Podzimní víkendové hody: Připravte si výtečné menu plné sezónní zeleniny a ovoce

7. října 2022 • 00:00

I když sluníčko ještě stále příjemně hřeje, rána i večery jsou už chladné a člověk má chuť zahřát se něčím dobrým a teplým do žaludku. Ještě že podzim nabízí tolik skvělých sezónních surovin, ze kterých se dá připravit spousta výtečných jídel, od polévky až po moučník. Užijte si pořádné víkendové hody! Máme pro vás recepty, ze kterých si určitě vyberete.

Je přirozené, že s příchodem podzimu člověk zatouží i po vydatnějším jídle, které ho zasytí a také příjemně zahřeje. Navíc je v této době radost vařit a péct, protože je všude kolem spousta čerstvých surovin, jež právě dozrávají. Užijte si dýně, houby, brambory, batáty, kořenovou zeleninu, zelí, květák a další druhy zeleniny ve skvělých polévkách i hlavních jídlech. A z jablek, hrušek nebo švestek si upečte ty nejšťavnatější moučníky nebo je přidejte k podzimní masové pečínce. Možností, jak si pochutnat, je spousta. Vybrali jsme pro vás recepty, ze kterých si můžete sestavit celé podzimní víkendové menu a skvěle si užít chutě, které toto roční období nabízí.

K podzimu patří hustá a krémová dýňová polévka >>>

Video se připravuje ...

Polévky, které zahřejí na těle i na duši

Uvařte si rovnou hodně velký hrnec některé z podzimních polévek, které jsou plné zeleniny a pořádně husté. Můžete si je tak dát jako součást víkendového oběda a zbytek dojíst k večeři. 

Polévka ze zelí, rajčat a batátů Polévka ze zelí, rajčat a batátů • Autor: F.O.O.D.

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Sýrovo-cibulová polévka s krutony

Mrkvový krém se zázvorem a chilli

Polévka z pečené kořenové zeleniny

Minestrone s kadeřávkem

Dýňová polévka s červenou čočkou

Voňavé podzimní pečínky

Vůně šťavnaté masové pečínky je pro mnohé symbolem domácí pohody. Tím spíš, když k masu přidáte spoustu podzimní zeleniny, která nemusí sloužit jen jako příloha. A co teprve maso pečené s ovocem a voňavým kořením, které vás může přenést do gurmánského nebe!

Křupavý bůček na hruškách a badyánu Křupavý bůček na hruškách a badyánu • Autor: F.O.O.D.

Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Pečené citronové kuře s jablky a hruškami

Kapustové karbanátky s bramborovou kaší

Vepřová pečeně na pivu s jablečnou omáčkou

Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré

Vepřová líčka na cideru se šťouchanými brambory

Hovězí bourguignon

Křupavý bůček na hruškách a badyánu

Někdo to rád bez masa

Díky bohaté podzimní úrodě si na své přijdou i ti, kteří maso moc nemusí. Připravte si o víkendu některou z vegetariánských specialit.   

Pečená zelenina s miso omáčkou Pečená zelenina s miso omáčkou • Autor: F.O.O.D.

Nadívaný pečený květák

Těstoviny s brokolicí a ořechy

Gratinované brambory

Čočkové ragú

Pečená zelenina s miso omáčkou

Těstoviny s dýní a kapustou

Pečená dýně s čočkovým salátem

Nejlepší podzimní moučníky

Jaký by to byl víkendový oběd bez sladké tečky? Na podzim je doslova radost péct. Když máte totiž doma zásobu jablek, hrušek, švestek, dýní nebo ořechů, může vás trápit jen to, který sladký recept si vybrat.

Brownies s dýňovým krémem Brownies s dýňovým krémem • Autor: F.O.O.D.

Brownies s dýňovým krémem

Tažený jablkový závin

Švestkový crumble s amarettem, mákem a mandlemi

Hraběnčiny řezy

Vláčný perník s jablky

Tvarohová bábovka s vanilkou a hruškou

Video se připravuje ...

Autor: AK