Dýňové muffiny nebo cheesecake: 5 sladkých receptů, kde hraje dýně prim

12. října 2019 • 00:00

Dýně patří k symbolům podzimu. Je nejen oblíbenou dekorací, ale své nezastupitelné místo má samozřejmě i v kuchyni. Nejenže skvěle chutná, ale dodá vašemu tělu spoustu potřebných vitamínů a energie. Navíc má široké využití a své uplatnění najde i při přípravě dezertů. Vybrali jsme pro vás několik tipů na sladké pochoutky, v nichž právě dýně hraje hlavní roli.

Dýňový chlebíček

Starý dobrý biskupský známe všichni, ale co takhle vyzkoušet dýňový chlebíček? Základem je dýňové pyré, které budete potřebovat ve všech námi vybraných receptech. Můžete si koupit hotové pyré v konzervě nebo si jej připravit přímo doma. Použijte kteroukoli z běžných druhů dýní – Hokkaidó, muškátovou, máslovou či špagetovou. Výhoda dýně Hokkaidó spočívá v tom, že ji nemusíte loupat, protože slupka během tepelné úpravy krásně změkne. Ostatní typy dýní před přípravou pyré oloupejte. Potom už stačí nakrájet dýni na kostičky a povařit nebo upéct v troubě do změknutí. Následně dýni rozmačkejte nebo rozmixujte na kaši. Pyré přidejte do těsta na chlebíček spolu s dalšími surovinami. Abychom chlebíček trochu ozvláštnili, přimícháme do něj nasekanou čokoládu, ořechy a nesmí chybět ani dýňová semínka. Tento jednoduchý podzimní dezert vykouzlíte zhruba za hodinu a určitě jím potěšíte rodinu i případné hosty.

Dýňové tartaletky 

Pečený košíček s krémovou náplní, neboli „tartaletka”, k nám připutoval z Francie. Můžete ho připravit s nejrůznějšími druhy krémů a ani při zdobení se fantazii meze nekladou. Při přípravě dýňových tartaletek nejprve vypracujte těsto na košíčky. Z něj potom vykrájejte kolečka, která napěchujete do formiček. Hned nato se pusťte do krému. Jeho základem je rozmixovaná dýně a mascarpone. K těmto surovinám přidejte ještě žloutky, cukr, nezbytné koření a citronovou kůru. Hotovým krémem naplňte košíčky, ozdobte je sekanými ořechy, dejte do trouby a za dvacet minut je hotovo.  

Dýňové cupcakes 

Cupcakes dostaly své jméno podle keramických šálků, ve kterých se tradičně připravovaly. Tyto malé dortíky potěší nejen při běžných příležitostech. Zazáříte s nimi i na oslavách, svatbách a při dalších slavnostních událostech. Naše dýňové cupcakes zvládnete za tři čtvrtě hodinky. Nejprve si připravte zvlášť sypké a zvlášť mokré suroviny, které následně smícháte tak, aby bylo výsledné těsto pěkně jemné a hladké. Zatímco se budou dortíky péct, můžete se vrhnout na krém, kterým se cupcakes tradičně zdobí. Stačí na něj tři suroviny – mascarpone, cukr a skořice. Díky němu pak za pomoci zdobicího sáčku vytvoříte z vašich cupcakes malá umělecká díla.

Dýňové muffiny

Muffiny jsou, podobně jako cupcakes, malé pečené dortíky. Nejedná se ovšem o stejný dezert, jak si mnoho lidí myslí. Zatímco cupcakes se připravují z hladkého, vyšlehaného těsta a zdobí se krémem, případně dalšími dekoracemi, muffiny zůstávají nezdobené. Do jejich těsta se často dává sušené ovoce, kousky čokolády či další suroviny, které nelze vymíchat dohladka. V případě dýňových muffinů budeme do těsta přidávat nasekané vlašské ořechy, kterým to s dýní neskutečně sluší. Spolu s dýňovým pyré je vmíchejte k ostatním surovinám na samý závěr a pak už se můžete pustit do pečení. Muffiny vám v troubě pěkně nabydou a jejich povrch může popraskat, což je zcela v pořádku.

Dýňový cheesecake

Pokud milujete tvarohové dorty, jistě patří mezi vaše favority i cheesecake. Tento americký dezert si získal oblibu po celém světě, a právě proto existuje v celé řadě variant. Na podzim je pravý čas vyzkoušet ten dýňový. Sušenkový korpus připravíte tradičním způsobem, do krémové vrstvy pak navíc přidáte dýňové pyré a trochu skořice a kardamomu pro lepší chuť i vůni. Dýňový cheesecake se výborně hodí jako originální narozeninový dort, zrovna tak si ho ale můžete dát jen tak k odpolední kávě.

Jak udělat bezchybný cheesecake, který nepopraská a nebude vysušený? Vše, co potřebujete vědět, najdete ZDE >>>

Autor: Ilona Dobrovolná