Od pondělí do pátku: Bleskové večeře, které budete mít do 30 minut na talíři!
V dnešní uspěchané době je někdy těžké skloubit pracovní a osobní život, a přitom stále jíst zdravě a chutně. Proto jsme pro vás připravili inspiraci pro každý všední den – pět rychlých receptů, které vám zajistí snadné, chutné a zároveň zdravé večeře.
Ochutnejte s námi tyto jednoduché recepty, které osloví všechny členy vaší domácnosti:
Pondělí: Kuřecí stir-fry s brokolicí
Úterý: Rychlé spaghetti alla puttanesca
Středa: Salát s quinoou a avokádem
Čtvrtek: Tacos s krevetami
Pátek: Rizoto se žampiony a špenátem
Mohla by vám chutnat i rychlá kuřecí čína>>>
Pondělí: Kuřecí stir-fry s brokolicí
Co budete potřebovat:
- 400 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků nakrájených na proužky
- 300 g brokolice rozdělené na růžičky
- 1 červenou papriku nakrájenou na proužky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíci ústřicové omáčky
- 2 nasekané stroužky česneku
- sezamový olej
- uvařenou rýži nebo nudle na podávání
Postup:
1. Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte sezamový olej, přidejte růžičky brokolice a nakrájenou papriku a restuje, dokud zelenina nezměkne, ale zůstane křupavá.
2. Zeleninu vyndejte z pánve, rozehřejte v ní opět trochu sezamového oleje a krátce na něm orestujte česnek. Přidejte kuřecí proužky a orestujte je ze všech stran.
3. Do pánve přidejte sójovou a ústřicovou omáčku, vraťte do ní orestovanou zeleninu, dobře promíchejte a společně prohřejte.
4. Podávejte s vařenou rýží nebo nudlemi.
Úterý: Rychlé spaghetti alla puttanesca
Co budete potřebovat:
- 400 g špaget
- 2 plechovky krájených rajčat
- 100 g černých oliv
- 2 lžíce kaparů
- 4 nasekané filety ančoviček
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 lžičku sušených drcených chilli papriček (nebo mleté sladké papriky)
- sůl
- nasekanou petrželku na posypání
Postup:
1. Špagety uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší, na skus).
2. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte česnek a ančovičky a krátce je orestujte. Přidejte rajčata z konzervy, olivy, kapary a chilli papričky nebo mletou papriku a vařte na mírném ohni asi 10 minut.
3. Scezené uvařené špagety promíchejte s omáčkou a podávejte posypané nasekanou petrželkou.
Středa: Salát s quinoou a avokádem
Co budete potřebovat:
- 200 g quinoy
- 1 zralé avokádo
- 200 g cherry rajčátek nebo ředkviček
- 1 okurku
- hrst čerstvé bazalky
- šťávu z 1 limety
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Quinou uvařte podle návodu na obalu a nechte vychladnout.
2. Avokádo podélně rozkrojte, odstraňte pecku, dužninu vydlabejte lžící a nakrájejte na plátky. Rajčátka rozkrojte na půlky (máte-li ředkvičky, nakrájejte je na plátky). Okurku nakrájejte na plátky a vše dejte do mísy.
3. Přidejte uvařenou quinou a natrhanou bazalku, vše zakápněte limetovou šťávou a olivovým olejem, osolte, opepřete, promíchejte a podávejte.
TIP: Máte-li rádi klíčky, použijte je na závěrečné ozdobení každé porce.
Čtvrtek: Tacos s krevetami
Co budete potřebovat:
- 300 g vyloupaných krevet
- 8 kukuřičných tortill
- 1 avokádo nakrájené na plátky
- 1 malou červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky
- 1 limetu
- 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku kajenského pepře
- sůl
Postup:
1. V míse promíchejte krevety s kajenským pepřem, solí a lžící olivového oleje a nechte chvilku stát. Pak je rychle orestujte na pánvi, dokud nebudou růžové a propečené.
2. Mezitím zahřejte krátce tortilly na suché pánvi nebo v mikrovlnné troubě. Na každou tortillu rozložte plátky avokáda, přidejte několik krevet, červenou cibuli a posypte koriandrem.
3. Tacos podávejte s čtvrtkami limety na pokapání.
Pátek: Rizoto se žampiony a špenátem
Co budete potřebovat:
- 1 šálek rýže arborio
- 200 g čerstvých žampionů nakrájených na plátky
- 100 g čerstvého špenátu
- 1 malou cibuli nakrájenou nadrobno
- 3 šálky hovězího nebo zeleninového vývaru
- 1/2 šálku bílého vína
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- 3 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Na pánvi na středním ohni rozehřejte dvě lžíce olivového oleje a osmahněte na něm cibuli. Přidejte rýži a za stálého míchání ji krátce orestujte, aby se zrnka obalila olejem. Přilijte víno a vařte, dokud se neodpaří. Po naběračkách přidávejte vývar, stále míchejte a vařte, dokud rýže není téměř měkká. Mezi přidáváním vývaru vždy počkejte, až se předchozí dávka vsákne.
2. Nakrájené žampiony orestujte v pánvi na zbylém oleji. Osolte je, opepřete, přidejte špenát a nechte ho zavadnout.
3. Žampiony se špenátem přidejte k rýži a nechte pod pokličkou ještě krátce povařit, dokud není rýže al dente.
4. Rizoto odstavte z ohně, přimíchejte do něj parmazán, podle potřeby ho dochuťte solí a pepřem a před podáváním ho nechte chvíli odpočinout.
Výborné je také srbské rizoto>>>