Den svatého Patrika: Připravte si doma zelené pivo a jaké „chuťovky“ se na tento svátek tradičně jedí?
I když den svatého Patrika se v našich končinách tradičně neslaví, přece jen všichni víme, o co jde. Irové se oblečou do kostýmů, pije se pivo a vše, ale opravdu vše je zelené. Nejspíš i my bychom zezelenali, kdybychom ochutnali jídla, která Irové na tento den tradičně jedí.
Den svatého Patrika se koná na počest nejvýznamnějšího patrona Irska. Ten se údajně narodil na konci 4. století v Británii a zemřel kolem roku 461 v Irsku. Svátek svatého Patrika, neboli St. Patrick's Day, se slaví každý rok 17. března, aby si všichni připomněli jeho památku.
Kde mají nejlevnější a nejdražší pivo?
Přesný původ svátku není znám, ale pravděpodobně se vyvinul z tradičního irského svátku, který slavil příchod jara a nového růstu. V průběhu let se den svatého Patrika stal důležitým národním svátkem a také se rozšířil do mnoha dalších zemí, zejména na západ, kde jsou větší irské komunity.
Během svátku se často nosí zelené oblečení a doplňky, jako jsou klobouky nebo límce, a konají se průvody a různé oslavy, spojené s tradičními irskými pokrmy a hlavně s pivem, ideálně zeleným.
Jak si doma připravit zelené pivo:
Suroviny:
- 1 plechovka světlého piva
- 1 hrst špenátu nebo jiných zelených bylin
- 1 lžička medu
- led
Postup:
1. Špenát nebo jiné zelené byliny vložíme do mixéru a rozmixujte dohladka.
2. Do sklenice nalijeme pivo a přidáme rozmixované byliny. Vše promícháme.
3. Přidáme lžičku medu a mícháme, dokud se med nerozpustí.
4. Pivo nalijeme na led a ihned podáváme.
TIP redakce: Špenát má sám o sobě dost nevýraznou chuť, takže se k obarvení piva hodí nejvíc.
A teď se podíváme na irské „chuťovky“. Dali byste si pivní dort nebo krvavý pudink?
- Corned beef and cabbage – uzené hovězí maso a kapusta. Kapustu můžeme nahradit zelím.
- Irish stew – hovězí maso nebo jehněčí, brambory, cibule, mrkev, petržel a další koření vařené v husté omáčce.
- Colcannon – směs vařených brambor a kapusty, obvykle bohatě ochucené máslem a solí.
- Soda bread – tradiční irský chléb pečený s jednoduchými ingrediencemi, jako jsou mouka, sůl, soda a mléko nebo zakysaná smetana.
- Shepherd's pie – hovězí nebo jehněčí maso vařené s cibulí, mrkví a hráškem, přikryté vrstvou bramborové kaše.
- Boxty – tradiční irské bramborové placky, nejčastěji podávané s uzeným lososem nebo křehkým slaným máslem.
- Guiness Stew – hovězí maso vařené s cibulí, mrkví, bramborami a pivem Guinness.
- Irish coffee – káva smíchaná s irskou whisky a cukrem, podávaná se šlehačkou.
- Black pudding –- krevní párky z vepřové krve, ovesných vloček, cibule a koření.
Guinness Cake (pivní dort)
Suroviny:
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 hrnky cukru
- 3/4 hrnku kakaa
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 hrnek zakysané smetany
- 1 hrnek piva Guinness
- 1/2 hrnku oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 vejce
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180 °C a dortovou formu vymažeme tukem.
2. Mouku smícháme s cukrem, kakaem, jedlou sodou a solí.
3. V jiné míse prošleháme zakysanou smetanu, pivo Guinness, olej, vanilkový extrakt a vejce.
4. Postupně přisypáváme suché ingrediencí do misky s mokrými ingrediencemi a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme 45–50 minut, zda je dort hotový, testujeme špejlí.
6. Po vychchladnutí dort ozdobíme libovolným krémem nebo ho jen polijeme čokoládovou polevou.