Mrkvance z Polné: Recept na buchtičky, které se na Vysočině pečou od nepaměti

7. července 2020 • 00:00

Nadýchané lehké těsto, uvnitř lahodná šťavnatá náplň a na povrchu krusta z másla a cukru. To jsou mrkvánky nebo také mrkvance. Tradiční sladké bulky s mrkvovou náplní, které zachutnají všem generacím, od těch nejmenších až po babičky a dědečky.

Každý region má své specifické pokrmy, na které místní nedají dopustit. Recept na ně se předává z generace na generaci a každá rodina ho má trochu jiný. Na východě Čech v městečku Polná a jeho okolí jsou to mrkvance. Nepleťte si je ale s těmi ze Slovácka, na ty vám recept prozradíme až někdy příště.

Možná vás překvapí, že v Polné se dokonce každoročně slaví i mrkvové dožínky, během nichž lidé zavěšují na domovní dveře nebo na vrata dvorů svazky mrkve. Ta se zde pěstuje po staletí. Slavnosti zeleniny jsou pak vždy druhou zářijovou neděli zakončené tradiční mrkvancovou poutí.

A co že to vlastně ty mrkvance jsou? Jde o vynikající buchtičky z kynutého těsta, které však nejsou s tvarohem, povidly, mákem či marmeládou, ale s náplní z najemno nastrouhané mrkve, podušené na másle s cukrem, ovoněné vanilkou a rumem. Do náplně můžete pro zahuštění přidat také trochu mletého máku a ozvláštnit ji roztlučenými semínky fenyklu, jehož sladká anýzová chuť dodá mrkvi šmrnc. V některých receptech se makovými semínky před pečením posype i povrch buchtiček.

Suroviny na mrkvance

Počet porcí: cca 24 kusů (2 plechy)
Doba přípravy: 60 minut + kynutí

Na těsto

500 g mouky (směs hladké a polohrubé)
špetka soli
100 g cukru krystal
citronová kůra z jednoho citronu
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
2 žloutky
250 ml mléka
100 g másla
1/2 lžíce sádla

Na náplň

500 g jemně nastrouhané karotky
50 g másla
2 lžíce cukru krystal
1 balení vanilkového cukru
pepř drcený
hnědý rum tuzemský (nemusí být)
semínka fenyklu (nemusí být)

Postup přípravy mrkvanců

1. Směs hladké a polohrubé mouky prosijte do mísy, přidejte sůl, cukr a citronovou kůru, uprostřed udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí, vlijte vlažné mléko, přidejte žloutky a nakonec rozpuštěné máslo a sádlo.

2. Vše zpracujte v hladké těsto, poprašte hladkou moukou a nechte v teple asi hodinu kynout, až přibližně zdvojnásobí svůj objem.

3. Mezitím si v kastrolku rozpusťte máslo, přidejte najemno nastrouhanou mrkev, obyčejný a vanilkový cukr, v hmoždíři roztlučená semínka fenyklu, špetku drceného pepře a trochu rumu, zahřívejte asi 15 minut a nechte vychladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkejte a slijte. Náplň můžete také zahustit hrstí mletého máku.

Video se připravuje ...

4. Z vykynutého těsta tvořte bochánky, ty rozplácněte, naplňte vychladlou mrkvovou nádivkou, kterou nešetřete. Bochánky dobře uzavřete, aby náplň při pečení nevytékala.

5. Naplněné bochánky klaďte v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech pokrytý pečicím papírem a nechte je ještě asi 15 minut kynout. Nakynuté potřete rozpuštěným máslem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 až 30 minut, dokud nezezlátnou.

6. Ještě teplé mrkvance potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte moučkovým cukrem.

Jak upéct ty nejlepší kynuté buchty? Postup najdete přímo ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.