Den svatého Patrika: Připravte si doma zelené pivo a jaké „chuťovky“ se na tento svátek tradičně jedí?

17. března 2023 • 00:00

I když den svatého Patrika se v našich končinách tradičně neslaví, přece jen všichni víme, o co jde. Irové se oblečou do kostýmů, pije se pivo a vše, ale opravdu vše je zelené. Nejspíš i my bychom zezelenali, kdybychom ochutnali jídla, která Irové na tento den tradičně jedí. 

Den svatého Patrika se koná na počest nejvýznamnějšího patrona Irska. Ten se údajně narodil na konci 4. století v Británii a zemřel kolem roku 461 v Irsku. Svátek svatého Patrika, neboli St. Patrick's Day, se slaví každý rok 17. března, aby si všichni připomněli jeho památku.

Kde mají nejlevnější a nejdražší pivo?

Video se připravuje ...

Přesný původ svátku není znám, ale pravděpodobně se vyvinul z tradičního irského svátku, který slavil příchod jara a nového růstu. V průběhu let se den svatého Patrika stal důležitým národním svátkem a také se rozšířil do mnoha dalších zemí, zejména na západ, kde jsou větší irské komunity.

Během svátku se často nosí zelené oblečení a doplňky, jako jsou klobouky nebo límce, a konají se průvody a různé oslavy, spojené s tradičními irskými pokrmy a hlavně s pivem, ideálně zeleným.

Jak si doma připravit zelené pivo:
Zelené pivo? Můžete si ho snadno připravit i doma. Zelené pivo? Můžete si ho snadno připravit i doma. • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 plechovka světlého piva
  • 1 hrst špenátu nebo jiných zelených bylin
  • 1 lžička medu
  • led

Postup:

1. Špenát nebo jiné zelené byliny vložíme do mixéru a rozmixujte dohladka.

2. Do sklenice nalijeme pivo a přidáme rozmixované byliny. Vše promícháme.

3. Přidáme lžičku medu a mícháme, dokud se med nerozpustí.

4. Pivo nalijeme na led a ihned podáváme.

TIP redakce: Špenát má sám o sobě dost nevýraznou chuť, takže se k obarvení piva hodí nejvíc.

A teď se podíváme na irské „chuťovky“. Dali byste si pivní dort nebo krvavý pudink?

  • Corned beef and cabbage – uzené hovězí maso a kapusta. Kapustu můžeme nahradit zelím.
  • Irish stew – hovězí maso nebo jehněčí, brambory, cibule, mrkev, petržel a další koření vařené v husté omáčce.
  • Colcannon – směs vařených brambor a kapusty, obvykle bohatě ochucené máslem a solí.
  • Soda bread – tradiční irský chléb pečený s jednoduchými ingrediencemi, jako jsou mouka, sůl, soda a mléko nebo zakysaná smetana.
  • Shepherd's pie – hovězí nebo jehněčí maso vařené s cibulí, mrkví a hráškem, přikryté vrstvou bramborové kaše.
  • Boxty – tradiční irské bramborové placky, nejčastěji podávané s uzeným lososem nebo křehkým slaným máslem.
  • Guiness Stew – hovězí maso vařené s cibulí, mrkví, bramborami a pivem Guinness.
  • Irish coffee – káva smíchaná s irskou whisky a cukrem, podávaná se šlehačkou.
  • Black pudding –- krevní párky z vepřové krve, ovesných vloček, cibule a koření. 

Pivní dort vypadá skvěle, ale jak chutná? Pivní dort vypadá skvěle, ale jak chutná? • Autor: iStock.com

Guinness Cake (pivní dort)

Suroviny:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 3/4 hrnku kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 1 hrnek piva Guinness
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 vejce

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180 °C a dortovou formu vymažeme tukem.

2. Mouku smícháme s cukrem, kakaem, jedlou sodou a solí.

3. V jiné míse prošleháme zakysanou smetanu, pivo Guinness, olej, vanilkový extrakt a vejce.

4. Postupně přisypáváme suché ingrediencí do misky s mokrými ingrediencemi a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.

5. Těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme 45–50 minut, zda je dort hotový, testujeme špejlí.

6. Po vychchladnutí dort ozdobíme libovolným krémem nebo ho jen polijeme čokoládovou polevou.

Jak udělat čokoládovou polevu >>>

Autor: TR