Dýňové recepty celebrit: Kořeněná polévka, krémové rizoto, svíčková i sladké buchty
Dýně je skvělá a velmi všestranná surovina, která se dá využít naslano i nasladko. Není divu, že si ji oblíbily i mnohé celebrity, a to nejen v řadách šéfkuchařů. Nahlédněte pod pokličku některým z nich a inspirujte se jejich dýňovými recepty.
Stejně jako existuje spousta různých druhů dýní, je i mnoho nejrůznějších dýňových receptů. Dýni můžete péct, grilovat, vařit, dusit, zapékat, mixovat… Výborná je naslano i nasladko, takže jestli z dýně vaříte jen polévku, možná rádi vyzkoušíte i jiné pochoutky, které se z ní dají připravit. Zkuste některou z dýňových lahůdek od českých i světových celebrit.
Uvařte si dokonalou dýňovou polévku podle šéfkuchaře Radka Davida >>>
Dýňové buchty podle Laďky Něrgešové
Moderátorka pořadu Showtime na CNN Prima NEWS Laďka Něrgešová sype z rukávu vtipy i skvělé recepty. Na sladké dýňové buchty pějí všichni chválu a příprava kynutého těsta je v jejím podání úplná hračka. Do buchet budete potřebovat dýňové pyré (z dýně hokkaidó, muškátové nebo máslové), které se dá využít i do polévek, sladkých koláčů, těst na chleba nebo třeba omáček na těstoviny. Jeho příprava je snadná. Oloupanou a nakrájenou dýni povařte ve vodě doměkka (trvá to asi 20 minut), sceďte a rozmixujte dohladka. Dýni můžete místo vaření také upéct v troubě. Pokud pyré ihned nepoužijete, skladujte ho v lednici, kde vydrží asi 5 dní.
Co budete potřebovat na buchty:
Na kvásek:
- trochu teplého mléka
- větší půlku kostky droždí
- hrst hladké mouky
- hrst cukru
Na těsto:
- 60 g rozpuštěného másla
- 50 g třtinového cukru
- 1 lžičku soli
- 250 g dýňového pyré
- 450 g hladké špaldové mouky
Na náplň:
- 50 g rozpuštěného másla
- 50 g třtinového cukru
- 1 lžičku mleté skořice
- trochu muškátu (květu nebo oříšku)
- 200 g dýňového pyré
Kromě toho:
- hladkou mouku na vál
- vejce na potření
- pekanové ořechy na posypání
- moučkový cukr smíchaný s pomerančovou šťávou na přelití
https://www.instagram.com/p/CGmfmCyHO6Y/
Postup
1. Ze surovin na kvásek připravte kvásek a nechte ho asi 10 minut vzejít. Ke kvásku přidejte suroviny na těsto, zadělejte ho v robotu nebo pomocí ručního mixéru a nechte zakryté utěrkou alespoň 60 minut kynout.
2. Mezitím smíchejte suroviny na náplň.
3. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na placku, potřete ji náplní, přeložte na třetiny a znovu rozválejte na placku. Nakrájejte ji nožem na 12 proužků a každý stočte nejprve jako twister a pak smotejte do spirály. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a případně ještě posypejte nasekanými pekanovými ořechy. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C cca 35 minut, až budou buchty hnědé.
4. Z moučkového cukru a šťávy z pomeranče umíchejte hladkou polevu a přelijte jí ještě horké buchty. Budou mnohem lepší a také déle vydrží.
Dýňové rizoto podle Gordona Ramsayho
Skvělé rizoto podle receptu michelinského šéfkuchaře je díky dýni ještě krémovější, chutnější a také oranžovější.
Co budete potřebovat:
- 1 máslovou nebo muškátovou dýni
- olivový olej
- 2 větvičky tymiánu
- 1 sklenku bílého vína
- 1 hrnek rýže arborio
- 4 malé šalotky nakrájené najemno
- 1 l zeleninového vývaru
- kousek másla
- mořskou sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 hrst jemně nastrouhaného parmazánu a několik hoblinek na dozdobení
- několik čerstvých lístků šalvěje a hrst dýňových semínek
Postup:
1. Dýni rozkrojte, zbavte semínek (ta nevyhazujte, dají se skvěle využít), oloupejte a nakrájejte na kostičky o straně asi 1 cm. Na pánvi rozehřejte olivový olej a zlehka na něm orestujte větvičku tymiánu. Přidejte nakrájenou dýni a zprudka ji opečte. Přilijte bílé víno a nechte ho vyvařit. Osolte, opepřete a na mírném ohni nechte dusit doměkka. Občas zkontrolujte konzistenci a přidejte trochu vody, aby se dýně nepřipálila. Když je dýně měkká, vyjměte větvičku tymiánu a ještě horkou dýni rozmixujte na pyré.
2. Na troše olivového oleje orestujte šalotku, přidejte rýži a lehce ji orestujte. Po naběračkách přidávejte horký vývar a vždy, když se vstřebá do rýže, přilijte další. Takto pokračujte za stálého míchání, dokud rýže není uvařená al dente – pevnější na skus (trvá to asi 20 minut). Před přidáním poslední naběračky vývaru vmíchejte do rýže dýňové pyré. Nakonec do rizota lehce zapracujte kousek másla a parmazán, dochuťte ho solí a pepřem a nechte dvě minuty odstát pod pokličkou.
3. Hotové rizoto dozdobte několika nasucho osmaženými lístky šalvěje a několika opraženými dýňovými semínky.
Kořeněná dýňová polévka podle Jamieho Olivera
Receptů na dýňovou polévku existuje celá řada. Slavný šéfkuchař ji vylepšuje voňavým kořením a zeleninou.
Co budete potřebovat:
- 1 dýni (oloupanou a zbavenou semínek)
- 2 lžíce semínek koriandru
- 1 lžičku mleté skořice
- 2 sušené červené chilli papričky
- olivový olej
- mořskou sůl a čerstvě mletý černý pepř
- svazek čerstvé šalvěje
- 1 najemno nakrájenou cibuli
- 1 mrkev nakrájenou na plátky
- 1 tyčinku řapíkatého celeru nakrájenou na kousky
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 4 lžíce zakysané smetany
Postup:
1. Nakrájenou dýni rozložte na plech s papírem na pečení. Semínka koriandru, skořici a sušené chilli papričky rozdrťte v hmoždíři a nasypte na dýni. Pokapejte ji trochou olivového oleje, dochuťte solí a pepřem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 40 minut doměkka.
2. Těsně předtím, než je dýně hotová, rozehřejte ve velké pánvi trochu olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer a opékejte 10 až 15 minut, dokud nezačnou hnědnout. Do pánve přidejte dýni a zeleninový vývar a přiveďte k varu. Polévku odstavte z ohně a rozmixujte tyčovým mixérem.
3. Lístky šalvěje osmažte na troše olivového oleje dokřupava.
4. Hotovou polévku podávejte ozdobenou lžící zakysané smetany a křupavými lístky šalvěje.
Dýňová svíčková podle Koko
Dýně se dá zakomponovat i do svíčkové. Vyzkoušejte recept úspěšné foodblogerky Veroniky Koko Šmehlíkové alias Koko.
Co budete potřebovat:
- 400 g oloupané máslové dýně zbavené semínek
- 200 g oloupaného celeru
- 75 g oloupané petržele
- 60 g oloupané mrkve
- středně velkou cibuli
- hovězí kulatou nebo loupanou plec
- trochu oleje
- 50 g špeku nebo slaniny
- pořádnou větvičku tymiánu
- 6 šalvějových lístků
- 3 bobkové listy
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky dijonské hořčice
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- asi 700 ml vývaru (podle požadované tekutosti omáčky)
- 100 ml šlehačky
- citronovou šťávu podle chuti
- hovězí kulatou nebo loupanou plec
- libovolné knedlíky k servírování
Postup:
1. Dýni nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky. Stejně tak i ostatní zeleninu. Maso osolte, dejte do velké pánve s rozehřátým olejem a nechte zatáhnout ze všech stran, aby uvnitř masa zůstala všechna šťáva.
2. Mezitím nakrájejte slaninu a špek. Maso dejte stranou a v pánvi orestujte slaninu se špekem, po chvíli přidejte všechnu zeleninu, přidejte tymián, šalvěj a bobkový list. Osolte, opepřete a přisypte i cukr, aby zelenina mohla hezky zkaramelizovat. Přidejte lžičku hořčice, zalijte vývarem. Pak do pánve vložte i maso a nechte dusit pod pokličkou, dokud maso není měkké.
3. Poté maso vyjměte, vytáhněte i všechno koření a zeleninovou směs rozmixujte dohladka. Dosolte, doslaďte, dokyselte, popřípadě zřeďte vývarem a přidejte šlehačku. Podávejte s knedlíkem.