Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!

7. května 2025 • 04:59

Konzervované sardinky jsou v poslední době velkým hitem. Možná je to proto, že nejsou jen chutné, ale také velmi výživné a cenově dostupné. Většina lidí je ale jí špatně. Jak tedy na ně? A jak nám mohou prospět?

Věděli jste, že sardinky poskytují zdravé omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat záněty, posilovat kosti a zlepšovat kognitivní funkce? Navíc jsou skvělou volbou pro těhotné ženy, protože podporují zdravý vývoj plodu – obsahují totiž vápník a vitamin D, což jsou klíčové prvky pro růst kostí. Sardinky mají také výrazně nižší obsah rtuti než jiné druhy mořských ryb. Rozhodně patří mezi potraviny, které by neměly chybět ve vaší spíži. Proto pro vás máme tipy, jak z nich dostat to nejlepší.

Dopřejete si občas i tuňáka?

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub/recepty, CNC

Dvakrát si rozmyslete, než začnete jíst sardinky přímo z konzervy

Protože jsou sardinky před zavařením do konzervy již předvařené, je lákavé sáhnout po vidličce a pustit se do nich hned po otevření. Takový přístup vás ale může ochudit o plný chuťový i výživový potenciál, který sardinky nabízejí. Existuje spousta kreativních způsobů, jak si je vychutnat, a přitom je připravit jednoduše a rychle.

Od rychlých sardinkových salátů a pomazánek přes chutné sardinkové placičky až po syté misky s rýží nebo obilovinami – existuje nespočet snadných a lahodných způsobů, jak sardinky z konzervy připravit. Skvěle také oživí třeba talíř těstovin, například si můžete připravit špagety se sardinkami. Další rychlý a jednoduchý způsob, jak sardinky povznést na vyšší úroveň, je připravit si z nich tzv. rillettes – stačí je rozmačkat, přidat citronovou šťávu a máslo, natřít na krajíc česnekového chleba a máte hotovo.

Rillettes ze sardinek Rillettes ze sardinek • Autor: iStock

S ohříváním to nepřehánějte

Protože jsou sardinky z konzervy už předem tepelně upravené, je při dalším vaření vhodné použít jen minimum tepla – jinak se snadno vysuší a ztratí svou atraktivní chuť i strukturu. Sardinky z konzervy stačí, na rozdíl od těch čerstvých, jen krátce orestovat – méně než minutu. Pokud je vaříte déle, riskujete, že se vám v jídle rozpadnou a výsledek bude nevzhledný a méně chutný.

Aby se sardinky zbytečně nepřevařily, zkuste je do hotového pokrmu přidat až na úplný závěr. Jakmile máte omáčku nebo jídlo dovařené, jemně do něj vmíchejte sardinky a nechte je prohřát. Takto si zachovají svou strukturu i chuť, další tepelná úprava opravdu není nutná.

Nálev určitě nevyhazujte

Jednou z nejčastějších chyb, kterou lidé dělají, je vylévání oleje nebo nálevu po otevření konzervy se sardinkami. Přitom právě tento olej je naprosto nedoceněný – dokáže pokrmy povznést na úplně novou úroveň. Může posloužit jako chutné a univerzální dochucovadlo, třeba při přípravě dresinků, jako základ do omáček nebo jako náhrada soli.

I obyčejný bramborový salát může díky sardinkovému oleji získat nečekanou chuť. A co si z oleje připravit sardinkové máslo? Stačí ho smíchat se změklým máslem, kousky sardinek a oblíbenými bylinkami, uložit do ledničky, nechat ztuhnout a pak si ho namazat třeba na topinky nebo sendviče, kterým dodá pořádný šmrnc. Jen pozor – s olejem zacházejte stejně jako s otevřenou konzervou sardinek. Můžou v něm zůstat malé kousky ryb, takže ho spotřebujte ideálně do tří dnů.

Sardinky jsou nejenom chutné, ale i velmi zdravé Sardinky jsou nejenom chutné, ale i velmi zdravé • Autor: iStock

Kosti nejsou nepřítel, ale bonus navíc

Jasně, strach z rybích kostí je naprosto přirozený. Ale kosti, které najdete v konzervovaných sardinkách, nejsou jako ty, které byste našli třeba v grilované makrele. Jsou totiž velmi měkké, protože sardinky jsou předem tepelně upravené. Navíc jsou výživné a představují skvělý zdroj vápníku. Jedna porce sardinek totiž obsahuje až 38 % doporučené denní dávky vápníku, což prospěje nejen vašim kostem, ale také kardiovaskulárnímu systému.

Přestože kosti sardinek jsou měkké, jedlé a mají vysokou nutriční hodnotu, některé recepty fungují lépe bez nich. Většinou jsou konzervované sardinky již vykostěné, což z nich činí rychlou a pohodlnou volbu pro ty, kteří chtějí ušetřit čas. Ne všichni se do pojídání kostí vrhají po hlavě, zejména pro děti je dobré sardinky vykostit.

Sardinky a mléko: Jde to dohromady?

Některé konzervované sardinky jsou namočené v omáčkách, třeba v rajčatové, a příchutě se můžou lišit od mírné až po hodně pálivé. Pokud nejste příznivci výrazných rybích chutí nebo nechcete, aby sardinky přebily svou chutí ostatní přísady, můžete je po scezení omáčky propláchnout v mléce.

Neohřívejte sardinky v plechovce, nestojí to za to!

Jedna věc, která by se vůbec neměla dělat, je ohřívání sardinek přímo v plechovce. Riziko uvolnění škodlivých chemikálií je velmi vysoké a mohlo by vést ke zdravotním komplikacím. Podle časopisu Scientific American materiál, ze kterého je většina plechovek vyrobena, obvykle obsahuje toxiny (například chrom a nikl), které se při zahřívání uvolňují, což může například zvyšovat riziko rakoviny.

Zavřenou plechovku sardinek nemusíte dávat do ledničky, ve spíži vám vydrží i několik let. Navíc je dobré sardinky po otevření podávat při pokojové teplotě, mají pak jemnější chuť. Pokud nevyužijete všechen obsah plechovky najednou, uložte ji do ledničky i s olejem, ve kterém jsou naložené, aby nevyschly a neztratily svou chuť. Není ale dobré je ukládat v původní plechovce. Raději je přemístěte i s olejem do čisté vzduchotěsné nádoby – ideální je skleněná. Nebo ze zbytku sardinek udělejte tuto pomazánku:

Pomazánka se sardinkami

Ingredience:

  • 150 g měkkého tvarohu v kostce
  • 30 g másla
  • 45 g sardinek v oleji
  • 30 g mléka
  • 15 g cibule
  • sůl
  • 1/2 vařeného vejce

Pomazánka ze sardinek Pomazánka ze sardinek • Autor: Recepty.cz

Postup:

1. Tvaroh, máslo a sardinky s olejem vyšleháme za postupného přidávání mléka v jemnou pomazánku.

2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekané vařené vejce, osolíme a lehce zamícháme.

Výborná je i pomazánka z lososa:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC

Zdroj: Recepty.cz, Mashed.com, Eatingwell.com, Scientificamerican.com

Autor: Michaela Láchová