10 super nápadů na teplé večeře, které na podzim oceníte

12. října 2020 • 00:00

Podzim je tu a přináší s sebou i chladnější večery. Komu by se nechtělo po celém dni zalézt pod deku. Předtím si ale dopřejte vydatnou teplou večeři, která vás skvěle zahřeje a zasytí. Tyto báječné tipy zvládnete na jedničku!

Dýňová polévka s hruškami

Není nic lepšího než se po dlouhém chladném dni zahřát horkou polévkou. Dýňovka je podzimní klasika, která nikdy neomrzí. Je sytá, a přesto dietní, jelikož dýně neobsahuje téměř žádné kalorie. Obligátní verzi dýňovky nahraďte netradiční dýňovou polévkou s hruškami. Polévku doplňte ještě o javorový sirup, díky jehož karamelové chuti získá zcela jiný rozměr.  

Kuře ve smetanovo-hořčičné omáčce

Odměňte se uprostřed náročného týdne vydatnou večeří a připravte si kuře ve smetanovo-hořčičné omáčce. Dozlatova osmažené kuře podávané s lahodnou omáčkou se švestkami, trochou brandy, šalotkou, hořčicí a voňavým rozmarýnem ocení celá rodina. Namísto švestek můžete přidat třeba i brusinky.

Pečená dýně s quinoou a gorgonzolou

Chcete strávit u plotny minimum času? Pak vsaďte na pečenou dýni s quinoou a gorgonzolou. Zapečená máslová dýně naplněná směsí z quinoy, sušených brusinek, nasekané petrželky a lahodné gorgonzoly vám zabere pár minut. Zkuste popustit uzdu fantazii a ochuťte quinou kardamomem, muškátovým oříškem nebo špetkou pikantního hřebíčku.      

Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré

Milovníkům mletého masa přijdou k chuti masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré. Netradiční kombinaci mletého masa, cibulky, parmazánu skvěle doplní na měsíčky nakrájená dýně a nasládlé pyré z petržele se smetanou nebo voňavým kokosovým mlékem. Kdyby se podzim servíroval na talíři, vypadal by asi takto.

 

Mrkvový krém se zázvorem

Mrkvový krém se zázvorem vás skvěle zasytí i zahřeje. Je ideální lehkou večeří do sychravějších dní. Základem polévky je kromě mrkve také šalotka, zázvor, zeleninový vývar a kokosové mléko. Díky němu je polévka jemnější a vhodná i pro vegany. Mrkvový krém podávejte s nakrájenou chilli papričkou, lístky koriandru a nezapomeňte na plátky opečeného zázvoru. 

Bramborová frittata se špenátem a fazolemi

Frittata je rychlá, nadýchaná vaječná omeleta původem z Itálie, do které můžete přidat víceméně cokoliv a vždycky to bude celé chutnat zatraceně dobře. Bramborovou frittatu se špenátem a fazolemi budete mít hotovou za pouhých 20 minut. Nejprve brambory nakrájené na plátky opečte a poté přidejte ostatní suroviny – špenát, fazole a vejce. Na závěr posypte hotovou frittatu parmazánem!

Špenátové palačinky s houbovou náplní

Přemýšlíte, jak spotřebovat houbařské úlovky? Překvapte strávníky zelenými špenátovými palačinkami s houbovou náplní. Palačinky ze špenátového těsta servírujte plněné houbami a zalité dipem ze zakysané smetany, česneku a tymiánu.  

Toasty s hruškami a gorgonzolou

Není toast jako toast. Dozlatova opečené chlebíčky s pikantním modrým sýrem ve spojení se sladkými hruškami, medem a vlašskými ořechy tvoří kombinaci, která zkrátka potěší nejen chuťové pohárky, ale také vaše oko. Toasty s hruškami a gorgonzolou jsou ideální lehkou večeří pro všechny mlsné jazýčky.

Čočkový salát s hruškami a plísňovým sýrem

Čočkový salát s hruškami a plísňovým sýrem patří mezi večeře lehčí na přípravu, které vám navíc nezaberou tolik času. Čočka je zdravá luštěnina, která vás skvěle zasytí. Společně s hruškami a plísňovým sýrem vytvoří zajímavou sladko-slanou chuť. Přestože nejste příznivci klasické čočky na kyselo, v této odlehčené verzi si ji zamilujete!            

Kaštanová polévka

Pokud ještě neznáte kaštanovou polévku, tak podzim je ten správný čas, abyste ji poprvé vyzkoušeli! Je plná pečeného celeru, mrkve, cibule a zeleninového vývaru. Zlatým hřebem krémové polévky jsou potom jedlé kaštany. Všechny suroviny rozmixujte, na zjemnění přidejte smetanu, dochuťte pepřem a solí a můžete servírovat například s opečenou bagetkou.

Recepty pro vás připravil časopis F.O.O.D. Aktuální číslo si můžete koupit elektronicky i v tištěné podobě do schránky přímo ZDE >>>

Už máte říjnové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte říjnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: DF, F.O.O.D.