Šest důvodů, proč jíst sádlo: Je trvanlivé a dokonce zdravější než máslo!

31. ledna 2025 • 04:57

Naše babičky na něj nedaly dopustit, dnešní doba, posedlá vším rostlinným a nízkokalorickým, mu ale nefandí. Sádlo přitom podle novějších vědeckých zjištění nezdravé není a existuje spousta důvodů, proč ho používat. 

1. Na smažení je nejlepší

Při vysokých teplotách se sádlo nepřepaluje, takže na dlouhé smažení je ideální. Na rozdíl od olivového oleje, který se při smažení při vyšších teplotách přehřívá a vylučuje škodlivou látku akrolein. U sádla se žádných toxinů bát nemusíte, a pokud navíc používáte teflonové nádobí, stačí vám jen malý kousek.

Video se připravuje ...

2. Prospívá srdci

Dlouho byli i odborníci přesvědčení, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu, opak je ale pravdou! Většina tuků obsažených v sádle je totiž nejen neškodná, ale i potřebná. Esenciální mastné kyseliny, především kyselina olejová, pomáhají vstřebávat vitaminy a cholesterol v krvi naopak snižovat, a bojovat tak s rizikem srdečních onemocnění. Na rozdíl třeba od průmyslově vyráběných margarínů plných škodlivých transtuků tedy konzumací sádla (samozřejmě v přiměřeném množství) svému srdci prospíváte. 

3. Dlouho vydrží

Protože je přírodní a neupravené, sádlo se téměř nekazí. Stačí ho nechat na chladnějším a suchém místě.

Sádlo je možná kalorické, to ale neznamená nezdravé. V rozumné míře vašemu tělu prospěje. Sádlo je možná kalorické, to ale neznamená nezdravé. V rozumné míře vašemu tělu prospěje. • Autor: istock

 4. Je zdravější než máslo

I v souboji s máslem sádlo vyhrává, ačkoli cholesterolu mají stejně, sádlo obsahuje 60 % zdravých tuků, zatímco máslo jenom 45 %. Navíc si ho můžete užít, i pokud vaše tělo laktózu nezvládá. Pokud jste si tedy až dosud sádlo odpouštěli ze zdravotních důvodů, je načase to přehodnotit. 

5. Lze ho použít i jako léčivou mast 

Nejen na vaření, pečení a smažení, vepřové sádlo vám pomůže porazit i nemoci. Zábaly z vepřového sádla jsou bezkonkurenční lék na kašel a stejně tak sádlo zahojí i popáleniny, atopický ekzém nebo suchou kůži¨, skvěle funguje i proti vráskám.

6. Chutná skvěle teplé i za studena

Posledním, ale možná nejdůležitějším argumentem na obhajobu sádla, je samozřejmě jeho chuť! Na smažený řízek nebo bramboráky smažené na sádle nedá kdekdo z nás dopustit. Sádlo chutná ale stejně báječně i za studena. Vyzkoušejte tuto dokonalou sádlovou pomazánku na topince a přesvědčte se sami.

Domácí sádlo se škvarky je tradiční pochoutka, kterou si jednou začas rozhodně nemusíte odpírat. Domácí sádlo se škvarky je tradiční pochoutka, kterou si jednou začas rozhodně nemusíte odpírat. • Autor: istock

I staročeské buchty budou vláčnější, když do nich použijete místo másla sádlo. Pokud se chystáte na pečení buchet, vyzkoušejte i jiné náplně než klasickou tvarohovou nebo makovou. Nezapomeňte vyzkoušet různé náplně. 

Z vepřového sádla si můžete udělat škvarky a z nich pak tuto výbornou pomazánku:

Video se připravuje ...

Autor: red