Nakládané okurky 3x jinak: Ochutnejte znojemské, sladkokyselé nebo s chilli papričkou

13. července 2021 • 00:00

Podáváme je k celé řadě pokrmů, představit si bez nich neumíme bramborový salát, španělské ptáčky, znojemskou omáčku ani spoustu pomazánek. Bez kyselých okurek bychom se zkrátka v kuchyni obešli jen stěží. I proto si řada Čechů doma nakládá své vlastní. Pusťte se letos do toho i vy a vyzkoušejte některý z osvědčených receptů.

V řadě rodin se okurky zavařují pravidelně každý rok. Ať už proto, že jde o poměrně nemalou úsporu, sklenice okurek v obchodě totiž stojí okolo padesáti korun, tak i proto, že každý je má rád jinak ochucené. Někdo kyselejší, další sladší, jiný zase pikantní. Někteří dávají přednost klasice jen s kolečkem cibule, dvěma kolečky mrkve a snítkou kopru, druzí si je radši vychutnají kořeněné a přihodí třeba i česnek a feferonku. Recept na osvědčený lák se často dědí z generace na generaci.Mezi takové rodinné „poklady“ patří i tři recepty, které jsme pro vás vybrali.

Populární znojemské okurky

Ingredience:

  • nakládačky
  • mrkev
  • cibule
  • kopr

Na lák (cca na 10 sklenic):

  • 2 a 1/4 litru vody
  • 650 ml 8% kvasného lihového octa
  • 20 dkg cukru krupice
  • 7 dkg soli
  • 15 kuliček černého pepře
  • 15 kuliček nového koření
  • 5 kousků hřebíčku
  • 3 střední bobkové listy
  • hořčičné semínko

Postup:

1. Z ingrediencí si připravte lák a nálev za občasného míchání vařte přesně 20 minut. Zatímco nálev chladne, nakrájejte na kolečka mrkev a cibuli.

2. Na dno čistých a vymytých sklenic vložte pár koleček mrkve a cibule, naskládejte okurky, přidejte snítku kopru. Naskládané okurky zalijte vychladlým, ale stále vlažným lákem až pod hrdlo sklenice.

3. Sklenice zašroubujte, ale ne úplně pevně, víčka dotáhnete až po sterilaci. Pokud máte klasické sklenice, víčka pevně uzavřete hned před sterilací. Na dno velkého hrnce dejte utěrku, na ni vkládejte jednotlivé sklenice. Voda by měla dosahovat do půlky výšky sklenic. Do hrnce vložte i teploměr, který bude hlídat teplotu 75 až 80 stupňů.

4. Sterilujte patnáct minut. Ne víc, aby okurky zůstaly křupavé. Pak sklenice vytáhněte z hrnce a rychle pevně dotáhněte víčka. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Okurky ve sladkokyselém nálevu

Ingredience:

  • nakládačky
  • hřebíček
  • bobkový list 
  • celý černý pepř
  • nové koření
  • hořčičné semínko
  • cibule
  • mrkev
  • křen
  • kopr

Na lák (cca na 12 sklenic):

  • 2,7 l  vody
  • 900 ml 8% kvasného lihového octa
  • 120 g soli
  • 230 g cukru krupice
  • 33 tabletek sacharinu (cukerínu)

Postup:

1. Vodu s octem, solí a cukrem přiveďte k varu, odstavte, přidejte sacharin, promíchejte a nechte vychladnout.

2. Do každé čisté a vypařené zavařovací sklenice narovnejte dobře omyté okurky, které proložte kořením, zeleninou a zalijte vychladlým nálevem. Do 1 sklenice patří 1 hřebíček, 2 bobkové listy, 2 kuličky černého pepře, 2 zrnka nového koření, 1 lžička hořčičných semínek, 2 kolečka cibule, 3 kolečka mrkve, 2 kolečka křenu.

3. Navrch každé sklenice dejte snítku kopru, uzavřete je víčkem a sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.

Pikantní kořeněné okurky zavařované v troubě

Ingredience:

  • nakládačky
  • česnek
  • chilli papričky
  • celý černý pepř
  • celý kardamom
  • hřebíček
  • koriandr

Na lák (cca na 14 sklenic):

  • 3,5 l vody
  • 1 l 8% kvasného lihového octa
  • 450 g cukru krupice
  • 100 g soli

Postup:

1. Z vody, octa, cukru a soli svařte lák a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.

2. Do čistých sklenic naskládejte okurky, podle chuti proložte stroužky česneku a feferonkami, přidejte pár kuliček pepře, koriandru, hřebíček a pár semínek kardamomu (získáte je rozloupnutím lusku).

3. Obsah sklenic zalijte lákem, dobře uzavřete víčkem a v horkovzdušné troubě nasucho sterilujte 5 minut na 100 °C a pak 15 minut 80 °C. Okurky budou krásně křupavé.

Léto ale není jen o okurkách. Zkuste nakládané cukety, rajčata i cibuli >>>

Autor: Lenka Chvostová