Grilované vepřové koleno, které se jen rozpadá. Zvládnete ho i bez grilu!
Počasí se pomalu umoudřilo a začíná grilovací sezóna. Oblíbené vepřové kolínko podávané na dřevěném prkně s chlebem, křenem a hořčicí si můžete připravit i vy. Ať už se rozhodnete pro gril nebo troubu, tenhle recept si užijete! Maso bude od kosti samo odpadat.
Kde mají dobré pivo, tam většinou na jídelním lístku najdete i vepřové koleno. Není divu, že se tahle dobrota v našich končinách tak ujala. Připravte si ji i na vlastní pěst, a to klidně i v případě, že nemáte venkovní gril. Koleno podle tohoto receptu totiž můžete upéct i v troubě. Vyberte si pěkně masité vepřové kolínko, třeba z Kauflandu od K-mistrů od fochu z Modletic. Báječná vůně vepřového masa, pečeného v pivu přiláká všechny labužníky.
Suroviny:
1 vepřové koleno Kaufland od K-mistrů z Modletic
1 lžíce medu
1 lžíce hořčice
1 lžíce grilovacího koření
50–100 ml oleje
500 ml piva
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
sůl a pepř
Postup:
1. Vepřové koleno očistíme a nařežeme kůži jako mřížku. Olej smícháme s medem, hořčicí, grilovacím kořením a solí i pepřem dle chuti. Marinádou potřeme koleno ze všech stran.
2. Dáme na hliníkový tácek (bez dírek), podlijeme pivem, přidáme zbývající koření a vložíme do roztopeného grilu. Gril uzavřeme a grilujeme asi 2–2,5 hodiny. Pokud máte otevřený gril, vyplatí se kolena nejprve 2–3 hodiny povařit s kořením a zeleninou. Pak teprve potřít marinádou a vložit na gril.
3. V případě trouby je postup obdobný, jen místo tácku můžeme použít pekáč a zakryjeme ho alobalem, aby se koleno mohlo pěkně propéct a zároveň se nespálilo. Na posledních cca 20 minut zapneme funkci vrchního grilu.
4. Podáváme s čerstvým chlebem, křenem a hořčicí.