Levné recepty na cukroví: Za pár korun můžete připravit pusinky, sádlovky nebo rafaelo kuličky
To máme stromeček, dárky, cukroví… Není toho málo, co každý rok před Vánocemi chystáme. A všechno se rapidně zdražuje. Dobrá zpráva je, že právě třeba na přípravě vánočního cukroví můžeme hodně ušetřit. Které druhy se dají upéct doslova za hubičku? Nechte se inspirovat hned pěti recepty, díky kterým se vaši strávníci budou olizovat až za ušima.
Na první pohled se to možná nezdá, ale i z minima levných surovin můžete vyrobit skvělé cukroví. Pokud tedy máte na pečení jen omezený rozpočet, nevěšte hlavu. I tak dokážete vykouzlit hned několik výtečných druhů na vánoční tabuli.
Sněhové pusinky jsou skvělé a levné>>>
Určitě vyzkoušejte:
Levné vanilkové rohlíčky
Kokosové placičky
Sněhové pusinky
Plněné sádlovky
Nepečené rafaelo kuličky
Levné vanilkové rohlíčky
Suroviny:
- 1 hera
- 250 g hladké mouky
- 4 lžíce bílého vína
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup přípravy:
1. Ze všech surovin kromě moučkového a vanilkového cukru vytvoříme vláčné těsto a necháme ho alespoň hodinu odpočinout.
2. Těsto rozdělíme na malé kousky a vyválíme z nich rohlíčky. Přeneseme je na plech s papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi deset minut.
3. Ještě teplé rohlíčky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Kokosové placičky
Suroviny:
- 2 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 200 g strouhaného kokosu
Postup přípravy:
1. Vše smícháme a tvoříme na plech malé hromádky nebo v prstech vytvarujeme špičky.
2. Pečeme při nižší teplotě do zrůžovění.
Sněhové pusinky
Suroviny:
- 140 g moučkového cukru
- 2 bílky
Postup přípravy:
1. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr, misku umístíme nad hrnec s vroucí vodou a takto dál šleháme nad parou do zhoustnutí. Pak misku sundáme z hrnce a šleháme, dokud bílková hmota nevychladne.
2. Hmotu naplníme do zdobicího sáčku, na plech vyložený papírem na pečení tvoříme malé pusinky a sušíme je v mírně vyhřáté troubě (při 100 °C) asi 45 minut až hodinu. Pusinky jsou hotové, když jsou pevné a jdou snadno odlepit od papíru na pečení.
Plněné sádlovky
Suroviny:
- 170 g hladké mouky
- 150 g sádla
- 150 g moučkového cukru
- 60 g kakaa
- marmeláda na naplnění
Postup přípravy:
1. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odpočinout v ledničce.
2. Z těsta vytvarujeme malé kuličky a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek. Plech vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 10 minut.
3. Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak je naplníme marmeládou, kterou necháme zaschnout.
Nepečené rafaelo kuličky
- 1 plechovka salka
- 1 sáček strouhaného kokosu
- mandle na naplnění
- strouhaný kokos na obalení
Postup přípravy:
1. V míse smícháme salko se strouhaným kokosem. Hmotu rozdělíme na malé kousky, do každého vmáčkneme oloupanou celou mandli a v dlaních zakulatíme do kuličky.
2. Nakonec kuličky obalíme ve strouhaném kokosu.