Jablečné koláče jsou osvědčení domácí utěšitelé. Ať už je to klasický páj z křehkého těsta, koláč s jablky stočenými do růžiček, nebo sladká dobrota s tvarohem ze sypaného těsta, dům provoní od sklepa až po půdu a je nám s nimi hned lépe na světě. Který si upečete na víkend vy?
Nebo dáte přednost klasice v podobě jablečného štrúdlu?
Video se připravuje ...
Klasický jablečný páj neboli Apple Pie
Co budete potřebovat:
Na těsto:
350 g hladké mouky + na vál a vysypání formy
1/2 lžičky soli
20 g moučkového cukru
120 g studeného másla + na vymazání formy
80 g sádla
1 velké vejce + 1 vejce na potření
2 lžíce ledové vody
Na náplň:
1,2 kg jablek
2 lžíce citronové šťávy
150 g krupicového cukru
60 g másla
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého badyánu
špetku muškátového oříšku
Jablečný páj
• Autor:
F.O.O.D.
Postup:
1. Mouku zpracujte se solí, cukrem, na kousky nakrájeným studeným máslem, sádlem a vejcem nejlépe v robotu několika pulzy na drobenku. Podle potřeby zapracujte ještě trochu ledové vody a pulzy míchejte, dokud se nezačne tvořit těsto. Přesuňte ho na pomoučněnou plochu a svižným tempem uhněťte kouli. Rozkrojte ji na dvě půlky, každou zvlášť zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu do ledničky.
2. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte je na plátky a promíchejte s citronovou šťávou a cukrem. Ve velké hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte máslo, vsypte jablka a za stálého míchání asi 2 minuty poduste, cukr se musí rozpustit. Pak jablka přeceďte a v cedníku protřepejte, aby se zbavila šťávy, ale neztratila pevnější strukturu. Šťávu vraťte do pánve a nechte zvolna na mírnějším plameni zhoustnout. Odstavte ji z ohně, a když zchladne, přelijte jí jablka, přidejte koření a opatrně promíchejte.
2. Troubu rozehřejte na 180 °C a kulatou koláčovou formu vytřete máslem a vysypejte moukou. Z každého dílu těsta vyválejte na pomoučněné ploše kruh, jeden tenčí o průměru asi 27–28 cm, druhý na průměr formy. Část těsta můžete odkrojit, rozválet a vykrajovátky připravit ozdobné tvary. Velkým plátem vyložte formu, rozetřete na něj jablečnou náplň a okraje potřete rozšlehaným vejcem. Přiklopte menším plátem těsta, okraje zvedněte a přimáčkněte ke spodnímu dílu těsta. Prsty nebo vidličkou vytvořte ozdobný okraj, a pokud máte, na těsto položte i vykrojené ozdobné tvary.
3. Koláč navrchu potřete vejcem a těsto uprostřed špičkou nože nařízněte do tvaru jádřince, aby mohl unikat horký vzduch. Dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.
TIP: Sádlo se do těsta nepřidává jen tak pro nic za nic. Díky němu se s těstem lépe pracuje a koláč je vláčnější. Podstatné je, aby sádlo bylo voňavé čili čerstvé. To nejkvalitnější je z hřbetní části prasete.
1. V míse smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva. Tvaroh rozmíchejte s vejcem. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky.
2. Vhodnou formu vymažte trochou másla. Nasypte do ní vrstvu moučné směsi, na ni rozprostřete tvaroh a na něj opět nasypte vrstvu moučné směsi (asi dvě hrsti si nechte stranou na drobenku). Na vrstvu moučné směsi naskládejte část zbylého másla nakrájeného na plátky.
3. Zbylý kousek másla přidejte ke zbylé moučné směsi a prsty zpracujte drobenku. Na vrstvu másla naskládejte jablka a na ně nasypte drobenku. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut dozlatova.
Křehký koláč s jablky a ořechovým pudinkem
Co budete potřebovat:
Na těsto:
220 g hladké mouky
120 g nakrájeného studeného másla
1 lžíci moučkového cukru
1 žloutek
Na náplň:
1/2 vanilkového pudinku v prášku
250 ml plnotučného mléka
200 g vlašských ořechů
40 g moučkového cukru
8 červených jablek
2 lžíce tekutého medu
Křehký koláč s jablky a ořechovým pudinkem
• Autor:
F.O.O.D.
Postup:
1. Všechny suroviny na těsto zpracujte rychle rukama, těsto zabalte do fólie a nechte asi 30 minut odpočinout v ledničce. Jablka omyjte a škrabkou na brambory z nich vytvořte dlouhé hobliny, které srolujte do tvaru růžiček a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly.
2. Z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink podle návodu na obalu. Vmíchejte do něj nasekané ořechy a cukr a nechte vychladnout.
3. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kulatý plát a pomocí jednoho z nich těsto přeneste do koláčové formy a urovnejte. Vidličkou propíchejte dno a těsto dejte na 5 minut předpéct do trouby.
4. Na dno koláče rozetřete uvařený pudink a na něj vyrovnejte připravené jablečné růžičky. Potřete je medem, koláč vraťte do trouby, snižte teplotu na 170 °C a pečte ještě dalších 25 minut.
TIP: Máte-li rádi sladší chuť, můžete koláč před podáváním ještě jednou potřít medem.
Jablečný koláč z mandlového těsta
• Autor:
F.O.O.D.
Postup:
1. Troubu předehřejte na 160 °C. Jablka i se slupkou nastrouhejte na tenké plátky a namočte je do vody s citronovou šťávou.
2. Na pánvi zahřejte cukr, až se rozpustí a zkaramelizuje. Vmíchejte do něj máslo a karamel nalijte na dno máslem vymazané formy. Na něj pak rozložte plátky jablek.
3. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, citronovou kůrou a vanilkou do světlé pěny. Po jednom do ní zašlehejte žloutky, pak do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem, vsypte mleté mandle a opatrně promíchejte. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.
4. Těsto rovnoměrně nalijte na jablka ve formě a povrch uhlaďte stěrkou. Koláč dejte do vyhřáté trouby a pečte 45 minut. Pak teplotu zvyšte na 180 °C a pečte dalších 15 až 20 minut.
5. Upečený koláč ihned vyklopte na servírovací talíř (jablky nahoru) a nechte vychladnout.