Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na pomazánku či ředkvičky s vajíčkem

12. dubna 2018 • 00:56

Jsou plné vitamínu C, jejich lehce pikantní chuť dodá šmrnc nejen pomazánkám a salátům a navíc je to jedna z mála zelenin, kterou můžete už v dubnu koupit českou – ředkvičky by ve vaší kuchyni na jaře zkrátka chybět neměly. Nechte se inspirovat našimi tipy na originální recepty s ředkvičkami a začněte jaro správně: svěže a chutně!

Na první pohled jsou ředkvičky taková banální zelenina, kterou si hravě vypěstujeme i na zahradě. Tahle kořenová zelenina má ale blahodárný vliv na naše zdraví, je skvělá pro prevenci rakoviny, chrání před bakteriemi a plísněmi. Nemusíte ji jen přikusovat k chlebu s máslem, i když to je učiněná láhůdka, ale zkuste i sofistikovanější recepty. 

1. Ředkvičková pomazánka s karotkou

Jednoduchá ředkvičková pomazánka s karotkou je ideální pro rychlý oběd nebo večeři. Tvarohový základ svěží kombinace ředkviček, karotky a pažitky dochutí skvěle. Že nestíháte, ještě neznamená, že si nemůžete dopřát něco dobrého.

2. Jarní bramborový salát s ředkvičkami

Vynikající jako příloha nebo i jenom sám o sobě je tenhle  jarní bramborový salát s ředkvičkami. Jarní bramborové saláty máme rádi, jsou totiž syté, čerstvé a vynikající. Jen majonézu klidně nahraďte větší porcí jogurtu. 

Milujete saláty, ale už vás nudí pořád dokola ty samé? Pak nezapomeňte vyzkoušet těchto 5 tipů na nevšední saláty. Polníčkový salát s jahodami a lososem vás dostane.

3. Mrkvový krém s ředkvičkami a česnekem nebo osvěžující gazpacho

Krémová polévka s ředkvičkami možná zní neobvykle, rozhodně je to ale kombinace, kterou byste měli vyzkoušet. Kombinace smetany a jemně pikantní chuti opečených ředkviček vás příjemně překvapí.

Stejně jako mrkvový krém i studenou polévku gazpacho ředkvičky svojí chutí skvěle doprovodí. Zkrátka oběd pro slunečný den jako stvořený.

Studené polévky jsou totiž nejen vynikající, ale i praktické. Vyzkoušejte rajčatovou s mátou a se zázvorem nebo okurkovou s jogurtem a ořechy –  jsou totiž stejně dobré k pohodovému víkendovému obědu jako na svačinu do práce.

4. Ředkvičky a vejce pro bezchybnou snídani

Ne ten nejzdravější recept na světě, ale chutnat určitě bude – ředkvičkové smaženici se odolává jen těžko. Chcete-li recept trochu odlehčit, nahraďte slaninu libovější šunkou nebo prosciuttem. Navrch dozdobte pažitkou a rychlá dobrota je na světě.

S ředkvičkami nechutnají výborně jen míchaná vejce. Na snadné, ale dokonalé snídani si pochutnáte, i když ředkvičkou dozdobíte toast se zatraceným vejcem. Pokud si jeho přípravou nejste úplně jistí, spolehněte se na tento recept na ztracené vejce. 

5. Salát se sýrovo-bylinkovou zálivkou

K tomuhle salátu se sýrovo-bylinkovou zálivkou a ředkvičkami se budete rádi vracet. Klasická salátová zálivka nemusí být nuda, stačí si s chutí trochu vyhrát. A až vás přestane bavit, pusťte se do experimentu: Zálivka s jablečnou šťávou i citronovo-smetanová mají úspěch zaručený.

6. Ředkvičky na smetaně nebo salát s ředkvičkami a krevetami

Mrkněte tady na další báječné recepty s ředkvičkami, jako jsou ředkvičky na smetaně nebo salát s ředkvičkami a krevetami.

7. Co takhle smaženky s ředkvičkovým dipem 

Ještě je to málo? Tak tady je další várka receptů z ředkviček

Autor: Kristina Hamplová