9 zimních polévek: Hřejivá inspirace ze zahraničních kuchyní
Na klasických českých polévkách není nic špatného, ale občas přijde chuť na změnu: Nemusíte je však složitě hledat. Vybrali jsme ty nejlepší zahraniční recepty za vás! Stačí si jen vybrat, do které končiny pozvete svoje chuťové pohárky na úžasné rande.
Francouzská cibulačka
Kořeny receptu na cibulačku sahají až ke starověkým Římanům, ale tak lahodnou chuť, jak ji známe dnes, si ve Francii vychutnávají až od 18. století. Polévka se připravuje z cibule, vína a nelze si ji představit bez rozpečené bagety se sýrem na vrchu.
Polský žurek
Pokud máte rádi polévky s nakyslou chutí, je pro vás žur neboli žurek ideální volba. Polévka se připravuje z žitného kvasu, masového vývaru a hlavně z vepřového masa. To může být vařené, pečené, mleté, ale i ve formě klobás a šunek. Jelikož žurek patří mezi nejoblíbenější polské polévky, recept má každá rodina lehce upravený. Najdete i takové, kde se do polévky dává vejce natvrdo. Ale co všechny spojuje? Polévka by se měla servírovat ve vydlabaném chlebu.
Suroviny:
- asi 2 l vývaru
- přibližně 500 ml žitného kvásku
- 2–3 klobásy
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 1–2 stroužky česneku
- 1 lžíce křenu (čerstvě nastrouhaného)
- 2–3 lžíce smetany
- 2 lžičky sušené majoránky
- sůl a pepř
- 1–2 vejce natvrdo
Postup:
Vývar přivedeme k varu a přidáme klobásu. Snížíme teplotu a vedle na pánvi orestujeme nakrájenou slaninu a cibuli. Když jsou orestované, přidáme je do vývaru a celé vaříme na mírném ohni asi 25 minut.
Vlijeme většinu kvásku, který předem důkladně promícháme, ochutnáváme, zda je polévka dostatečně kyselá. Pokud ne, přidáme zbytek kvásku.
Dále prolisujeme česnek, vmícháme křen a dochutíme majoránkou, solí a pepřem. Vaříme dalších 5–10 minut.
Na závěr vmícháme smetanu a polévku servírujeme s vejcem natvrdo.
Mexická Sopa Azteca
Kdepak, nepleteme si země. Překlad Sopa Azteca znamená tortillová polévka. Její základ je z rajčat a fazolí a zdobí se osmaženými tortillami a avokádem. Také polévkový základ můžete připravit na oleji z tortill. Dodá to chuti šmrnc a tolik unikátní chuť Mexika.
Toskánská polévka
Italové jsou známí vytříbenými chutěmi. Není divu, že i jejich polévky jsou gastronomickým zážitkem. Vybrali jsme hned dvě z přenádherného Toskánska. Jedna je založená na zeleninovém základu a fazolích. Lze do ní přidat i cizrnu a připravit si tak bílkovinovou bombu. Pro milovníky masa máme variantu se slaninou a mletým masem, která rozhodně stojí za ochutnání.
Japonský ramen
Polévka ve stylu co dům dá. Jejím základem je vývar a japonské nudle. Poté do ní můžete dát vlastně cokoli. Vejce uvařené natvrdo, houby, zeleninu, maso… U ramenu je zábavné servírování. Do misky nebo talíře nandáte vše, co máte rádi, a zalijete horkým vývarem. Z tohoto důvodu, pokud zvolíte variantu s masem, ho krájejte na tenoučké plátky.
Ukrajinská šťovíková
Zní to děsivě? Nebojte se! Šťovík je sice kyselejší, ale když přidáte do polévky smetanu, jeho chuť není tak výrazná. Šťovíkovou polévku můžete znát i od nás, na Plzeňsku se připravuje pod názvem brčálka.
Indický Dal Shorba
Dal Shorba je jednoduchá polévka z čočky s pikantním nádechem. Ten polévce dodává zázvor, česnek a chilli a také klasické indické koření. Tato lahůdka vás příjemně zahřeje a rozproudí krev v těle.
Suroviny:
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce mletého chilli
- 200 g červené čočky
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 lžička mletého kmínu
- 5 lžic čerstvého koriandru
- špetka kurkumy
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička soli
- 500 ml vody
- 2 lžíce mletého zázvoru
Postup:
Čočku smícháme s kurkumou a se stonky od koriandru, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme 20 minut. Poté vyjmeme stonky a čočku rozmixujeme. Osolíme podle chuti.
Mezitím na ghí opečeme hořčičná semínka, trvá to asi půl minuty. Přidáme utřený česnek a za 30 vteřin i chilli koření. Ještě minutu opékáme. Toto vmícháme k čočce, dodáme zbylé suroviny, osolíme a opepříme podle chuti. Můžeme servírovat.
Thajská Tom Yum
Lehce kyselá polévka s pikantní chutí si získala celý svět. Tradičně se připravuje s krevetami, ale neprohloupíte ani s kuřecím masem. Pokud nemáte rádi pikantnější polévky, přidejte víc kokosového mléka nebo vynechejte chilli.
Maďarská gulášová
Za polévkou ideální do chladného počasí nemusíte cestovat na druhý konec světa. Taková gulášová polévka je nám všem dobře známa, ale často na ni v kuchyni zapomínáme.