. Láhve musí být označeny uzávěry se značkou "Svatomartinské".
Kde se vzala tradice svatomartinské husy?