Neodolatelný punčák: Upečte dort i řezy, na které jen tak někdo nezapomene!

14. října 2021 • 00:00

Punčové řezy patří společně s laskonkami a věnečky mezi ty nejoblíbenější české zákusky, bez kterých jsme si dříve odpoledního „turka“ nedokázali ani představit. Dnes je již nazýváme „retro“, ale svojí jedinečnou chutí nás stále neomylně svádí k zamlsání. Přemýšlíte-li tak, co upéct, vsaďte na klasiku a ohromte své blízké domácím punčákem, který vezme dech.

Punčové řezy se dříve vyjímaly ve vitrínách snad všech cukráren a zdobily pulty mnoha prodejen, kde zákazníci ve frontě netrpělivě vyčkávali, aby na ně ten sladký kousek piškotového potěšení zářící vedle kremrolí a štafetek vůbec vyzbyl. Dnes již nekonečné fronty stát nemusíme, ale zároveň ne v každé cukrárně, natož kavárně punčák servírují. Není tak nic jednoduššího, než si připravit domácí, a za ty sladké od cukru ulepené prstíky, až si na něm budete pochutnávat, to stojí, co říkáte?

Základem punčových řezů je piškotové těsto bez tuku, při jehož přípravě je důležité mít na paměti několik základních pravidel:

  • Vejce by měla být před samotnou přípravou pokojové teploty, lépe se pak šlehají.
  • Při oddělování částí vajec musíte být opatrní, aby se do bílků nedostala příměs tučných žloutků. Bílková hmota by se v opačném případě těžko šlehala.
  • Pro správné zpevnění sněhu je důležité mít také dobře odmaštěnou šlehací nádobu a metly.
  • Pokud se i tak bílky špatně šlehají, je dobré přidat např. pár kapek citronové šťávy, jejíž kyselost dopomůže ke kýženému výsledku.
  • Na závěr je důležité obě hmoty zlehka spojit vařečkou a stejně zapracovat i prosátou mouku. Příliš horlivým mícháním by se totiž pracně našlehané bublinky zase vytlačily ven.    

Punčové řezy

Ingredience:

Korpus:

  • 6 vajec
  • 160 g krupicového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 200 g hladké mouky

Nálev:

  • 150 ml vody
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 ml rumu
  • 1 lžička punčového aroma
  • červené potravinářské barvivo

Náplň:

Poleva:

  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vody

1. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem a polovinou krupicového cukru do světlé pěny. Z bílků a zbylého cukru připravíme pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojíme a zapracujeme prosátou mouku.

2. Hmotu rozetřeme na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 8 minut. Upečený korpus stáhneme z plechu, zakryjeme novým listem papíru a otočíme. Necháme vychladnout.

3. V rendlíku svaříme vodu s cukrem, ochutíme aromatem, obarvíme načerveno a necháme vychladnout. Nakonec vmícháme rum.

Máte chuť i na další klasiku? Zkuste upéct Sacherův dort, který miluje celý svět >>>

4. Z vychladlých korpusů opatrně sloupneme papír, na kterém se pekly, a rozkrojíme je na poloviny. Jeden potřeme třetinou džemu, položíme na něj druhý plát a zvlhčíme ho polovinou nálevu. Na něj dáme další díl, který zvlhčíme zbylým nálevem. Poslední čtvrtý plát potřeme polovinou zbylé zavařeniny a namazanou stranou přiklopíme na punčový díl. Moučník zakryjeme archem pečicího papíru, zatížíme prkénkem a necháme odležet přes noc v chladničce.

5. Druhý den povrch řezu potřeme zbylým džemem a potřeme lesklou polevou utřenou z cukru, citronové šťávy a vody. Necháme ztuhnout v chladničce a nakrájíme na řezy.        

Punčový dort – tipy:

  • Při přípravě punčového dortu zvolte piškot s tukem, který je pevnější a unese tíhu jednotlivých vrstev.
  • Těsto rozdělte do dvou stejně velkých dortových forem, zkrátíte tak dobu pečení a korpusy budou vláčnější.
  • Připravit můžete dvě barvy nálevu – červenou a žlutou.
  • Upečené vychladlé korpusy rozkrojte vodorovně na poloviny. Dva pláty odložte stranou a potřete je džemem. Zbylé dva pláty zvlhčete nálevem.
  • Šachovnicového efektu dortu dosáhnete, když ze dvou plátů vykrojíte od středu vždy tři kruhy. Ty poté střídavě namočte do červeného a žlutého nálevu a vyskládejte je zpět do formy na spodní korpus s džemem. Kruhy na sebe skládejte vždy v obrácené barevné kombinaci.
  • Díky zatuhnutí ve formě si jednotlivé vrstvy udrží přesný tvar.     
Autor: VDŠ