Bylinková sezona zahájena! Odstartujte zelené vaření i u vás doma

21. března 2023 • 12:00

Ve skleníku i na zahrádce se objevují první výhonky jarních bylinek, tak je rychle využijte pro své zdraví. Jsou totiž nejen dobré, ale obsahují i spoustu užitečných látek, které teď po vyčerpávající zimě naše tělo potřebuje.

Jaro už pomalu vklouzává do našich pokojů a s ním i chuť na čerstvé bylinky. Není nic jednoduššího než vyrazit na procházku, kde si jich můžete hned několik nasbírat, nebo je jednoduše koupit či vypěstovat. Co potom ale s nimi? Máme pro vás několik skvělých receptů, které bylinky využijí do posledního lístečku.

Jarní očista těla: Tyhle bylinky zafungují nejlépe >>>

Video se připravuje ...

Bylinkové špízy

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

Cena cca: 100 Kč

Suroviny:

  • lístky čerstvých bylinek (bazalka, šalvěj, popenec, šťovík, mladé listy ředkviček)
  • 1 hrst ředkviček
  • 1 sardinky v oleji
  • 100 g čedaru
  • 1 hrst vypeckovaných oliv

Postup:

Sardinky necháme v sítku okapat a pak je rozdělíme na menší kousky, omyté ředkvičky, sýr a olivy prokrájíme. Na ozdobná dřívka na špízy střídavě navlékneme lístky bylinek a kousky pochutin. Špízy servírujeme vychlazené.

Kopřivový aperitiv

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: 4

Cena cca: 50 Kč

Suroviny:

  • 100 g mladých kopřivových listů
  • trocha sirupu z bezových květů
  • 500 ml nesycené minerální vody
  • 1 hrst květů fialek

Postup:

Kopřivové listy zblanšírujeme vroucí vodou a necháme okapat, pak je rozmixujeme s troškou vody na hladké pyré. Dáme ho do džbánu, podle chuti přilijeme bezový sirup a minerální vodu. Nápoj servírujeme vychlazený, zdobíme čerstvými květy fialek.

Zeleninová frittata

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

Cena cca: 150 Kč

Suroviny:

  • 8 vajec
  • 100 g másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 g goudy
  • 150 g blanšírované zeleniny (brokolice, pórek, chřest, listy špenátu, hrášek)
  • 1 jarní cibule
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Vejce rozšleháme se smetanou a najemno nastrouhaným sýrem a směs ochutíme solí a pepřem. V pánvi se silným dnem rozehřejeme máslo, přidáme olej a pak do ní nalijeme vaječnou směs. Přidáme pokrájenou zeleninu, nasekanou jarní cibulku a smažíme na velmi mírném ohni, až frittata ztuhne, uvnitř by měla zůstat lehce vlhká.

I plevel může být bylinkou >>>

Video se připravuje ...

Autor: Olga Trešlová, TR