Podzimní pečínky v kabátku: Překvapte své strávníky pěkně vypečeným obědem, který vezme dech

23. října 2021 • 00:00

Když se servíruje na stůl masová pečínka, zahalená v kabátku dozlatova vypečeného listového těsta či sýrové krusty, všem se ze vší té vůně sbíhají sliny. Největší překvapení však přichází po prvním zakrojení, kdy se otevře mozaika šťavnaté pečeně a dalších výtečných ingrediencí, které se uvnitř skrývají. S našimi recepty si zkrátka pochutnáte.

Pokud přemýšlíte, co připravit k víkendovému obědu, pak neváhejte a rozvoňte svou kuchyni některým z našich pěkně vypečených pokrmů. Když se sejde o víkendu u jednoho stolu celá rodina, je to docela „šrumec“, všichni si povídají, smějí se a hlaholí. O to více hostitele potěší, když po prvním soustu servírovaného chodu dojdou všem slova a místnost rázem zaplaví ohlušující ticho, rozeznívající jen cinkot příborů. V tom okamžiku je jasné, že všem opravdu zachutnalo. A přesně takové jsou naše recepty.

Nevíte co k pečínce? Univerzální bílá omáčka se sýrem je ideálním řešením >>>

A cože jsme si pro vás připravili? Na své si přijdou jak milovníci tradiční české kuchyně, na které čeká vyšperkovaná sekaná, tak ti, jež se inspirují zahraničními recepty a jídelníček si rádi zpestří novými kombinacemi chutí. Tací se mohou těšit na pečínky a la světoznámá svíčková Wellington, jež patří mezi nejvybranější speciality mnoha restaurací po celém světě a na slavnostně prostřený stůl, jako je ten nedělní, bezpochyby patří. Úpravu pečeně inspirovanou touto delikatesou můžete vyzkoušet hned dle prvního receptu našeho výběru níže.  

Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Jemná a libová panenka je nejhodnotnějším kusem vepřového masa, kterému sluší jak minutkové úpravy, tak pečení. A právě z trouby můžete vytáhnout šťavnatou panenku Wellington, která je společně s dýňovým pyré, špenátem a slaninou zahalená ve zlatavém kabátku z listového těsta. Výtečnou přílohou k ní jsou batátové hranolky. Jestliže máte ale raději maso hovězí, určitě vyzkoušejte žampiony provoněnou hovězí sekanou Wellington.

Sekaná se slaninou a zeleninou

Vůně sekané se jednou za čas line z kuchyně snad v každé domácnosti. Když ji však navíc doplníte o kousky barevné zeleniny, rozmarýnem a vrstvou dokřupava vypečené slaniny, věřte, že nezbyde ani špička. Pokud by se však přeci jen našel někdo, kdo zelenině neholduje, vyzkoušejte sekanou podle Itala nebo mini sekanou se sýrem.   

Kuřecí řízky v listovém těstě

Pokud máte doma milovníky řízků, překvapte je kuřecími plátky s nivou, zabalenými do listového těsta. S přílohou v podobě sametově jemné bramborové kaše a svěží zeleninovou oblohou si na tomto obědě stoprocentně pochutná celá rodina. Za vyzkoušení však rozhodně stojí také estragonem provoněná specialita v podobě zaječího hřbetu v listovém těstě.         

Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Pro ty, kteří podlehli chuti a vůni česneku, je jako stvořená panenka v česnekovo-sýrové krustě, která patří mezi recepty, které se našim čtenářům opravdu osvědčily. Tuto křehkou pečínku si nejvíce vychutnáte s vařenými brambory. Tak co říkáte, už víte, který pokrm vyzkoušíte jako první?

video

Autor: VDŠ