Kam v září za vínem? Tipy na vinobraní na Moravě i v Čechách

8. září 2023 • 06:00

Vinobraní bývá největším svátkem vína jak pro samotné vinaře, tak pro milovníky jejich vín. Dříve to byla hlavně oslava úrody a sklizně mezi vinaři, ale postupem let se z ní stala lidová zábava doslova pro všechny. Každý má trochu jiný vkus, ale naštěstí si už lze vybrat mezi velkými i malými vinobraními, tradičními i moderními, ve městech i na vesnicích, na Moravě i v Čechách. Kam se vypravíte vy?

Máme pro vás přehled větších i menších vinobraní, která se během září konají v Čechách a na Moravě a určitě stojí za návštěvu. Kam se vydáte?

Vinobraní v Třeboni – 2. září

Na Masarykově náměstí si první zářijovou sobotu můžete užít vinobraní s řemeslným trhem. K ochutnání budou česká i moravská vína a nebude chybět ani další občerstvení a doprovodný program.

Královopolské vinobraní – 8.-9. září

Královopolské vinobraní je kulturně-společenská akce pořádaná v duchu historických tradic města Brna a Králova Pole. Kromě dobrého vína a jídla pořadatelé slibují i skvělý program a zábavu pro celou rodinu. V pátek se začíná v 16 hodin, v sobotu ve 14 hodin.

Znojemské historické vinobraní – 8.-10. září

Davy poddaných krále Jana Lucemburského budou na Znojemském historickém vinobraní 2023 opět vítat vznešeného panovníka, oslavovat jiskřivé víno, lahodný burčák a veselit se při hudbě v ulicích a mázhauzech. Historický program na 13 scénách vás nenechá celé tři dny konání vydechnout!

Znojmem tradičně v době vinobraní projíždí král Jan Lucemburský s družinou>>>

Trojské vinobraní – 9. září

Barokní prostředí Trojského zámku v Praze se začátkem září zahalí do výzdoby plné sladkých hroznů. Oblíbené vinobraní v Troji si pro vás nachystalo česká a moravská vína, burčák, příjemná hudební vystoupení a pro děti řadu atrakcí, jako jsou zábavné hry, tvořivé dílničky či dětský koutek. Letos proběhne již 25. ročník.

Vinobraní na Kačině – 9. září

Kutnohorsko je kraj zaslíbený vinné révě, které se tam nesmírně daří. Tradiční akcí je společné regionální vinobraní a dožínky v krásném parku empírového zámku Kačina. Vinobraní připomíná tradici vinařství na zámku Kačina a konalo se tam již v roce 1847. Dožínky zase oslavují konec žní a podporu místních farmářů a zemědělských podniků. Těšit se můžete na krajové speciality – nejen víno, ale i potraviny. Zábavu zaručuje příjemný doprovodný program vhodný i pro rodiny s dětmi. Organizátoři zajistili kyvadlovou dopravu z Kutné Hory a Čáslavi.

Pálavské vinobraní – 9. září

Pálavské vinobraní se pravidelně koná druhý zářijový víkend. Na milovníky vybraných kulinářských lahůdek, dobrého pití a kultury čekají tři dny bujarého veselí s rozmanitým programem. Kromě tradičního folkloru, který je s vínem na jižní Moravě spjatý, nabízí organizátoři koncerty populárních kapel.

Pálavské vinobraní Pálavské vinobraní • Autor: profimedia.cz

Vinobraní na Kuksu – 9. září

Již po sedmnácté se koná setkání s vinaři v romantickém prostředí barokního areálu. Ve 13 hodin po kaskádovém schodišti opět poteče víno jako za dob hraběte Šporka a od 10 do 17 hodin bude možné ochutnat víno ve vinných lázních. Nebude chybět tradiční jarmark a doprovodný hudební program. 

Lednické vinobraní & gulášfest – 9. září

Akce „2 v 1“ slibuje zážitek a zábavu v unikátním prostředí vinařství. Těšit se můžete na předávání hroznu úrody, ochutnávku vín a komentované prohlídky vinařství, odrůdové burčáky, soutěž ve vaření gulášů s ochutnávkou, gurmánské speciality a regionální produkty a nebude chybět ani hudební produkce a vystoupení kapel.

Jablonecké Vinobraní & Dýňobraní – 15. září

Tradiční akce nadcházejícího podzimu s atraktivním kulturním programem pro celou rodinu se koná v Jablonci nad Nisou. Těšit se můžete na zábavné odpoledne a večer s dýněmi a soutěžemi pro děti, chlazené odrůdové burčáky, vína moravských vinařů, gastronomické speciality i hudbu k tanci a poslechu.

Velkopavlovické vinobraní – 15.-16. září

Vinařská slavnost trvající dva dny a dvě noci láká návštěvníky nejen na ochutnávku vín a burčáku, ale také na zajímavý doprovodný program odvíjející se v duchu lidových tradic. Ani letos nebude chybět průvod krojované chasy městem, kde budou předvedeny místní lidové kroje. 

Bzenecké krojované vinobraní - 15.-16. září

Dvoudenní oslava vína má již svůj zažitý řád. Sobotní odpoledne patří slavnostnímu průvodu krojovaných, v němž nechybí Bacchus s nymfami a hraběnka se správcem. Lákavá je přehlídka souborů, muzik, ochutnávka burčáků a ročníkových vín místních vinařů ve víchách i ve sklepech s kulturním programem.

Bzenecké vinobraní Bzenecké vinobraní • Autor: www.vinazmoravyvinazcech.cz

Mělnické vinobraní – 15.-17. září

Rovnou tři dny, a to od pátku 15. do neděle 17. září, budou probíhat slavnosti vinobraní v Mělníku. Svá vína a čerstvý burčák nabídnou vinaři nejen z českého regionu. Během víkendu si užijete pestrý doprovodný program na čtyřech scénách. Zahrají a zazpívají např. UDG, Slza, Pokáč, Ben Cristovao, Vojta Dyk či OffBeat Orchestra. Pochutnáte si na gastronomických specialitách a na své si přijdou také děti, pro něž je připravený speciální program. Během slavnosti si můžete prohlédnout historické centrum, zámek Mělník s vinnými sklepy ze 14. století i mělnické podzemí.

Retro vinobraní ve Valticích – 16. září

Tradiční jedinečná vinařská akce svého druhu v retro stylu se koná ve Valticích. Oblečte si montérky, zástěry, rádiovky i šátky jako správní brigádníci z 50.-60. let a vzhůru sbírat do vinohradu! Retro vinobraní je hlavně zábava. Pokud si ji chcete užít, je nutná předchozí registrace a úhrada zálohy.

Retro vinobraní ve Valticích Retro vinobraní ve Valticích • Autor: www.vinazmoravyvinazcech.cz

Litoměřické vinobraní – 16. září

Tradiční litoměřické vinobraní nabídne doprovodný program na několika scénách napříč historickým jádrem města, bohatou nabídku výborného vína, burčáku a řemeslných stánků. Občerstvení bude zajištěno formou místních specialit. Pořadatelé slibují nezapomenutený zážitek pro celou rodinu.

Svatováclavské vinobraní – 23. září

WINE & MUSIC FESTIVAL – tak nazvali samotní pořadatelé Svatováclavské vinobraní na Svatováclavské vinici u Villy Richter na Pražském hradě. Jedná se o velkou akci svého druhu, protože bude na koštu burčák a více než 50 druhů vín od českých a moravských vinařů včetně vzorků z místní vinice, která je nejstarší u nás. Atmosféru doplní gastronomické zážitky, DJs, živá jazzová muzika a jedinečný výhled na celou Prahu. Akce se koná v sobotu 23. září od 11:00 do 19:00, vstupné je 250 Kč včetně degustační skleničky.

Velkobílovické vinobraní – 30. září

Na 3. ročníku Velkobílovického vinobraní  se můžete těšit na bohatý hudební program, soutěž Burčákový trojboj, moravský burčák a degustaci moravských vín. Zábava je připravena pro děti i dospělé.

XXV. Karlštejnské vinobraní – 23.-24. září

Máte-li rádi velké vinařské akce s historickou tematikou, navštivte vinobraní na Karlštejně. Bude se konat o víkendu 23. a 24. září – v sobotu od 10:00 do 21:00, v neděli od 10:00 do 18:00. Vinobraní bude probíhat na několika prostranstvích – před vinařskou stanicí, za mostem, na náměstí pod hradem, dětském hřišti u školy i na samotném nádvoří hradu. Kromě kvalitního vína si užijete průvod se samotným Karlem IV. a Eliškou Pomořanskou, přehlídku gotického odívání, výuku historických tanců, vystoupení polykačů ohně, fakírů a dvorních mágů.

Žernosecké vinobraní – 23. září

Pořádání vinobraní se ve Velkých Žernosekách poblíž Litoměřic traduje od skončení 2. světové války, s malými přestávkami dodnes. A bezpochyby se jedná o největší místní kulturní akci v roce. Začíná se v sobotu v deset hodin

Vinobraní ve Velkých Žernosekách Vinobraní ve Velkých Žernosekách • Autor: profimedia.cz

Svatováclavské vinobraní v Lokti – 30. září-1. října

Letos se koná již 16. ročník a stejně jako v posledních letech, i letos se pořadatelé drží motta  „Když vchází víno, odcházejí tajnosti“. Můžete se těšit na vína krásných barev a lahodných chutí od vinařů z celé republiky, nebudou chybět ani dobroty rozmanitých vůní a chutí a samozřejmě bohatý doprovodný program na hradě ani v podhradí.

Sedlecké vinobraní – 30. září

Tradiční podzimní akce sedleckého vinařství spojena s lisováním hroznů, prodejem burčáku, ochutnávkou vín a gastronomickými pochutinami začíná v deset hodin. K dobré náladě bude hrát cimbálová muzika Hudci a Jiří Zonyga.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: AK