Recepty první republiky: Co jedli Mandlová a Vlasta Burian?

  • 17. března 2022 • 00:00

    Když se řekne „prvorepublikové“, jako kdybychom zároveň říkali „prababička“ nebo „nostalgie“. Některá slova zkrátka mají zvláštní moc, která nás dokáže přenést do idylických míst a vyvolat krásné vzpomínky. To se povedlo Jitce Rákosníkové a Evě Všetíčkové, které společně vytvořily knihu Kuchařka první republiky. Tradiční recepty si určitě zamilujete!

  • Paštičky z listového těsta plněné sýrovou pěnou

    Paštičky z listového těsta Paštičky z listového těsta • Autor: Alena Hrbková

    Na 6 porcí:

    • 1 balení listového těsta, rozváleného

    • 1 žloutek na potření

    1. Z těsta vykrájíme formičkou o průměru 7 cm kolečka, u poloviny z nich vykrojíme středy, aby zůstal asi centimetrový okraj.

    2. Plná kolečka potřeme rozšlehaným vejcem, položíme jedno vykrojené kolečko a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dozlatova. Vychladlé plníme různými druhy sýrové pěny.

  • Polévka z červeného zelí s brusinkami

    Polévka z červeného zelí Polévka z červeného zelí • Autor: Alena Hrbková

    • 200 g brusinek

    • 1 hlávka červeného zelí

    • 2 vejce

    • 200 ml zakysané smetany

    • cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení

    1. Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto.

    2. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.

  • Telecí španělské ptáčky

    Telecí ptáčky Telecí ptáčky • Autor: Alena Hrbková

    Na 4 porce:

    • 8 tenkých plátků z telecí kýty

    • sůl

    • 50 g slaniny nakrájené na plátky

    • 1 lžíce hladké mouky

    • 2 lžíce másla

    • 1 středně velká cibule

    • 130 ml zakysané smetany

    • 20 g mouky

    • šťáva z 1/2 citronu

    Nádivka:

    • 2 menší sardele

    • 1 lžíce másla

    • 2 žloutky

    • 1 tvrdší houska + mléko na namočení

    • 1/2 cibule, oloupaná a nastrouhaná

    • hladkolistá petrželka

    • mletý pepř

    Smažené bramborové knedlíčky:

    • 1/2 kg brambor, čerstvě uvařených

    • 40 g másla

    • sůl

    • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť + 2 vejce na obalení

    • na špičku nože nastrouhaný muškátový oříšek

    • 6 lžic strouhanky + na obalení

    • sádlo na smažení

    1. Na nádivku utřeme okapané sardelky s máslem, přidáme žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nastrouhanou cibuli, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř.

    2. Očištěné telecí plátky naklepeme, osolíme, potřeme připravenou nádivkou, stočíme, zabalíme do slaniny nebo převážeme. Pak je poprášíme moukou a opečeme na rozehřátém másle. Zbytky slaniny nakrájíme na kostičky, přidáme k máslu zbylému z opékání a oboje rozehřejeme. Usmažíme v tom nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládáme opečené závitky, zalijeme je vývarem nebo vařící vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka asi tři čtvrtě hodiny.

    3. Procezenou šťávu nalijeme do zakysané smetany, do níž jsme vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povaříme ji na omáčku. Část omáčky nalijeme na závitky, zbytek podáváme v omáčníku.

    4. Na knedlíčky oloupáme a prolisujeme ještě teplé brambory a dáme je vychladnout. V míse umícháme máslo se solí a žloutky, přidáme brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvoříme knedlíčky asi jako ořech velké, obalujeme je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je usmažíme dozlatova. Podáváme je k závitkům. Doplníme kompotem z jablek.

  • Punčový dort

     

    Punčový dort Punčový dort • Autor: Alena Hrbková
    Na 1 dort:

    Na těsto:

    • 10 vajec, žloutky a bílky zvlášť

    • 300 g krupicového cukru

    • 10 lžic teplé vody

    • 260 g polohrubé mouky

    • 1/2 lžičky kypřicího prášku

    • jahodová nebo malinová zavařenina na potření

    • růžové a žluté potravinářské barvivo

    Na namáčení:

    • 10 ml punče

    • 100 ml horké vody

    • 45 g moučkového cukru

    Na polevu:

    • 300 g moučkového cukru

    • 5 lžic horké vody

    • 2 lžíce citronové šťávy

    • 1 lžíce oleje (poleva pak nepopraská)

    • rozpuštěná čokoláda na ozdobu

    1. Žloutky s cukrem a vodou ušleháme do nadýchané pěny, bílky ušleháme dotuha a postupně spojíme vše s moukou prosátou s kypřicím práškem. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu těsta vlijeme do čtvercové formy o straně 22 cm vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut. Necháme ho trochu vychladnout, vyklopíme a pomocí nitě rozkrojíme vodorovně na dvě poloviny. Potřeme je zavařeninou.

    2. Druhou část těsta rozdělíme na dvě poloviny. Jednu obarvíme potravinářskou barvou narůžovo, druhou nažluto. Vlijeme do stejně velké formy s pečicím papírem tak, abychom lili vždy z vnější strany. Těsta se zhruba v polovině spojí. Pečeme asi 15 až 20 minut.

    3. Každou polovinu dvoubarevného těsta po délce rozkrojíme na dva díly, zarovnáme a vnější díly mezi sebou prohodíme, takže vzniknou čtyři pruhy, střídavě žluté a růžové. V hlubokém talíři rozmícháme moučkový cukr, vodu a punč. Namočíme v něm pruhy barevného těsta, složíme je na světlou placku potřenou zavařeninou a přiklopíme druhou plackou. Dort přikryjeme pečicím papírem, zatížíme a do druhého dne necháme v chladu.

    4. Na polevu důkladně rozmícháme cukr ve vodě, přidáme zbylé přísady a přelijeme jí sestavený dort. Ozdobíme cákanci rozpuštěné čokolády a necháme v chladu rozležet. Krájíme napříč, aby vynikla barevná mozaika.

  • Výtečný koláč k čaji

    Výtečný koláč Výtečný koláč • Autor: Alena Hrbková

    Na 1 koláč:

    Na těsto:

    • 175 g mouky

    • 105 g másla

    • 50 g moučkového cukru

    • 1 žloutek

    • kůra z 1/2 citronu

    Žloutkový krém:

    • 1/4 l mléka

    • 4 žloutky

    • 30 g vanilkového cukru 

    • 1/4 kg jablek

    Sníh:

    • 5 bílků

    • 12 lžic vanilkového cukru

    1. Mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru rychle zpracujeme na křehké těsto – nejprve rozdrobíme máslo do mouky na drobenku a pak vpracujeme zbylé přísady.

    2. Hned ho rozválíme válečkem na studeném plechu a dáme do trouby předehřáté na 180 °C na 15 minut zapéct (do světle žluté barvy, asi jako sušenku).

    3. Mezitím si připravíme krém. Mléko, žloutky a cukr s vanilkou umícháme ve vodní lázni do zhoustnutí a necháme ho vychladnout.

    4. Na upečené těsto dáme polovinu tohoto krému, na něj položíme vrstvu jablek nakrájených na tenké plátky, na to opět krém a úplně nakonec potřeme vrstvou tuhého sněhu, ušlehaného z bílků a cukru.

    5. Teplotu trouby snížíme na 140 °C a koláč zapečeme do světle žluta, aby byly špičky sněhu ožehlé. Rozkrájíme ho na úhledné čtverečky a podáváme. I ke kávě.

    Více receptů na jídla z této doby najdete v knize Kuchařka první republiky, kterou napsaly Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková a vydalo nakladatelství Smart Press.

Autor: Redakce