Pěkně vypečený oběd: Vychutnejte si šťavnatý bůček 5x jinak

18. září 2021 • 00:00

Delikatesa v podobě voňavé vepřové pečeně měkké jako dort patří k české obědové klasice. Pokud tak přemýšlíte, co o víkendu do pekáčku, šťavnatý bůček je sázkou na jistotu. Vyberte některý z našich z 5 nápaditých receptů inspirovaných chutěmi podzimu a překvapte svoji rodinu výbornou pečínkou.  

Když se nese na stůl pěkně prorostlý bůček vypečený do neodolatelné zlatavé barvy, jdou všechny předsevzetí o všemi pády skloňovaném „zdravém“ stravování stranou. Této dobrotě se zkrátka nedá odolat, a co si budeme povídat, pro štíhlou linii poslední výpečky ze dna pekáče nevyškrabáváme. Chuti se zkrátka nedá poručit, a to zejména, když se servíruje taková dobrota.

Vepřový bok je vynikající sám o sobě jen ochucený solí, popřípadě kmínem. Když pečeme kus s žebry, na síle výpeku dodají i kosti, a tak není zapotřebí žádných dalších ingrediencí. Ale jak se říká, s jídlem roste chuť, a tak jsme i my podlehli touze okusit nové kombinace. Nechali jsme se svést sladkými tóny právě dozrávajících hrušek, vůní čerstvých povidel a připravili pro vás výběr receptů na ty nejlepší pečínky babího léta.

Křupavý bůček na hruškách a badyánu

Věřte, že tento na hruškách pečený bůček s křupavou kůžičkou je skutečnou delikatesou. Ovoce je nejen skvělou přílohou, ale také zároveň krásně podpoří chuť vepřového masa. A až se začne linout kuchyní přidaná vůně stroužků česneku, zázvoru, badyánu a tymiánu, uvidíte, že všichni strávníci se sami seběhnou ke stolu.   

Bůčková roláda s česnekovo-špenátovou nádivkou

Z kusu vepřového boku snadno připravíme také šťavnatou roládu, která je sama o sobě tak vynikající, že k ní stačí servírovat jen čerstvý chléb. V tomto receptu je nadívaná směsí listového špenátu, rohlíků, vajec a česneku. Pokud ale dáváte přednost neotřelým kombinacím chutí, vyzkoušet můžete také rolovaný bůček s pestem, zelným salátem a meruňkovou majonézou.

Marinovaný vepřový bůček s povidly

Jestliže máte rádi úpravy masa nasladko, pak je pro vás tento marinovaný bůček pečený na směsi cibule, jablek a sušených švestek jako stvořený. Zejména delikátní je jeho finální úprava, kdy se na tenké plátky nakrájené maso potře červeným vínem rozmíchaným s povidly a pod grilem dopeče dozlatova. Tak co říkáte, vyzkoušíte jej?

Kořeněný bůček na pivu s pastinákem a batáty

Pivo se v našich končinách těší velké oblibě a pečení masa podlitého zlatým mokem není žádnou novinkou, ba naopak se s touto přípravou můžeme setkat v nespočtu receptů. Vyzkoušet tak můžete jak kořeněný bůček na pivu podle časopisu F.O.O.D., ve kterém se snoubí chuť pastináku, batátů, skořice, badyánu a hřebíčku, tak např. se skromnějším výčtem ingrediencí, avšak o to více pikantnější chutí bůček na pivu s chilli.

Vietnamský bůček na zázvoru

Bůček je velmi oblíbený nejen u nás, ale také např. v asijské kuchyni. Proto jsme pro vás vybrali i tento recept na vietnamský bůček, který jistě vnese do vašeho jídelníčku nový chuťový zážitek. Těšit se můžete na dozlatova vypečené kousky masa se sladkokyselou marinádou.  

Autor: VDŠ