Knedlíky s meruňkami jako sen: Recept našich babiček, který mizí pod rukama

27. června 2020 • 00:00

Milovníci sladkých jídel si na báječných knedlících z pařeného těsta pochutnají. Uvnitř se skrývají šťavnaté meruňky a vršek zdobí rozpuštěné máslo, moučkový cukr a opražené mandlové lupínky.

Ovocné knedlíky jsou specialitou naší kuchyně, na kterou můžeme být právem hrdí. V žádné jiné zemi se knedlíky plněné šťavnatými jahodami, meruňkami, borůvkami nebo švestkami jako hlavní chod nepřipravují. Pohostěte jimi zahraniční návštěvu a uvidíte ten potlesk.

Suroviny na meruňkové knedlíky

500 g hrubé mouky + na podsypávání
sůl
60 g cukru krupice
250 ml mléka
75 g másla
1 vejce
6 větších meruněk
plátky mandlí
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
meduňka na ozdobu

Pařené knedlíky ve čtyřech krocích

1. Hrubou mouku promíchejte s rovnou lžičkou soli a s cukrem. Mléko přiveďte téměř k varu spolu s máslem a zalijte jím mouku. Mísu přiklopte a nechte 5 minut odstát, aby se mouka spařila. Pak přidejte vejce a vypracujte měkké těsto. Podle potřeby dodejte ještě mouku nebo mléko, ale počítejte s tím, že i hotové těsto je poměrně lepkavé.

2. Ve velkém hrnci dejte vařit dostatečné množství vody. Meruňky vypeckujte. Z těsta odtrhávejte mokrýma rukama kousky, z nich na dlani tvarujte placky a do nich balte půlky meruněk.

3. Knedlíky po várkách vkládejte do vroucí vody a vařte asi 8 minut. Hotové jsou, když vyplavou na hladinu.

4. Mandlové lupínky nasucho opražte na pánvi. Knedlíky podávejte zalité přepuštěným máslem a sypané mandlemi a moučkovým cukrem.

Recept připravil časopis F.O.O.D. Další postupy na sladké knedlíky s borůvkami, švestkami i na meruňkové knedlíky z tvarohového těsta najdete v letním speciálu. Koupit ho elektronicky nebo tištěný do schránky můžete přímo ZDE >>>

Už máte letní speciál časopisu F.O.O.D.? Už máte letní speciál časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: KF, F.O.O.D.