10 super nápadů na teplé večeře, které na podzim oceníte
Podzimní chladné počasí je tu a láká k tomu, aby si člověk po celém dni zalezl večer pod deku. Předtím si ale dopřejte vydatnou teplou večeři, která vás skvěle zahřeje a zasytí. Tyto báječné tipy zvládnete na jedničku!
Jaké recepty pro vás máme?
Kuře ve smetanovo-hořčičné omáčce
Pečená dýně s quinoou a gorgonzolou
Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré
Bramborová frittata se špenátem a fazolemi
Špenátové palačinky s houbovou náplní
Toasty s hruškami a gorgonzolou
Čočkový salát s hruškami a plísňovým sýrem
Rychlou dýňovou polévku si můžete uvařit i podle videoreceptu:
Dýňová polévka s hruškami
Není nic lepšího než se po dlouhém chladném dni zahřát horkou polévkou. Dýňová polévka je podzimní klasika, která nikdy neomrzí. Je sytá, a přesto dietní, jelikož dýně neobsahuje téměř žádné kalorie. Jestli si chcete klasickou verzi dýňovky trochu obměnit, zkuste netradiční dýňovou polévkou s hruškami. Polévku doplňte ještě o javorový sirup, díky jehož karamelové chuti získá zcela jiný rozměr.
Kuře ve smetanovo-hořčičné omáčce
Odměňte se po náročném dni vydatnější večeří a připravte si kuře ve smetanovo-hořčičné omáčce. Dozlatova osmažené kuře podávané s lahodnou omáčkou se švestkami, trochou brandy, šalotkou, hořčicí a voňavým rozmarýnem ocení celá rodina. Namísto švestek můžete přidat třeba i brusinky.
Pečená dýně s quinoou a gorgonzolou
Máslová dýně plněná gorgonzolou a quinoou
Chcete strávit u plotny minimum času? Pak vsaďte na pečenou dýni s quinoou a gorgonzolou. Zapečená máslová dýně naplněná směsí z quinoy, sušených brusinek, nasekané petrželky a lahodné gorgonzoly vám zabere pár minut. Zkuste popustit uzdu fantazii a ochuťte quinou kardamomem, muškátovým oříškem nebo špetkou pikantního hřebíčku.
Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré
Masové kuličky s petrželovým pyré
Milovníkům mletého masa přijdou k chuti masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré. Netradiční kombinaci mletého masa, cibulky, parmazánu skvěle doplní na měsíčky nakrájená dýně a nasládlé pyré z petržele se smetanou nebo voňavým kokosovým mlékem. Kdyby se podzim servíroval na talíři, vypadal by asi takto.
Mrkvový krém se zázvorem
Mrkvový krém se zázvorem vás skvěle zasytí i zahřeje. Je ideální lehkou večeří do sychravějších dní. Základem polévky je kromě mrkve také šalotka, zázvor, zeleninový vývar a kokosové mléko. Díky němu je polévka jemnější a vhodná i pro vegany. Mrkvový krém podávejte s nakrájenou chilli papričkou, lístky koriandru a nezapomeňte na plátky opečeného zázvoru.
Bramborová frittata se špenátem a fazolemi
Frittata je rychlá, nadýchaná vaječná omeleta původem z Itálie, do které můžete přidat víceméně cokoliv a vždycky to bude celé chutnat zatraceně dobře. Bramborovou frittatu se špenátem a fazolemi budete mít hotovou za pouhých 20 minut. Nejprve brambory nakrájené na plátky opečte a poté přidejte ostatní suroviny – špenát, fazole a vejce. Na závěr posypte hotovou frittatu parmazánem!
Špenátové palačinky s houbovou náplní
Přemýšlíte, jak spotřebovat houbařské úlovky? Překvapte strávníky zelenými špenátovými palačinkami s houbovou náplní. Palačinky ze špenátového těsta servírujte plněné houbami a zalité dipem ze zakysané smetany, česneku a tymiánu.
Toasty s hruškami a gorgonzolou
Toasty s hruškami a gorgonzolou
Není toast jako toast. Dozlatova opečené chlebíčky s pikantním modrým sýrem ve spojení se sladkými hruškami, medem a vlašskými ořechy tvoří kombinaci, která potěší nejen chuťové pohárky, ale také vaše oko. Toasty s hruškami a gorgonzolou jsou ideální lehkou večeří pro všechny mlsné jazýčky.
Čočkový salát s hruškami a plísňovým sýrem
Čočkový salát s hruškami a plísňovým sýrem
Čočkový salát s hruškami a plísňovým sýrem patří mezi večeře lehčí na přípravu, které vám navíc nezaberou tolik času. Čočka je zdravá luštěnina, která vás skvěle zasytí. Společně s hruškami a plísňovým sýrem vytvoří zajímavou sladko-slanou chuť. A i když třeba nejste příznivci klasické čočky na kyselo, v této odlehčené verzi si ji zamilujete!
Kaštanová polévka
Kaštanová polévka je skvělá volba na podzim
Pokud ještě neznáte kaštanovou polévku, tak podzim je ten správný čas, abyste ji poprvé vyzkoušeli! Je plná pečeného celeru, mrkve, cibule a zeleninového vývaru. Zlatým hřebem krémové polévky jsou potom jedlé kaštany. Všechny suroviny rozmixujte, na zjemnění přidejte smetanu, dochuťte pepřem a solí a můžete servírovat například s opečenou bagetkou.
Skvělá je i falešná dršťková polévka z hlívy nebo bedel: