10 nápadů, jak si vychutnat ředkvičky: V salátu, na grilu, z trouby i nakládané

16. května 2023 • 00:00

Křupavé a krásně červené ředkvičky s příjemně štiplavou chutí skvěle doplní nejrůznější zelené saláty, jejich využití v kuchyni je ale mnohem širší, než se na první pohled může zdát. Ochutnali jste někdy třeba ředkvičky na grilu, krémovou ředkvičkovou polévku nebo pesto z ředkvičkových listů?

Jeden z nejlepších způsobů, jak jíst ředkvičky, je také ten nejjednodušší. Jen omyté a případně s troškou mořské soli chutnají skvěle. Pokud chcete nízkokalorickou svačinku, s ředkvičkami určitě neuděláte chybu. Bylo by ale škoda omezit se jen na tento způsob. Vychutnejte si ředkvičky teď na jaře i v jiných chutných podobách. Možností je opravdu hodně.

Z ředkviček si můžete udělat skvělou pomazánku? >>>

Video se připravuje ...

Přidejte je do originálního salátu

Svěží jarní saláty nabízejí široké možnosti nejrůznějších kombinací surovin a chutí. Navíc jsou ideální jako lehký oběd nebo večeře. Vyzkoušejte zdravý salát z quinoy s ředkvičkami a koprem, a jestli rádi zkoušíte opravdu originální kombinace surovin, mohl by být právě pro vás ideální quinoa salát s plátky uzeného lososa, ředkvičkami, salátovou okurkou a sladkokyselými semínky granátového jablíčka. Neméně originální kombinaci nabízí i citrusový salát s ředkvičkami a špenátem. Lehký, zdravý a přitom raz dva hotový je salát z černé čočky doplněný o spoustu lahodné zeleniny a řecký sýr feta. A rozhodně nic nezkazíte, když ředkvičky přidáte do jarního bramborového salátu, který si můžete připravit i v odlehčené verzi do skleniček a vzít s sebou do práce nebo na výlet. Salát v cestovním balení si vyrobíte i tak, že nakrájené ředkvičky a další křupavou zeleninu zabalíte do rýžového papíru. K těmto osvěžujícím letním závitkům pak už jen stačí připravit arašídovou omáčku na dochucení.

Quinoa salát s ředkvičkami Quinoa salát s ředkvičkami • Autor: iStock

Namažte si je na chleba

Pomazánky, v nichž se prolíná pikantní chuť ředkviček s jemným tvarohem nebo čerstvým sýrem, jsou hotové raz dva a stačí vám na ně pár surovin. A kdyby vám bylo líto vyhodit svěží ředkvičkové listy, můžete je do pomazánky využít také.

Uvařte z nich polévku

Jestli jste ředkvičkovou polévku ještě nikdy nejedli, určitě si ji zkuste uvařit. Kombinace smetany a jemně pikantní chuti opečených ředkviček vás příjemně překvapí, navíc je zdravá a tak akorát sytá. Vychutnat si ji můžete buď samotnou, nebo doplnit opečeným chlebem či krutony.

Hoďte je na gril

Pokud jsou na vás syrové ředkvičky příliš štiplavé, stačí je krátce tepelně upravit, například na grilu, díky čemuž příjemně zesládnou. Na tuto úpravu jsou vhodnější větší ředkvičky, které nepropadnou mřížkou grilu. Stačí je předem potřít olivovým olejem a lehce osolit, případně ochutit bylinkami, například tymiánem, a krátce opéct ze všech stran na grilu. Podávejte je jako přílohu k masu nebo samostatně, například s dipem a kouskem pečiva.

Ředkvičky můžete také napíchnout na špízy s další zeleninou, například batáty a jarními cibulkami.

Grilované ředkvičkové špízy Grilované ředkvičkové špízy • Autor: iStock

Upečte je v troubě

Křupavé pečené ředkvičky jsou famózní přílohou k masům, rybám i grilovaným sýrům, klidně si je ale můžete dát i samotné. Až je totiž ochutnáte, budete je dělat stále dokola. I v případě pečení se dají ředkvičky zkombinovat s další zeleninou, například s čínským zelím pak choi. A když je upečete spolu s masem, například vepřovým kolenem, nasáknou do sebe lahodnou vypečenou šťávu. 

Dejte je na pizzu

Nikde není psáno, že pizza musí být s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a bazalkou. Upečte si ji doma klidně jinak, s ředkvičkami! Potřete ji bazalkovým pestem, posypte parmazánem, kolečky cukety a spoustou smetanové mozzarelly a po vytažení z trouby na ni přidejte plátky štiplavé ředkvičky a lístky rukoly.

Umíchejte z nich smaženici

Ředkvičky se výborně doplňují s vejci, a to nejen na chlebu namazaném máslem. Třeba k snídani si z nich můžete udělat i skvělou a rychlou smaženici, která bude díky ředkvičkám hezky křupat.

Naložte je

Nakládané ředkvičky jsou skvělé do jarních zelených salátů, jako doplněk ke grilovanému masu nebo asijským pokrmům a výborné jsou i jen tak samotné, s opečenou bagetkou.

Co budete potřebovat:

  • 500 ml vody
  • sůl
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 1 bobkový list
  • 1 lžičku hořčičného semínka
  • 2 svazky ředkviček
  1. V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte špetku soli, vinný ocet, cukr, bobkový list a hořčičné semínko a povařte 5 minut.
  2. Mezitím očistěte ředkvičky, nakrájejte je na plátky nebo čtvrtky a rozdělte do menších, důkladně vymytých zavařovacích sklenic.
  3. Ředkvičky zalijte horkým nálevem, sklenice uzavřete a sterilujte 20–25 minut při 90 °C. Po vychladnutí je skladujte na chladném místě.

Nakládané ředkvičky Nakládané ředkvičky • Autor: iStock

Udělejte je jako babička – na smetaně

Mnozí je jako děti nenáviděli a teprve v dospělosti přišli na to, jaká je to lahůdka. Tyhle krémové ředkvičky jsou vynikající jako lehký oběd nebo večeře, případně jako příloha k pečenému či grilovanému masu.

Z listů vyrobte pesto

Listy ředkviček jsou na jaře svěží a křehké a byl by hřích je jen tak vyhodit. Dají se přidávat do salátů a je z nich výborné pesto, které se hodí k těstovinám nebo na obložený chleba.

Autor: AK