Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři

14. října 2024 • 04:56

V našich krajích by klidně mohlo platit, že hrnec plný polévky je základem spokojené rodiny. Polévky z podzimních surovin jsou obzvlášť oblíbené, protože jsou husté, dobré a určitě po nich hlad mít nebudete. Máme pro vás pět skvělých receptů, které jsou rychle hotové a potěší vaše chuťové pohárky. 

Jaké polévky si tento týden můžete uvařit:

Pondělí: Krémová houbová polévka s nočky 

Úterý: Dýňová polévka s kokosovým mlékem a kari

Středa: Francouzská cibulačka se sýrovými toasty

Čtvrtek: Hustá čočková polévka s mrkví a klobásou

Pátek: Bramborová polévka s pórkem a slaninou

Už jste někdy ochutnali falešnou dršťkovou z hlívy? Je výborná!

Video se připravuje ...

Pondělí: Krémová houbová polévka s nočky 

Co budete potřebovat:

  • 300 g lesních hub (např. lišky, hříbky)
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžičku kmínu
  • 1 l hovězího vývaru
  • mletý pepř
  • sůl
  • libeček a petrželku

Na nočky:

  • 1 vejce
  • 50 ml plnotučného mléka
  • hrst hub
  • hrst petrželové natě
  • 100 g krupice
  • sůl

Krémová houbová polévka s nočky Krémová houbová polévka s nočky • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Houby očistěte a nakrájejte. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Orestujte ji dozlatova na lžíci másla, zasypte kmínem a moukou a restujte do světlé jíšky. Zalijte vývarem, přidejte houby (menší část si nechte stranou) a polévku vařte přibližně 20 minut.

2. Mezitím si připravte nočky. Vejce vyšlehejte v hrnku, přidejte mléko, nasekané houby a petrželku. Vmíchejte krupici a sůl.

3. Uvařenou polévku dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Během varu lžící vkládejte nočky do polévky a vařte 6–8 minut. Zbývající houby orestujte na másle dozlatova.

4. Polévku rozlijte do talířů a ozdobte orestovanými houbami.

Úterý: Dýňová polévka s kokosovým mlékem 

Co budete potřebovat:

  • 1 malou dýni hokkaido (asi 800 g)
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku kari
  • 400 ml kokosového mléka
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíci olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • opražená dýňová semínka na posypání

Dýňová polévka s kokosovým mlékem Dýňová polévka s kokosovým mlékem • Autor: iStock

Postup:

1. Dýni omyjte, rozkrojte ji na půlky, lžící vydlabejte semínka a dužninu nakrájejte na kostičky.

2. V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Přidejte kari a nechte ho rozvonět. Pak přidejte dýni, zalijte ji vývarem a vařte, dokud dýně nezměkne.

3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém, přidejte do něj kokosové mléko, krátce prohřejte a dochuťte solí, pepřem a podle potřeby přidejte ještě trochu kari pro intenzivnější chuť. Polévku rozdělte do misek nebo talířů a každou porci posypte nasucho opraženými dýňovými semínky.

Středa: Francouzská cibulačka se sýrovými toasty

Co budete potřebovat:

  • 5 velkých cibulí
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 l hovězího vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 1 bagetu
  • 100 g sýra gruyère
  • tymián
  • mletý pepř
  • sůl

Cibulačka se sýrovými toasty Cibulačka se sýrovými toasty • Autor: iStock

Postup:

1. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a pomalu ji orestujte na másle s olivovým olejem, dokud nezkaramelizuje. Přidejte tymián a bílé víno, nechte ho vyvařit a poté zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte dalších 15 minut.

2. Mezitím nakrájejte bagetu na plátky, posypte je nastrouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby dozlatova.

3. Horkou polévku rozdělte do misek a podávejte ji se sýrovými toasty. 

Čtvrtek: Hustá čočková polévka s mrkví a klobásou

Co budete potřebovat:

  • 250 g červené čočky
  • 2 mrkve
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 libové klobásy
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Hustá čočková polévka Hustá čočková polévka • Autor: iStock

Postup:

1. V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a mrkev. Přidejte červenou čočku, vše zalijte vývarem a vařte, dokud čočka nezměkne (trvá to asi 10 minut).

2. Mezitím nakrájejte klobásy na kolečka. Přidejte je do polévky a vařte ještě dalších 10 minut.

3. Hotovou polévku podle potřeby dochuťte solí a pepřem. 

TIP: Klobásy můžete nahradit uzeným masem nakrájeným na kostičky.

Pátek: Bramborová polévka s pórkem a slaninou

Co budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 2 pórky
  • 100 g plátků slaniny
  • 1 cibuli
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • 1 lžíci olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • krutony na posypání

Bramborová polévka s pórkem a slaninou Bramborová polévka s pórkem a slaninou • Autor: iStock

Postup:

1. Slaninu nakrájejte na čtverečky a osmahněte ji v hrnci na olivovém oleji. Vyjměte ji a dejte stranou.

2. Ve výpeku ze slaniny orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a pórek. Přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte, dokud brambory nezměknou.

3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém, přidejte do ní smetanu, krátce prohřejte a podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem.

4. Před podáváním polévku posypte křupavou slaninou a podávejte ji doplněnou krutony.

Výborná je i bramboračka:

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková