Podzimní víkendové hody: Připravte si výtečné menu plné sezónní zeleniny a ovoce

16. listopadu 2023 • 00:15

I když přes den tu a tam vykoukne sluníčko, listopadové dny jsou už chladné a člověk má chuť zahřát se něčím dobrým a teplým do žaludku. Ještě, že podzim nabízí tolik skvělých sezónních surovin, ze kterých se dá připravit spousta výtečných jídel, od polévky až po moučník. Užijte si pořádné víkendové hody! Máme pro vás recepty, ze kterých si určitě vyberete.

Je přirozené, že s příchodem podzimu člověk zatouží i po vydatnějším jídle, které ho zasytí a také příjemně zahřeje. Navíc je v této době radost vařit a péct, protože je všude kolem ještě stále dost čerstvé zeleniny a ovoce. Užijte si dýně, houby, brambory, batáty, kořenovou zeleninu, zelí, květák a další druhy zeleniny ve skvělých polévkách i hlavních jídlech. A z jablek nebo hrušek si upečte ty nejšťavnatější moučníky nebo je přidejte k podzimní masové pečínce. Možností, jak si pochutnat, je spousta. Vybrali jsme pro vás recepty, ze kterých si můžete sestavit celé podzimní víkendové menu a skvěle si užít chutě, které toto roční období nabízí.

K podzimu patří hustá a krémová dýňová polévka >>>

Video se připravuje ...

Polévky, které zahřejí na těle i na duši

Uvařte si rovnou hodně velký hrnec některé z podzimních polévek, které jsou plné zeleniny a pořádně husté. Můžete si je tak dát jako součást víkendového oběda a zbytek dojíst k večeři. 

Polévka ze zelí, rajčat a batátů Polévka ze zelí, rajčat a batátů • Autor: F.O.O.D.

Polévka ze zelí, rajčat a batátů
Sýrovo-cibulová polévka s krutony
Mrkvový krém se zázvorem a chilli
Polévka z pečené kořenové zeleniny
Minestrone s kadeřávkem
Dýňová polévka s červenou čočkou

Voňavé podzimní pečínky

Vůně šťavnaté masové pečínky je pro mnohé symbolem domácí pohody. Tím spíš, když k masu přidáte spoustu podzimní zeleniny, která nemusí sloužit jen jako příloha. A co teprve maso pečené s ovocem a voňavým kořením, které vás může přenést do gurmánského nebe!

Křupavý bůček na hruškách a badyánu Křupavý bůček na hruškách a badyánu • Autor: F.O.O.D.

Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky
Pečené citronové kuře s jablky a hruškami
Kapustové karbanátky s bramborovou kaší
Vepřová pečeně na pivu s jablečnou omáčkou
Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré
Vepřová líčka na cideru se šťouchanými brambory
Hovězí bourguignon
Křupavý bůček na hruškách a badyánu

Podzimní jídla bez masa

Díky bohaté podzimní úrodě si na své přijdou i ti, kteří maso moc nemusí. Připravte si o víkendu některou z vegetariánských specialit.   

Pečená zelenina s miso omáčkou Pečená zelenina s miso omáčkou • Autor: F.O.O.D.

Nadívaný pečený květák
Těstoviny s brokolicí a ořechy
Gratinované brambory
Čočkové ragú
Pečená zelenina s miso omáčkou
Těstoviny s dýní a kapustou
Pečená dýně s čočkovým salátem

Nejlepší podzimní moučníky

Jaký by to byl víkendový oběd bez sladké tečky? Na podzim je doslova radost péct. Když máte totiž doma zásobu jablek, hrušek, dýní nebo ořechů, může vás trápit jen to, který sladký recept si vybrat.

Brownies s dýňovým krémem Brownies s dýňovým krémem • Autor: F.O.O.D.

Brownies s dýňovým krémem
Tažený jablkový závin
Švestkový crumble s amarettem, mákem a mandlemi
Hraběnčiny řezy
Vláčný perník s jablky
Tvarohová bábovka s vanilkou a hruškou

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková