Svatomartinské menu: Co nesmí chybět na svátečním stole?
3
/
16
Prohlédnout znovu
Svatomartinské menu: Co nesmí chybět na svátečním stole?
Pečená husa je nedílnou součástí svatomartinského menu. Plněná kaštanovou nádivkou je k svátečnímu obědu jako stvořená
|
iStock
Video se připravuje ...
Video se připravuje ...
Husu můžete péct společně s celými křídly. Vhodné je však křídla v druhém kloubu odříznout a vložit je do pekáče odděleně pro silnější výpek. Skvěle se však hodí také do vývaru
|
iStock
Husičku na talíři tradičně doplňuje červené i bílé zelí a bramborové knedlíky. Za ochutnání ale rozhodně stojí také výborná staročeská příloha, jakou jsou lokše
|
F.O.O.D.
Při výběru husy volte ideálně mladší a menší kusy, které mají křehčí a jemnější maso
|
iStock
Výtečným pohoštěním jsou také krásně zlatavá husí stehýnka zapečená v šouletu - tradičním luštěninovém pokrmu
|
F.O.O.D.
Husí játra servírovaná v bramborových plackách zvaných lokše jsou opravdovou delikatesou
|
F.O.O.D.
Růžičková kapusta se hodí nejen do polévek. Je také výtečnou přílohou k husí pečeni
|
iStock
Sušené švestky můžete přidat k huse společně s jablky. Sladké plody dodají masu skvělou chuť
|
iStock
Neseženete-li na poslední chvíli husu, výtečnou pečení je také kuře na rozmarýnu a pomerančích
|
iStock
Hrnkové knedlíky jsou skvělým způsobem přípravy tradiční přílohy pro ty, kteří v kuchyni ještě nenabyli tolik zkušeností
|
F.O.O.D.
Při přípravě staročeské polévky v podobě kaldounu s játrovými knedlíčky skvěle zužitkujete drůbeží droby
|
F.O.O.D.
Svatomartinské rohlíčky chutnají skvěle s nádivkou makovou i ořechovou. Milovníci povidel je mohou naplnit i touto podzimní zavařeninou
|
profimedia
Svatomartinské podkovy z kynutého těsta jsou výborným dezertem i sladkou snídaní
|
recepty73
Svatomartinské víno se prodává od 11. listopadu a vypít by se mělo nejpozději do Velikonoc
|
istock