Od pondělí do pátku: 5 skvělých večeří z podzimních surovin. A úplně bez masa!
Ať už preferujete lehká jídla, nebo máte rádi něco sytějšího, podzim je plný surovin, z nichž můžete vykouzlit rychlou, chutnou a zdravou večeři. Máme pro vás pět receptů na jednoduchá jídla, které využijete v pracovním týdnu. Uvidíte, že na maso si ani nevzpomenete.
Tento týden budeme vařit:
Pondělí: Pečená dýně s cizrnou a tahini dresinkem
Úterý: Sytá květáková polévka
Středa: Houbové rizoto s podzimními bylinkami
Čtvrtek: Kapustové karbanátky s bramborovou kaší
Pátek: Rychlé vegetariánské kari
Jestli jste našli o víkendu houby, můžete si udělat i luxusní kulajdu>>>
Pondělí: Pečená dýně s cizrnou a tahini dresinkem
Co budete potřebovat:
- 1 malou dýni hokkaidó (asi 800 g)
- 200 g cizrny (vařené nebo z konzervy)
- 1 malou cuketu
- 2 lžíce pasty tahini
- šťávu z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku římského kmínu
- mletý pepř
- sůl
Pečená dýně s cizrnou a tahini dresinkem
Postup:
1. Dýni omyjte, rozkrojte na dvě půlky, lžící vydlabejte semínka, dužninu nakrájejte na měsíčky a rozložte je na plech s papírem na pečení. Cuketu omyjte, nakrájejte na kolečka a přidejte k dýni.
2. Zeleninu pokapejte olivovým olejem, osolte, ochuťte římským kmínem a promíchejte. Dejte ji do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 25 minut, dokud není dýně měkká.
3. Mezitím smíchejte pastu tahini s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
4. Pečenou dýni a cuketu smíchejte s cizrnou a podávejte s tahini dresinkem.
Úterý: Sytá květáková polévka
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 květák
- 1 pórek
- 2 větší brambory typu B
- 4 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- hrst nasekané zelené petrželky
- 1 lžičku kmínu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Ve vysokém hrnci usmažte z másla a mouky světlou jíšku. Zalijte ji studeným vývarem a dobře rozmíchejte. Přidejte na růžičky rozebraný květák, na kousky nakrájený pórek a brambory, ochuťte kmínem, pepřem a solí a vařte, dokud není zelenina měkká.
2. Polévku nechte trochu vychladnout, pak ji rozmixujtem vešlehejte do ní vejce a krátce povařte.
3. Na závěr přidejte smetanu a nasekanou petrželku. Podávejte s čerstvým chlebem nebo přímo ve vydlabaných a krátce rozpečených bochníčcích chleba.
Středa: Houbové rizoto s podzimními bylinkami
Co budete potřebovat:
- 300 g kulatozrnné rýže (na rizoto)
- 200 g čerstvých hub
- 1 cibuli
- 100 ml bílého vína
- 800 ml zeleninového vývaru
- 50 g strouhaného parmazánu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvý tymián a šalvěj
- mletý pepř
- sůl
Houbové rizoto s podzimními bylinkami
Postup:
1. V kastrolu rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte nakrájené houby a opět orestujte.
2. Pak přidejte rýži, krátce ji orestujte, vše zalijte vínem a vařte, dokud se neodpaří. Postupně přilévejte vývar a vařte, dokud není rýže měkká.
3. Nakonec vmíchejte máslo, strouhaný parmazán a nasekané čerstvé bylinky, rizoto ochuťte solí a pepřem a podávejte.
Čtvrtek: Kapustové karbanátky s bramborovou kaší
Co budete potřebovat:
- 1/4 hlávky kapusty
- 2 housky
- 120 ml mléka
- 1 červenou cibuli
- 2 vejce + 2 vejce na obalení
- 150 g strouhanky + na obalení
- olej na smažení
- mletý pepř
- sůl
Na kaši:
- 500 g brambor typu C
- 150 g změklého másla
- 150–200 ml teplého mléka
- sůl
Kapustové karbanátky s bramborovou kaší
Postup:
1. Brambory oloupejte, pokrájejte na kousky, dejte do hrnce s osolenou vodou a vařte do změknutí.
2. Kapustu rozeberte na listy, vykrojte tuhá žebra a listy spařte vroucí vodou. Dobře je osušte a nasekejte. Housky pokrájejte na kousky a zalijte mlékem. Cibuli nasekejte nadrobno.
3. Do větší mísy dejte nasekanou kapustu, vymačkané housky, cibuli, 2 vejce a asi 150 g strouhanky. Směs osolte, opepřete a zpracujte na kompaktní hmotu. Vlhkýma rukama tvarujte karbanátky, obalte je v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a usmažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
4. Měkké brambory slijte, rozšťouchejte, přidejte k nim nakrájené máslo a teplé mléko, osolte a vymíchejte kaši. Karbanátky podávejte s kaší posypanou nasekanou petrželkou a doplněné kyselými okurkami.
Pátek: Rychlé vegetariánské karí
Co budete potřebovat:
- 2–3 lžičky červené kari pasty
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 400 ml kokosového mléka
- 400 ml zeleninového vývaru
- 3 limetové listy + 1 stonek citronové trávy (lze nahradit limetkovou šťávou)
- 1/2 květáku
- 2 hrsti kadeřávku
- 200 g sterilované cizrny
- 1–2 lžíce rybí omáčky
- 1/2 svazku čerstvého koriandru
- chilli papričku podle chuti
- olivový olej
- jasmínovou rýži k podávání
Postup:
1. V kastrolu na lžíci oleje asi minutu restujte kari pastu, aby se důkladně rozvoněla. Přidejte nastrouhaný zázvor, jemně nasekaný česnek a velmi krátce orestujte, česnek se nesmí připálit, jen rozvonět. Zalijte kokosovým mlékem, vývarem a krátce promíchejte metličkou, aby se pasta v tekutině dobře rozpustila. Přidejte limetové listy a citronovou trávu, do které několikrát důkladně bouchněte tupou hranou nože. Přiveďte k varu.
2. Květák rozeberte na menší růžičky a přidejte do omáčky. Vařte, aby byl na skus. Kadeřávek zbavte tuhých stonků a natrhejte na kousky velikosti sousta, cizrnu slijte a obojí přidejte do karí.
3. Teď už jen asi minutu prohřejte a dochuťte rybí omáčkou. Vylovte limetové listy a citronovou trávu, rozdělte do misek, přidejte čerstvý koriandr a podle chuti pokrájenou chilli papričku. Podávejte s jasmínovou rýží.
TIP: Do karí můžete přidat i na malé kostky pokrájené batáty, brokolici nebo zelené fazolky.
Zkusit můžete i tuto verzi karí s květákem>>>