Od pondělí do pátku: 5 skvělých večeří z podzimních surovin. A úplně bez masa!

30. září 2024 • 04:58

Ať už preferujete lehká jídla, nebo máte rádi něco sytějšího, podzim je plný surovin, z nichž můžete vykouzlit rychlou, chutnou a zdravou večeři. Máme pro vás pět receptů na jednoduchá jídla, které využijete v pracovním týdnu. Uvidíte, že na maso si ani nevzpomenete.

Tento týden budeme vařit:

Pondělí: Pečená dýně s cizrnou a tahini dresinkem

Úterý: Sytá květáková polévka

Středa: Houbové rizoto s podzimními bylinkami

Čtvrtek: Kapustové karbanátky s bramborovou kaší

Pátek: Rychlé vegetariánské kari

Jestli jste našli o víkendu houby, můžete si udělat i luxusní kulajdu>>>

Pondělí: Pečená dýně s cizrnou a tahini dresinkem

Co budete potřebovat:

  • 1 malou dýni hokkaidó (asi 800 g)
  • 200 g cizrny (vařené nebo z konzervy)
  • 1 malou cuketu
  • 2 lžíce pasty tahini
  • šťávu z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku římského kmínu
  • mletý pepř
  • sůl

Pečená dýně s cizrnou a tahini dresinkem Pečená dýně s cizrnou a tahini dresinkem • Autor: iStock

Postup:

1. Dýni omyjte, rozkrojte na dvě půlky, lžící vydlabejte semínka, dužninu nakrájejte na měsíčky a rozložte je na plech s papírem na pečení. Cuketu omyjte, nakrájejte na kolečka a přidejte k dýni. 

2. Zeleninu pokapejte olivovým olejem, osolte, ochuťte římským kmínem a promíchejte. Dejte ji do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 25 minut, dokud není dýně měkká.

3. Mezitím smíchejte pastu tahini s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.

4. Pečenou dýni a cuketu smíchejte s cizrnou a podávejte s tahini dresinkem. 

Úterý: Sytá květáková polévka

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 květák
  • 1 pórek
  • 2 větší brambory typu B
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • hrst nasekané zelené petrželky
  • 1 lžičku kmínu
  • mletý pepř
  • sůl

Sytá květáková polévka Sytá květáková polévka • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Ve vysokém hrnci usmažte z másla a mouky světlou jíšku. Zalijte ji studeným vývarem a dobře rozmíchejte. Přidejte na růžičky rozebraný květák, na kousky nakrájený pórek a brambory, ochuťte kmínem, pepřem a solí a vařte, dokud není zelenina měkká.

2. Polévku nechte trochu vychladnout, pak ji rozmixujtem vešlehejte do ní vejce a krátce povařte.

3. Na závěr přidejte smetanu a nasekanou petrželku. Podávejte s čerstvým chlebem nebo přímo ve vydlabaných a krátce rozpečených bochníčcích chleba.

Středa: Houbové rizoto s podzimními bylinkami

Co budete potřebovat:

  • 300 g kulatozrnné rýže (na rizoto)
  • 200 g čerstvých hub
  • 1 cibuli
  • 100 ml bílého vína
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvý tymián a šalvěj
  • mletý pepř
  • sůl

Houbové rizoto s podzimními bylinkami Houbové rizoto s podzimními bylinkami • Autor: iStock

Postup:

1. V kastrolu rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte nakrájené houby a opět orestujte.

2. Pak přidejte rýži, krátce ji orestujte, vše zalijte vínem a vařte, dokud se neodpaří. Postupně přilévejte vývar a vařte, dokud není rýže měkká.

3. Nakonec vmíchejte máslo, strouhaný parmazán a nasekané čerstvé bylinky, rizoto ochuťte solí a pepřem a podávejte. 

Čtvrtek: Kapustové karbanátky s bramborovou kaší

Co budete potřebovat:

  • 1/4 hlávky kapusty
  • 2 housky 
  • 120 ml mléka
  • 1 červenou cibuli
  • 2 vejce + 2 vejce na obalení
  • 150 g strouhanky + na obalení
  • olej na smažení
  • mletý pepř
  • sůl

Na kaši:

  • 500 g brambor typu C
  • 150 g změklého másla
  • 150–200 ml teplého mléka
  • sůl

Kapustové karbanátky s bramborovou kaší Kapustové karbanátky s bramborovou kaší • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Brambory oloupejte, pokrájejte na kousky, dejte do hrnce s osolenou vodou a vařte do změknutí.

2. Kapustu rozeberte na listy, vykrojte tuhá žebra a listy spařte vroucí vodou. Dobře je osušte a nasekejte. Housky pokrájejte na kousky a zalijte mlékem. Cibuli nasekejte nadrobno.

3. Do větší mísy dejte nasekanou kapustu, vymačkané housky, cibuli, 2 vejce a asi 150 g strouhanky. Směs osolte, opepřete a zpracujte na kompaktní hmotu. Vlhkýma rukama tvarujte karbanátky, obalte je v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a usmažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova.

4. Měkké brambory slijte, rozšťouchejte, přidejte k nim nakrájené máslo a teplé mléko, osolte a vymíchejte kaši. Karbanátky podávejte s kaší posypanou nasekanou petrželkou a doplněné kyselými okurkami.

Pátek: Rychlé vegetariánské karí

Rychlé vegetariánské kari Rychlé vegetariánské kari • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 2–3 lžičky červené kari pasty
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml kokosového mléka
  • 400 ml zeleninového vývaru 
  • 3 limetové listy + 1 stonek citronové trávy (lze nahradit limetkovou šťávou)
  • 1/2 květáku
  • 2 hrsti kadeřávku
  • 200 g sterilované cizrny
  • 1–2 lžíce rybí omáčky
  • 1/2 svazku čerstvého koriandru
  • chilli papričku podle chuti
  • olivový olej
  • jasmínovou rýži k podávání

Postup:

1. V kastrolu na lžíci oleje asi minutu restujte kari pastu, aby se důkladně rozvoněla. Přidejte nastrouhaný zázvor, jemně nasekaný česnek a velmi krátce orestujte, česnek se nesmí připálit, jen rozvonět. Zalijte kokosovým mlékem, vývarem a krátce promíchejte metličkou, aby se pasta v tekutině dobře rozpustila. Přidejte limetové listy a citronovou trávu, do které několikrát důkladně bouchněte tupou hranou nože. Přiveďte k varu.

2. Květák rozeberte na menší růžičky a přidejte do omáčky. Vařte, aby byl na skus. Kadeřávek zbavte tuhých stonků a natrhejte na kousky velikosti sousta, cizrnu slijte a obojí přidejte do karí.

3. Teď už jen asi minutu prohřejte a dochuťte rybí omáčkou. Vylovte limetové listy a citronovou trávu, rozdělte do misek, přidejte čerstvý koriandr a podle chuti pokrájenou chilli papričku. Podávejte s jasmínovou rýží.

TIP: Do karí můžete přidat i na malé kostky pokrájené batáty, brokolici nebo zelené fazolky.

Zkusit můžete i tuto verzi karí s květákem>>>

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková