Od pondělí do pátku: Bleskové večeře, které budete mít do 30 minut na talíři!

13. května 2024 • 04:41

V dnešní uspěchané době je někdy těžké skloubit pracovní a osobní život, a přitom stále jíst zdravě a chutně. Proto jsme pro vás připravili inspiraci pro každý všední den – pět rychlých receptů, které vám zajistí snadné, chutné a zároveň zdravé večeře.  

Ochutnejte s námi tyto jednoduché recepty, které osloví všechny členy vaší domácnosti:

Pondělí: Kuřecí stir-fry s brokolicí

Úterý: Rychlé spaghetti alla puttanesca

Středa: Salát s quinoou a avokádem

Čtvrtek: Tacos s krevetami

Pátek: Rizoto se žampiony a špenátem

Mohla by vám chutnat i rychlá kuřecí čína>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Kuřecí stir-fry s brokolicí

Kuřecí stir-fry s brokolicí Kuřecí stir-fry s brokolicí • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 400 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků nakrájených na proužky
  • 300 g brokolice rozdělené na růžičky
  • 1 červenou papriku nakrájenou na proužky
  • 2 lžíce sójové omáčky 
  • 1 lžíci ústřicové omáčky
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • sezamový olej
  • uvařenou rýži nebo nudle na podávání

Postup:

1. Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte sezamový olej, přidejte růžičky brokolice a nakrájenou papriku a restuje, dokud zelenina nezměkne, ale zůstane křupavá.

2. Zeleninu vyndejte z pánve, rozehřejte v ní opět trochu sezamového oleje a krátce na něm orestujte česnek. Přidejte kuřecí proužky a orestujte je ze všech stran. 

3. Do pánve přidejte sójovou a ústřicovou omáčku, vraťte do ní orestovanou zeleninu, dobře promíchejte a společně prohřejte. 

4. Podávejte s vařenou rýží nebo nudlemi.

Úterý: Rychlé spaghetti alla puttanesca

Špagety alla puttanesca Špagety alla puttanesca • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 400 g špaget
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 100 g černých oliv
  • 2 lžíce kaparů
  • 4 nasekané filety ančoviček
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžičku sušených drcených chilli papriček (nebo mleté sladké papriky)
  • sůl
  • nasekanou petrželku na posypání

Postup:

1. Špagety uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší, na skus). 

2. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte česnek a ančovičky a krátce je orestujte. Přidejte rajčata z konzervy, olivy, kapary a chilli papričky nebo mletou papriku a vařte na mírném ohni asi 10 minut.

3. Scezené uvařené špagety promíchejte s omáčkou a podávejte posypané nasekanou petrželkou.

Středa: Salát s quinoou a avokádem

Salát s quinoou a avokádem Salát s quinoou a avokádem • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 200 g quinoy
  • 1 zralé avokádo
  • 200 g cherry rajčátek nebo ředkviček
  • 1 okurku
  • hrst čerstvé bazalky
  • šťávu z 1 limety
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Quinou uvařte podle návodu na obalu a nechte vychladnout.

2. Avokádo podélně rozkrojte, odstraňte pecku, dužninu vydlabejte lžící a nakrájejte na plátky. Rajčátka rozkrojte na půlky (máte-li ředkvičky, nakrájejte je na plátky). Okurku nakrájejte na plátky a vše dejte do mísy.

3. Přidejte uvařenou quinou a natrhanou bazalku, vše zakápněte limetovou šťávou a olivovým olejem, osolte, opepřete, promíchejte a podávejte.

TIP: Máte-li rádi klíčky, použijte je na závěrečné ozdobení každé porce.

Čtvrtek: Tacos s krevetami

Tacos s krevetami Tacos s krevetami • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g vyloupaných krevet
  • 8 kukuřičných tortill
  • 1 avokádo nakrájené na plátky
  • 1 malou červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky
  • 1 limetu
  • 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku kajenského pepře
  • sůl

Postup:

1. V míse promíchejte krevety s kajenským pepřem, solí a lžící olivového oleje a nechte chvilku stát. Pak je rychle orestujte na pánvi, dokud nebudou růžové a propečené.

2. Mezitím zahřejte krátce tortilly na suché pánvi nebo v mikrovlnné troubě. Na každou tortillu rozložte plátky avokáda, přidejte několik krevet, červenou cibuli a posypte koriandrem.

3. Tacos podávejte s čtvrtkami limety na pokapání.

Pátek: Rizoto se žampiony a špenátem

Rizoto se žampiony a špenátem Rizoto se žampiony a špenátem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek rýže arborio
  • 200 g čerstvých žampionů nakrájených na plátky
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 1 malou cibuli nakrájenou nadrobno
  • 3 šálky hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Na pánvi na středním ohni rozehřejte dvě lžíce olivového oleje a osmahněte na něm cibuli. Přidejte rýži a za stálého míchání ji krátce orestujte, aby se zrnka obalila olejem. Přilijte víno a vařte, dokud se neodpaří. Po naběračkách přidávejte vývar, stále míchejte a vařte, dokud rýže není téměř měkká. Mezi přidáváním vývaru vždy počkejte, až se předchozí dávka vsákne.

2. Nakrájené žampiony orestujte v pánvi na zbylém oleji. Osolte je, opepřete, přidejte špenát a nechte ho zavadnout.

3. Žampiony se špenátem přidejte k rýži a nechte pod pokličkou ještě krátce povařit, dokud není rýže al dente. 

4. Rizoto odstavte z ohně, přimíchejte do něj parmazán, podle potřeby ho dochuťte solí a pepřem a před podáváním ho nechte chvíli odpočinout.

Výborné je také srbské rizoto>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková