Recepty první republiky: Co jedli Adina Mandlová a Vlasta Burian?

  • 15. března 2023 • 00:00

    Když se řekne „prvorepublikové“, jako kdybychom zároveň říkali „prababička“ nebo „nostalgie“. Některá slova zkrátka mají zvláštní moc, která nás dokáže přenést do idylických míst a vyvolat krásné vzpomínky. To se povedlo Jitce Rákosníkové a Evě Všetíčkové, které společně vytvořily knihu Kuchařka první republiky. Tradiční recepty si určitě zamilujete!

    Milujete seriál Bohéma, který přináší příběhy prvorepublikých celebrit? Nahlédněte do jejich kuchyně! Co jedly filmové hvězdy na bujných večírcích u Adiny Mandlové a co vařil osobní kuchař Vlasty Buriana? Inspirujte se následujícími recepty, které vyšly v knize Kuchařka první republiky. Chutnají božsky a mají doslova filmový lesk.

    Strava našich babiček. Jak se jedlo za první republiky?

    Video se připravuje ...

    Paštičky z listového těsta podle Adiny Mandlové

    Tenhle skvělý recept z první republiky si oblíbila slavná herečka Adina Mandlová. Bez paštiček plněných sýrovou pěnou by se žádný její večírek neobešel.

    Paštičky z listového těsta Paštičky z listového těsta • Autor: Alena Hrbková

    Na 6 porcí:

    • 1 balení listového těsta, rozváleného
    • 1 žloutek na potření

    1. Z těsta vykrájíme formičkou o průměru 7 cm kolečka, u poloviny z nich vykrojíme středy, aby zůstal asi centimetrový okraj.

    2. Plná kolečka potřeme rozšlehaným vejcem, položíme jedno vykrojené kolečko a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dozlatova. Vychladlé plníme různými druhy sýrové pěny.

    Bílá polévka Vlasty Buriana

    A co dobrého vařil osobní kuchař Jaromír Trejbal oblíbenému komikovi Vlastovi Burianovi? Všechno možné, Burian byl totiž velký gurmán, který miloval jídlo. Trejbal k němu přišel z hotelu Ritz a ve svých vzpomínkách uvádí, jak to u Burianů chodilo. Kuchyni měl Burian skvěle vybavenou, jen ledničky měl čtyři! Jednu na maso, další na ryby, třetí na mléko, máslo a sýry a tu čtvrtou na zeleninu. Ke kuchyni patřil i samostatný vinný a pivní sklípek. Tady se vařilo a jedlo! Ostatně můžete to posoudit sami.

    Bílá polévka Vlasty Buriana Bílá polévka Vlasty Buriana • Autor: Smart Press

    Na 4 porce:

    • 50 g másla
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 1 l masového vývaru
    • 1 cibule
    • 1 porce kořenové zeleniny
    • 2 lžíce másla
    • 200 g žampionů
    • 150 g sterilovaného hrášku

    Na pánev:

    • 50 g másla

    1. V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou, necháme trochu osmahnout a zalijeme procezeným a vychladlým vývarem.

    2. Uvedeme do varu a povaříme asi 1 hodinu.

    3. Zatímco se polévka vaří, žampiony nakrájíme na plátky a podusíme je na másle.

    4. Nakonec je vmícháme do polévky spolu s hráškem, krátce prohřejeme a už dál nevaříme.

    Vyzkoušejte i další prvorepublikové speciality a vyzkoušejte chutě prvorepublikových hvězd stříbrného plátna.

    Polévka z červeného zelí s brusinkami

    Tahle převelice zajímavá variace na boršč pochází z židovské kuchyně a najdete ji v knize Kuchařka první republiky. Původně je tento recept z knihy Tajemství židovské kuchyně a určitě budete mile překvapeni. Díky použitým surovinám jde o pokrm zdravý, lehký a moderní!

    Polévka z červeného zelí Polévka z červeného zelí • Autor: Alena Hrbková

    Suroviny:

    • 200 g brusinek
    • 1 hlávka červeného zelí
    • 2 vejce
    • 200 ml zakysané smetany
    •  cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení

    1. Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto.

    2. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.

    Telecí španělské ptáčky

    Telecí ptáčky Telecí ptáčky • Autor: Alena Hrbková

    Na 4 porce:

    • 8 tenkých plátků z telecí kýty
    • sůl
    • 50 g slaniny nakrájené na plátky
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 2 lžíce másla
    • 1 středně velká cibule
    • 130 ml zakysané smetany
    •  20 g mouky
    •  šťáva z 1/2 citronu

    Nádivka:

    • 2 menší sardele
    • 1 lžíce másla
    • 2 žloutky
    • 1 tvrdší houska + mléko na namočení
    • 1/2 cibule, oloupaná a nastrouhaná
    •  hladkolistá petrželka
    •  mletý pepř

    Smažené bramborové knedlíčky:

    • 1/2 kg brambor, čerstvě uvařených
    • 40 g másla
    • sůl
    • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť + 2 vejce na obalení
    • na špičku nože nastrouhaný muškátový oříšek
    • 6 lžic strouhanky + na obalení
    • sádlo na smažení

    1. Na nádivku utřeme okapané sardelky s máslem, přidáme žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nastrouhanou cibuli, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř.

    2. Očištěné telecí plátky naklepeme, osolíme, potřeme připravenou nádivkou, stočíme, zabalíme do slaniny nebo převážeme. Pak je poprášíme moukou a opečeme na rozehřátém másle. Zbytky slaniny nakrájíme na kostičky, přidáme k máslu zbylému z opékání a obojí rozehřejeme. Usmažíme v tom nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládáme opečené závitky, zalijeme je vývarem nebo vařící vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka asi tři čtvrtě hodiny.

    3. Procezenou šťávu nalijeme do zakysané smetany, do níž jsme vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povaříme ji na omáčku. Část omáčky nalijeme na závitky, zbytek podáváme v omáčníku.

    4. Na knedlíčky oloupáme a prolisujeme ještě teplé brambory a dáme je vychladnout. V míse umícháme máslo se solí a žloutky, přidáme brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvoříme knedlíčky velké asi jako ořech, obalujeme je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je usmažíme dozlatova. Podáváme je k závitkům. Doplníme kompotem z jablek.

     

    Punčový dort

    Punčový dort Punčový dort • Autor: Alena Hrbková

    Na 1 dort:

    Na těsto:

    • 10 vajec, žloutky a bílky zvlášť
    • 300 g krupicového cukru
    • 10 lžic teplé vody
    • 260 g polohrubé mouky
    • 1/2 lžičky kypřicího prášku
    • jahodová nebo malinová zavařenina na potření
    • růžové a žluté potravinářské barvivo

    Na namáčení:

    • 10 ml punče
    • 100 ml horké vody
    • 45 g moučkového cukru

    Na polevu:

    • 300 g moučkového cukru
    • 5 lžic horké vody
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžíce oleje (poleva pak nepopraská)
    • rozpuštěná čokoláda na ozdobu

    1. Žloutky s cukrem a vodou ušleháme do nadýchané pěny, bílky ušleháme dotuha a postupně spojíme vše s moukou prosátou s kypřicím práškem. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu těsta vlijeme do čtvercové formy o straně 22 cm vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut. Necháme ho trochu vychladnout, vyklopíme a pomocí nitě rozkrojíme vodorovně na dvě poloviny. Potřeme je zavařeninou.

    2. Druhou část těsta rozdělíme na dvě poloviny. Jednu obarvíme potravinářskou barvou narůžovo, druhou nažluto. Vlijeme do stejně velké formy s pečicím papírem tak, abychom lili vždy z vnější strany. Těsta se zhruba v polovině spojí. Pečeme asi 15 až 20 minut.

    3. Každou polovinu dvoubarevného těsta po délce rozkrojíme na dva díly, zarovnáme a vnější díly mezi sebou prohodíme, takže vzniknou čtyři pruhy, střídavě žluté a růžové. V hlubokém talíři rozmícháme moučkový cukr, vodu a punč. Namočíme v něm pruhy barevného těsta, složíme je na světlou placku potřenou zavařeninou a přiklopíme druhou plackou. Dort přikryjeme pečicím papírem, zatížíme a do druhého dne necháme v chladu.

    4. Na polevu důkladně rozmícháme cukr ve vodě, přidáme zbylé přísady a přelijeme jí sestavený dort. Ozdobíme cákanci rozpuštěné čokolády a necháme v chladu rozležet. Krájíme napříč, aby vynikla barevná mozaika.

    Výtečný koláč

    Výtečný koláč Výtečný koláč • Autor: Alena Hrbková

    Na 1 koláč:

    Na těsto:

    • 175 g mouky
    • 105 g másla
    • 50 g moučkového cukru
    • 1 žloutek
    • kůra z 1/2 citronu

    Žloutkový krém:

    • 1/4 l mléka
    • 4 žloutky
    • 30 g vanilkového cukru 
    • 1/4 kg jablek

    Sníh:

    • 5 bílků
    • 12 lžic vanilkového cukru

    1. Mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru rychle zpracujeme na křehké těsto – nejprve rozdrobíme máslo do mouky na drobenku a pak vpracujeme zbylé přísady.

    2. Hned ho rozválíme válečkem na studeném plechu a dáme do trouby předehřáté na 180 °C na 15 minut zapéct (do světle žluté barvy, asi jako sušenku).

    3. Mezitím si připravíme krém. Mléko, žloutky a cukr s vanilkou umícháme ve vodní lázni do zhoustnutí a necháme ho vychladnout.

    4. Na upečené těsto dáme polovinu tohoto krému, na něj položíme vrstvu jablek nakrájených na tenké plátky, na to opět krém a úplně nakonec potřeme vrstvou tuhého sněhu, ušlehaného z bílků a cukru.

    5. Teplotu trouby snížíme na 140 °C a koláč zapečeme do světle žluta, aby byly špičky sněhu ožehlé. Rozkrájíme ho na úhledné čtverečky a podáváme. I ke kávě.

Autor: TR