Nebojte se zvěřiny! S recepty od profíků si připravíte ty nejlepší domácí hody

29. října 2022 • 00:00

Kdo říká, že dobře uvařit zvěřinu je těžké? Šéfkuchaři Jaroslav a Pavel Sapíkovi vám dokážou, že ostych není namístě.

Nebojte se zvěřiny. Její příprava je mnohem snazší, než si myslíte! Ať už zkusíte ověřenou klasiku, nebo se osmělíte a budete experimentovat, úspěch je s našimi recepty zaručen. Základ je dobré čerstvé maso a kuchařovo zaujetí. Lovecká sezona v našich lesích, po polích a lukách se v říjnu rozbíhá do své vrcholné fáze, není na co čekat. 

Jelení guláš na víně. Silné podzimní chutě a vůně divokého koření

Medailonky z jelena siky s portskou omáčkou

Medailonky z jelena siky s portskou omáčkou Medailonky z jelena siky s portskou omáčkou • Autor: Českomoravská myslivecká jednota,www.cmmj.cz, fotografie a ilustrace Filip Trefil, kuchařky Zvěřiny se nebojíme (Jaroslav Sapík, 2021 a Jaroslav a Pavel Sapíkovi 2022)

Počet porcí:

Příprava: 30 minut + marinování

Suroviny:

  • 800 g hřbetu jelena siky
  • olej
  • jalovec
  • tymián
  • sůl a pepř
  • bramborové nočky, mladá zelenina

Portská omáčka:

  • 1 šalotka
  • 200 ml červeného portského vína
  • tymián
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 2 lžíce masového fondu
  • sůl a pepř

Postup: 

1. Maso nakrájejte na medailonky. Rukou naklepejte, opepřete, osolte a na pár hodin naložte do oleje s několika kuličkami jalovce a snítkami tymiánu. Nechte odležet v pokojové teplotě.

2. Medailonky zprudka opečte z obou stran na oleji a odložte do tepla, aby maso uvnitř došlo. Mělo by zůstat růžové, ale ne krvavé. To se u zvěřiny nedoporučuje.

3. Šalotku nakrájejte najemno a povařte ji v portském víně, do kterého přidáte tymián, nakrájenou dužinu a nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče. Přidejte masový fond, sůl, pepř a nechte omáčku zredukovat. Nakonec ji přeceďte.

4. Maso podávejte s portskou omáčkou, bramborovými nočky a mladou zeleninou.

Zvěřinová terina s daňčím hřbetem a dýňovo-pomerančovým konfitem

Zvěřinová terina s daňčím hřbetem Zvěřinová terina s daňčím hřbetem • Autor: Českomoravská myslivecká jednota,www.cmmj.cz, fotografie a ilustrace Filip Trefil, kuchařky Zvěřiny se nebojíme (Jaroslav Sapík, 2021 a Jaroslav a Pavel Sapíkovi 2022)

Počet porcí: asi 6 

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Suroviny:

Terina:

  • 300 g zvěřinového ořezu
  • 100 g bažantích prsou
  • 100 g neuzeného špeku
  • 100 g očištěných srnčích jater
  • 400 g očištěného daňčího filetu
  • 250 ml tekuté šlehačky
  • 1 lžička nakládací soli
  • 6 nasekaných sušených švestek
  • 80 g nasekaných pistácií
  • 300 g plátků anglické smetany
  • 80 g nasekaných černých ořechů
  • 150 g bílého špeku
  • 50 ml armagnacu nebo jiné vínovice
  • 50 g sušeného plnotučného mléka
  • trocha paštikového koření
  • sůl a bílý i černý pepř

Dýňovo-pomerančový konfit:

  • 300 g máslové dýně
  • 300 g pomerančů
  • 300 g krupicového cukru
  • sůl a bílý pepř

Postup:

1. Zvěřinový ořez, bažantí prsa a játra najemno namelte, přidejte na kostičky nakrájený a spařený špek, na kostičky nakrájené sušené švestky, pistácie, nakrájené černé ořechy a smetanu. Dochuťte kořením.

2. Přidejte trochu armagnacu a zaprašte sušeným mlékem. Vše pořádně promíchejte, dejte do formy vyložené anglickou slaninou a proložte daňčím hřbetem. Takto připravenou terinu zabalte do alobalu a pečte při 85 °C asi 30 minut.

3. Dýni nakrájejte na kostičky. Z pomeranče ořežte kůru a nakrájejte ji na proužky. Dužinu bez pecek nakrájejte na kostičky a vše smíchejte s cukrem. Lehce osolte a opepřete. Vložte do pekáčku a při 180 °C pečte asi 30 minut.

Zajíc na smetaně s divokými brusinkami

Zajíc na smetaně s divokými brusinkami Zajíc na smetaně s divokými brusinkami • Autor: Českomoravská myslivecká jednota,www.cmmj.cz, fotografie a ilustrace Filip Trefil, kuchařky Zvěřiny se nebojíme (Jaroslav Sapík, 2021 a Jaroslav a Pavel Sapíkovi 2022)

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 2 hodiny

Suroviny:

  • 4 zaječí stehna
  • 150 g slaniny
  • olej
  • sůl a pepř
  • žemlové knedlíky a divoké brusinky k podávání

Omáčka:

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • ½ lžíce plnotučné hořčice
  • trocha octa
  • 2 dl bílého vína
  • tymián
  • divoké koření
  • 2 citrony
  • 300 ml vývaru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 100 g slaniny
  • sůl a pepř

Postup:

1. Maso prošpikujte slaninou, osolte, opepřete a opečte zprudka na oleji ze všech stran.

2. Ve výpeku orestujte nakrájenou kořenovou zeleninu na omáčku. Přidejte cibuli, cukr, hořčici a dál restujte. Po chvilce přilijte ocet a víno, přidejte tymián, divoké koření a tři kolečka citronu.

3. Vlijte vývar a vložte opečená prošpikovaná stehna zajíce. Duste, až je maso měkké a jde od kosti. Maso ze základu vyndejte, přilijte smetanu, šťávu z jednoho citronu a dochuťte.

4. Nakonec propasírujte omáčku se zeleninou. Slaninu nakrájejte na kostičky, nechte ji na pánvi zesklovatět a s nastrouhanou kůrou z půlky citronu přidejte do hotové omáčky. Podávejte s masem, žemlovými knedlíky a divokými brusinkami.

Daňčí svíčková s kaštanovým pyré a sosem Grand Veneur

Daňčí svíčková s kaštanovým pyré a sosem Grand Veneur Daňčí svíčková s kaštanovým pyré a sosem Grand Veneur • Autor: Českomoravská myslivecká jednota,www.cmmj.cz, fotografie a ilustrace Filip Trefil, kuchařky Zvěřiny se nebojíme (Jaroslav Sapík, 2021 a Jaroslav a Pavel Sapíkovi 2022)

Počet porcí:

Doba přípravy: 50 minut

Suroviny:

  • 600 g daňčí svíčkové
  • přepuštěné máslo
  • 250 g kaštanového pyré
  • 100 g smetany
  • divoké koření
  • 100 g vařených kaštanů
  • krupicový cukr
  • bílé víno
  • 10–12 malých pevných hub
  • 4 kusy baby řepy
  • 1 mrkev
  • 100 g cukrových lusků
  • sůl a pepř

Sos Grand Veneur:

  • 50 g cibule
  • 50 g mrkve
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • tymián
  • 100 ml bílého vinného octa
  • 100 ml bílého vína
  • 1 l silného zvěřinového vývaru
  • 1 lžíce rybízového džemu
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce oleje
  • hořčice

Postup:

1. Daňka okořeňte a na přepuštěném másle opečte. Než budete maso krájet, nechte ho 15 minut odpočinout na teple, aby z něj nevytekla šťáva. Kaštanové pyré smíchejte se smetanou a divokým kořením, osolte ho a opepřete. Vařené kaštany naložte do karamelu z cukru a bílého vína, houby a zeleninu orestujte na másle.

2. Nakrájenou cibuli, mrkev a koření orestujte na barvu. Přidejte ocet a víno, nechte zredukovat a zalijte vývarem. Potom přidejte džem, kapku citronové šťávy, zakysanou smetanu a na špičku nože hořčice. Nechte provařit a propasírujte.

3. Maso podávejte s pyré, zeleninou a sosem.

Co by to bylo za zvěřinové hody bez domácího brusinkového kompotu? Vyzkoušejte ten nejlepší >>>

Autor: TR, Jaroslav a Pavel Sapíkovi, F.O.O.D.