Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
V našich krajích by klidně mohlo platit, že hrnec plný polévky je základem spokojené rodiny. Polévky z podzimních surovin jsou obzvlášť oblíbené, protože jsou husté, dobré a určitě po nich hlad mít nebudete. Máme pro vás pět skvělých receptů, které jsou rychle hotové a potěší vaše chuťové pohárky.
Jaké polévky si tento týden můžete uvařit:
Pondělí: Krémová houbová polévka s nočky
Úterý: Dýňová polévka s kokosovým mlékem a kari
Středa: Francouzská cibulačka se sýrovými toasty
Čtvrtek: Hustá čočková polévka s mrkví a klobásou
Pátek: Bramborová polévka s pórkem a slaninou
Už jste někdy ochutnali falešnou dršťkovou z hlívy? Je výborná!
Pondělí: Krémová houbová polévka s nočky
Co budete potřebovat:
- 300 g lesních hub (např. lišky, hříbky)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžičku kmínu
- 1 l hovězího vývaru
- mletý pepř
- sůl
- libeček a petrželku
Na nočky:
- 1 vejce
- 50 ml plnotučného mléka
- hrst hub
- hrst petrželové natě
- 100 g krupice
- sůl
Krémová houbová polévka s nočky
Postup:
1. Houby očistěte a nakrájejte. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Orestujte ji dozlatova na lžíci másla, zasypte kmínem a moukou a restujte do světlé jíšky. Zalijte vývarem, přidejte houby (menší část si nechte stranou) a polévku vařte přibližně 20 minut.
2. Mezitím si připravte nočky. Vejce vyšlehejte v hrnku, přidejte mléko, nasekané houby a petrželku. Vmíchejte krupici a sůl.
3. Uvařenou polévku dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Během varu lžící vkládejte nočky do polévky a vařte 6–8 minut. Zbývající houby orestujte na másle dozlatova.
4. Polévku rozlijte do talířů a ozdobte orestovanými houbami.
Úterý: Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Co budete potřebovat:
- 1 malou dýni hokkaido (asi 800 g)
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičku kari
- 400 ml kokosového mléka
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíci olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
- opražená dýňová semínka na posypání
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Postup:
1. Dýni omyjte, rozkrojte ji na půlky, lžící vydlabejte semínka a dužninu nakrájejte na kostičky.
2. V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Přidejte kari a nechte ho rozvonět. Pak přidejte dýni, zalijte ji vývarem a vařte, dokud dýně nezměkne.
3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém, přidejte do něj kokosové mléko, krátce prohřejte a dochuťte solí, pepřem a podle potřeby přidejte ještě trochu kari pro intenzivnější chuť. Polévku rozdělte do misek nebo talířů a každou porci posypte nasucho opraženými dýňovými semínky.
Středa: Francouzská cibulačka se sýrovými toasty
Co budete potřebovat:
- 5 velkých cibulí
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 l hovězího vývaru
- 100 ml bílého vína
- 1 bagetu
- 100 g sýra gruyère
- tymián
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a pomalu ji orestujte na másle s olivovým olejem, dokud nezkaramelizuje. Přidejte tymián a bílé víno, nechte ho vyvařit a poté zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte dalších 15 minut.
2. Mezitím nakrájejte bagetu na plátky, posypte je nastrouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby dozlatova.
3. Horkou polévku rozdělte do misek a podávejte ji se sýrovými toasty.
Čtvrtek: Hustá čočková polévka s mrkví a klobásou
Co budete potřebovat:
- 250 g červené čočky
- 2 mrkve
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 libové klobásy
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíci rostlinného oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a mrkev. Přidejte červenou čočku, vše zalijte vývarem a vařte, dokud čočka nezměkne (trvá to asi 10 minut).
2. Mezitím nakrájejte klobásy na kolečka. Přidejte je do polévky a vařte ještě dalších 10 minut.
3. Hotovou polévku podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
TIP: Klobásy můžete nahradit uzeným masem nakrájeným na kostičky.
Pátek: Bramborová polévka s pórkem a slaninou
Co budete potřebovat:
- 500 g brambor
- 2 pórky
- 100 g plátků slaniny
- 1 cibuli
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
- 1 lžíci olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
- krutony na posypání
Bramborová polévka s pórkem a slaninou
Postup:
1. Slaninu nakrájejte na čtverečky a osmahněte ji v hrnci na olivovém oleji. Vyjměte ji a dejte stranou.
2. Ve výpeku ze slaniny orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a pórek. Přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte, dokud brambory nezměknou.
3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém, přidejte do ní smetanu, krátce prohřejte a podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem.
4. Před podáváním polévku posypte křupavou slaninou a podávejte ji doplněnou krutony.
Výborná je i bramboračka: