Šest důvodů, proč jíst sádlo: Je trvanlivé a dokonce zdravější než máslo!

29. března 2018 • 00:00

Naše babičky na něj nedaly dopustit, dnešní doba posedlá vším rostlinným a nízkokalorickým mu ale nefandí. Sádlo přitom podle novějších věděckých zjištění nezdravé není a existuje spousta důvodů, proč ho používat. 

1. Na smažení je nejlepší

Při vysokých teplotách se sádlo nepřepaluje, takže na dlouhé smažení je ideální, narozdíl od olivového oleje, který ve vyšších teplotách dokonce vylučuje toxické látky, které mohou vést k onemocnění srdce a k výskytu nádorů. U sádla se žádných toxinů bát nemusíte, a pokud navíc používáte teflonové nádobí, stačí vám malý kousek.

Dlouhé smažení? Na sádle je nejzdravější, nevznikají v něm totiž teplotou karcinogenní látky Dlouhé smažení? Na sádle je nejzdravější, nevznikají v něm totiž teplotou karcinogenní látky • Autor: istock

2. Prospívá srdci

Dlouho byli i odborníci přesvědčení, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu, opak je ale pravdou! Většina tuků obsažených v sádle je totiž nejen neškodná, ale i potřebná. Esenciální mastné kyseliny, především kyselina olejová, pomáhají vstřebávat vitamíny a cholesterol v krvi naopak snižovat, a bojovat tak s rizikem srdečních onemocnění. Narozdíl třeba od průmyslově vyráběných margarínů plných škodlivých transtuků tedy konzumací sádla svému srdci prospíváte. Že špatná pověst sádla u nás je zčásti jen dílem marketingových kampaní vedených margarínovými firmami, potvrzuje i Antonín Zelenka, specialista na živočišnou výrobu ze společnosti Comperio.

3. Dlouho vydrží

Protože je přírodní a neupravené, sádlo se téměř nekazí, stačí ho nechat na chladnějším a suchém místě.

 4. Je zdravější než máslo

I v souboji s máslem sádlo vyhrává, ačkoliv cholesterolu mají stejně, sádlo obsahuje 60 % zdravých tuků, zatímco máslo jenom 45 %. Navíc si ho můžete užít, i pokud vaše tělo laktózu nezvládá. Pokud jste si tedy až dosud sádlo odpouštěli ze zdravotních důvodů, je na čase to přehodnotit. 

Máslo můžete sádlem ve většině případů s klidem nahradit. Je zdravější a trvanlivější Máslo můžete sádlem ve většině případů s klidem nahradit. Je zdravější a trvanlivější • Autor: istock

Je možné jíst sádlo na dietě? Specialista na výživu Petr Havlíček vám pomůže vybrat ty správné tuky ve správném množství

5. Lze použít i jako léčivou mast 

Nejen na vaření, pečení a smažení, vepřové sádlo vám pomůže porazit i nemoci. Zábaly z vepřového sádla jsou bezkonkurenční lék na kašel a stejně tak sádlo zahojí i popáleniny, atopický ekzém nebo suchou kůži a skvěle funguje i proti vráskám.

6. Chutná skvěle teplé i za studena

Posledním, ale možná nejdůležitějším argumentem na obhajobu sádla je samozřejmě jeho chuť! Na řízek smažený na sádle nebo tradiční velikonoční sádlové jidáše nedá kdekdo z nás dopustit, sádlo chutná ale stejně báječně i za studena. Vyzkoušejte tuto dokonalou sádlovou pomazánku na topince a přesvědčte se sami.

Domácí sádlo se škvarky je tradiční pochoutka, kterou si jednou za čas rozhodně nemusíte odpírat Domácí sádlo se škvarky je tradiční pochoutka, kterou si jednou za čas rozhodně nemusíte odpírat • Autor: istock

I staročeské buchty budou se sádlem vláčnější. Pokud se chystáte na pečení buchet, nezapomeňte vyzkoušet těchto pět nejlepších náplní, které si zamilujete. Povidlové jako od babičky i originální mrkvové – chutnat budou všechny.

Autor: Kristina Hamplová