Silvestrovské recepty, bez kterých se neobejdete: rybí, česneková i budapešťská pomazánka

29. prosince 2022 • 00:00

Ať už slavíte příchod nového roku s rodinou, nebo s přáteli, bez talíře jednohubek s pomazánkami by silvestrovská oslava nebyla to pravé. Jsou snadné a rychlé na přípravu, dobře se zobou a chutnají všem. Osvěžte si paměť recepty na ty, které děláme nejčastěji už desítky let.

Falešná humrová pomazánka

I když tahle pomazánka vznikla vlastně spíše jako náhražka v době, kdy jsme si o humrech mohli jen nechat zdát, patří stále mezi oblíbené. Hodí se jak na jednohubky, tak na chlebíčky. A i když dnes často nahrazujeme majonézu bílým jogurtem, tentokrát udělejte výjimku. Bez ní to totiž prostě není ono. Trošku jí použijte i na dekoraci spolu s kouskem citronu a zelenou petrželkou. Zkusit můžete jak variantu s rybím filé, tak klasickou falešnou humrovou pomazánku, jejímž základem jsou mrkev a celer.

Video se připravuje ...

Pomazánka s česnekem

Patří asi mezi nejoblíbenější pomazánky vůbec. Málokdo si dokáže představit, že by tahle pikantní česneková pochoutka mezi novoročními delikatesami chyběla. Hotovou ji přitom máte za deset minut. I na její přípravu ale existuje celá řada receptů. Vyzkoušejte třeba pikantní česnekovou pomazánku z tvarohu a taveného sýra nebo česnekovou pomazánku z tvrdých sýrů.

Připravte si česnekovou pomazánku podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Rybičková pomazánka

Klasickou rybičkovou často děláme i v průběhu roku. Vynikající je ke svačině nebo k večeři, namazaná na čerstvém chlebu. Klasická rybičková pomazánka se dělá ze sardinek v oleji, najemno nakrájené cibulky, másla a citronové šťávy, někdo ještě přidává nadrobno nasekaná a natvrdo uvařená vajíčka, kyselou okurku a hořčici. Recept na rybičkovou pomazánku s vařenými vejci najdete ZDE. Vynikající je ale také pomazánka z tresčích jater. Pokud máte rádi uzené ryby, vyzkoušejte jednoduchou pomazánku z uzené makrely.

Sýrová pomazánka s hermelínem

Milovníci plísňových sýrů zase nedají dopustit na hermelínovou pomazánku. Sýr můžete buď nastrouhat, nebo nakrájet na malé kostky, pokud je zralejší, stačí ho rozmačkat vidličkou, natvrdo uvařená vejce a cibuli nasekejte nadrobno, stejně tak šunku. Pak už jen přidejte majonézu, kterou nařeďte trochou smetany. Podle chuti můžete přidat ještě kyselé okurky, hořčici nebo česnek.

Video se připravuje ...

Tvarohová budapešťská pomazánka

Rychlá, jednoduchá, ale opravdu chutná je i budapešťská pomazánka, na jejíž přípravu potřebujete jen tvaroh, máslo, sterilované kapie, cibuli a špetku mleté sladké červené papriky. Vyzkoušet můžete také variantu s taveným sýrem.

Pomazánka z vajec

Poslední z řady oblíbených pomazánek, která si našla místo i na každodenním menu, je ta z natvrdo uvařených vajec. Pro přípravu pomazánky doporučujeme nastrouhat je najemno, stejně jako kyselou okurku, pokud ji přidáváte. Je jen na vás, zda ji připravíte podle klasického receptu jen s majonézou, nebo k ní ještě přidáte tavený sýr a máslo, či zvolíte odlehčenou verzi s tvarohem a zakysanou smetanou.

Video se připravuje ...

Další recepty na vynikající silvestrovské jednohubky najdete ZDE >>>

Autor: red