Bylinková sezona zahájena! Odstartujte zelené vaření i u vás doma
Ve skleníku i na zahrádce se objevují první výhonky jarních bylinek, tak je rychle využijte pro své zdraví. Jsou totiž nejen dobré, ale obsahují i spoustu užitečných látek, které teď po vyčerpávající zimě naše tělo potřebuje.
Jaro už pomalu vklouzává do našich pokojů a s ním i chuť na čerstvé bylinky. Není nic jednoduššího než vyrazit na procházku, kde si jich můžete hned několik nasbírat, nebo je jednoduše koupit či vypěstovat. Co potom ale s nimi? Máme pro vás několik skvělých receptů, které bylinky využijí do posledního lístečku.
Jarní očista těla: Tyhle bylinky zafungují nejlépe >>>
Bylinkové špízy
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
Cena cca: 100 Kč
Suroviny:
- lístky čerstvých bylinek (bazalka, šalvěj, popenec, šťovík, mladé listy ředkviček)
- 1 hrst ředkviček
- 1 sardinky v oleji
- 100 g čedaru
- 1 hrst vypeckovaných oliv
Postup:
Sardinky necháme v sítku okapat a pak je rozdělíme na menší kousky, omyté ředkvičky, sýr a olivy prokrájíme. Na ozdobná dřívka na špízy střídavě navlékneme lístky bylinek a kousky pochutin. Špízy servírujeme vychlazené.
Kopřivový aperitiv
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 4
Cena cca: 50 Kč
Suroviny:
- 100 g mladých kopřivových listů
- trocha sirupu z bezových květů
- 500 ml nesycené minerální vody
- 1 hrst květů fialek
Postup:
Kopřivové listy zblanšírujeme vroucí vodou a necháme okapat, pak je rozmixujeme s troškou vody na hladké pyré. Dáme ho do džbánu, podle chuti přilijeme bezový sirup a minerální vodu. Nápoj servírujeme vychlazený, zdobíme čerstvými květy fialek.
Zeleninová frittata
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
Cena cca: 150 Kč
Suroviny:
- 8 vajec
- 100 g másla
- 3 lžíce olivového oleje
- 100 g goudy
- 150 g blanšírované zeleniny (brokolice, pórek, chřest, listy špenátu, hrášek)
- 1 jarní cibule
- 50 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Vejce rozšleháme se smetanou a najemno nastrouhaným sýrem a směs ochutíme solí a pepřem. V pánvi se silným dnem rozehřejeme máslo, přidáme olej a pak do ní nalijeme vaječnou směs. Přidáme pokrájenou zeleninu, nasekanou jarní cibulku a smažíme na velmi mírném ohni, až frittata ztuhne, uvnitř by měla zůstat lehce vlhká.
I plevel může být bylinkou >>>