Jak si vybrat dobré víno a jak je správně spojit s jídlem?

7. června 2022 • 16:00

Možnosti máte zhruba tři. Můžete se naučit víno opravdu znát, ale to je běh na dlouhou trať: musíte absolvovat řadu degustací, promlouvat s vinaři a sommeliery a ještě mnohé navíc. Také existuje řada vzdělávacích kurzů – a když se do toho opravdu ponoříte, můžete za necelý rok získat certifikát sommeliera. Můžete ale také (máte-li na to) chodit do těch několika vynikajících restaurací, které mají dobře zásobený vinný sklep a šikovného sommeliera, nebo si koupíte některou z mnoha knih o víně, které se věnují i kombinatorice, a budete věřit jejím autorům.

Pro běžný život navrhuji kombinaci první a třetí možnosti. Bez základní představy o chuti jednotlivých odrůd v závislosti na ročníku a vinařské oblasti je velmi těžké nastartovat představivost a vhodně kombinovat. Řada doporučení v knihách může být velmi dobrým vodítkem zejména tam, kde se profil vína vymyká obecné představě o odrůdě.

Patříte mezi milovníky vína? Podle čeho si ho vybíráte? Patříte mezi milovníky vína? Podle čeho si ho vybíráte? • Autor: iStock

Dříve bývalo pravidlem kombinovat bílá vína k bílým masům a červená k tmavým. Tato poučka je již dávno překonaná. Mnohem důležitější než barva vína je jeho projev, mládí, ovocnost, lehkost či objem alkoholu. Znám Frankovku, kterou pro její lehkost a nižší alkohol doporučuji k lehkým kuřecím steakům, či barikované Chardonnay, jehož ideálním partnerem jsou bifteky se smetanovou omáčkou.

Řada dobrých vinařů uvádí na kontraetiketách doporučení, kdy víno konzumovat a s čím je kombinovat. Ne vždy s tímto doporučením musíme souhlasit – každý má svou chuť a své představy – ale za vyzkoušení určitě stojí. Ne vždy také tato doporučení odpovídají skutečnosti. Někteří výrobci se nad nimi zamysleli naposledy na přelomu tisíciletí a od té doby je opisují na další a další etikety.

Kombinací vína s pokrmy a správným stolováním se zabývá celosvětové hnutí „Slow Food“, jehož pobočka funguje i u nás. Základní filozofie by se dala vyjádřit větou: „Jak se dobře najíst a napít, aby víno, jídlo, prostředí a způsob podávání byly v naprosté harmonii.“ Budete-li dobře hledat, zcela jistě narazíte na degustaci pořádanou dle myšlenek tohoto hnutí. Pro mne osobně byla takováto degustace před několika lety startovním impulsem k přemýšlení o víně a jeho kombinacích s jídlem.

Krásné hledání a „hezkou žízeň“, jak říká známý pardubický sommelier Branko Černý.

Chcete se o vínu dozvědět ještě víc a vybrat si opravdu to pravé? Vše potřebné najdete na www.jarovin.cz

Autor: TR