Knedlíky s meruňkami jako sen: Recept našich babiček, který mizí pod rukama
Milovníci sladkých jídel si na báječných knedlících z pařeného těsta pochutnají. Uvnitř se skrývají šťavnaté meruňky a vršek zdobí rozpuštěné máslo, moučkový cukr a opražené mandlové lupínky.
Ovocné knedlíky jsou specialitou naší kuchyně, na kterou můžeme být právem hrdí. V žádné jiné zemi se knedlíky plněné šťavnatými jahodami, meruňkami, borůvkami nebo švestkami jako hlavní chod nepřipravují. Pohostěte jimi zahraniční návštěvu a uvidíte ten potlesk.
Suroviny na meruňkové knedlíky
500 g hrubé mouky + na podsypávání
sůl
60 g cukru krupice
250 ml mléka
75 g másla
1 vejce
6 větších meruněk
plátky mandlí
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
meduňka na ozdobu
Pařené knedlíky ve čtyřech krocích
1. Hrubou mouku promíchejte s rovnou lžičkou soli a s cukrem. Mléko přiveďte téměř k varu spolu s máslem a zalijte jím mouku. Mísu přiklopte a nechte 5 minut odstát, aby se mouka spařila. Pak přidejte vejce a vypracujte měkké těsto. Podle potřeby dodejte ještě mouku nebo mléko, ale počítejte s tím, že i hotové těsto je poměrně lepkavé.
2. Ve velkém hrnci dejte vařit dostatečné množství vody. Meruňky vypeckujte. Z těsta odtrhávejte mokrýma rukama kousky, z nich na dlani tvarujte placky a do nich balte půlky meruněk.
3. Knedlíky po várkách vkládejte do vroucí vody a vařte asi 8 minut. Hotové jsou, když vyplavou na hladinu.
4. Mandlové lupínky nasucho opražte na pánvi. Knedlíky podávejte zalité přepuštěným máslem a sypané mandlemi a moučkovým cukrem.