Podzimní krémové polévky: 11 skvělých receptů, které vás zahřejí i pohladí na duši

12. listopadu 2023 • 00:15

Receptů na krémové polévky existuje spousta, všechny mají ale jedno společné - jsou husté, jemné a většinou plné zeleniny. Dát si takovou polévku, když je venku chladno, je  vyloženě příjemné a uklidňující. A neodmítnou ji většinou ani děti, do kterých je často těžké dostat aspoň trochu zeleniny. 

Velkou výhodou krémových polévek je, že se nemusí kousat (pokud do nich nepřidáte například krutony). Jejich příprava vám také nezabere moc času. Aby byla polévka opravdu krémová a jemná,  je nutné ji dobře rozmixovat. Čím víc zeleniny použijete, tím bude polévka hustší a výživnější. Na zjemnění se pak přidává smetana. Ideální je smetana ke šlehání, která má vyšší obsah tuku a již můžete do polévky přidat ještě během vaření, protože se nesrazí. Máte-li méně tučnou smetanu na vaření, vmíchejte ji do polévky, až když ji odstavíte z plotny a už se nevaří. A chcete-li použít zakysanou smetanu, je nejlepší ji přidat až ve chvíli, kdy máte polévku na talíři. 

Vyberte si z receptů na krémové polévky, které vám zpříjemní chladné podzimní dny.

Krémovou mrkvovou polévku si můžete uvařit podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Jemná kedlubnová polévka

Jemná kedlubnová polévka Jemná kedlubnová polévka • Autor: F.O.O.D.

Pokud máte rádi zeleninové polévky, určitě vyzkoušejte tento jemný kedlubnový krém. Je výtečným obědem i večeří. Navíc do něj můžete zužitkovat i vzrostlejší kedlubny, které vám třeba zůstaly na záhonku. Recept najdete ZDE.  

Rychlá hrášková polévka s krutony

Rychlá hrášková polévka s krutony Rychlá hrášková polévka s krutony • Autor: F.O.O.D.

Polévku z mraženého zeleného hrášku si můžete dopřát po celý rok a její příprava vám nezabere víc než 20 minut. Recept najdete ZDE. 

Květáková polévka s cizrnou

Květáková polévka s cizrnou Květáková polévka s cizrnou • Autor: F.O.O.D.

Skutečně vydatná krémová polévka plná zeleniny vás zahřeje nejen v chladných dnech. Základ tvoří květák, mrkev, petržel a brambory, to vše ochucené voňavým kořením. Nesmí chybět smetana na zjemnění a opečená cizrna, která nahradí krutony. Recept najdete ZDE. 

Polévka z pečené zeleniny

Polévka z pečené zeleniny Polévka z pečené zeleniny • Autor: F.O.O.D.

Tuto vydatnou polévku plnou podzimní zeleniny není potřeba ničím zahušťovat. Je přirozeně hustá a díky tomu i veganská, bezlepková a zároveň výživná a plná chutí. Recept najdete ZDE

Krémová kuřecí polévka s kukuřicí

Krémová kuřecí polévka s kukuřicí Krémová kuřecí polévka s kukuřicí • Autor: F.O.O.D.

Poctivá domácí kuřecí polévka vás postaví na nohy. Obohacená o nudle i kukuřici skvěle zasytí a dodá potřebnou energii, díky smetaně je krásně krémová a zázvor jí dodává příjemnou hřejivost. Zkrátka polévka, jak má být. Recept najdete ZDE

Jemná sýrová polévka

Jemná sýrová polévka Jemná sýrová polévka • Autor: F.O.O.D.

Krémová polévka se dvěma druhy sýrů je opravdová delikatesa. Když ji navíc osvěžíte čerstvými lístky celeru, šalvěje, tymiánu nebo estragonu, jistě sklidíte od svých strávníků velkou poklonu. Recept najdete ZDE

Smetanová bramborová polévka

Smetanová bramborová polévka Smetanová bramborová polévka • Autor: F.O.O.D.

Krémová bramborová polévka se slaninou a čedarem je skvělá jako rychlá "zahřívací" večeře. Do každé porce můžete ještě přidat kopeček zakysané smetany. Polévka pak bude doslova sametová. Recept najdete ZDE.

Brokolicová polévka se sýrem a slaninou

Brokolicová polévka se sýrem a slaninou Brokolicová polévka se sýrem a slaninou • Autor: F.O.O.D.

Oblíbená brokolicová polévka vás jistě potěší svojí chutí a jemností, o kterou se postará smetana. Přidejte opečenou slaninu a nadrobenou nivu, a výsledek bude skutečně vynikající. Recept najdete ZDE.

Krémová fazolová polévka

Krémová fazolová polévka Krémová fazolová polévka • Autor: F.O.O.D.

Rychlá polévka z uvařených rozmixovaných fazolí je ochucená orestovanou cibulkou, česnekem a slaninou a ovoněná domácím majoránkovým olejem. Recept najdete ZDE.

Celerová polévka s jablky

Celerová polévka s jablky Celerová polévka s jablky • Autor: F.O.O.D.

Už jste okusili celerovou polévku? Tato je dokonale krémová a není ji zapotřebí jakkoli zahušťovat. Jemně nasládlá chuť celeru krásně ladí s tymiánem a vlašskými ořechy, se kterými můžete pokrm společně s čerstvě opečenými krutony servírovat. Zkrátka skvělá večeře, kterou budete mít za 20 minut na stole. Recept najdete ZDE.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková