Rychlé obědy ze sezonních surovin: 5 receptů hotových do 30 minut

17. června 2020 • 00:00

Svěží bylinky a křehké salátové listy jsou v tomto období nejčerstvější. Byla by tak škoda nevyužít je při přípravě rychlých obědů na každý den. Těm totiž dodají šmrnc. Přidejte čerstvou mátu do těstovin, bazalku do polévkových knedlíčků nebo hromadu nasekané pažitky do šťouchaných brambor.

Odlehčené pondělí se salátem

Protože o víkendu jste si určitě užili masa až až, dopřejte na začátku týdne žaludku odpočinek. K obědu či k večeři připravte salát ze směsi polníčku, máty, rukoly, thajské bazalky a křehkých pikantních ředkviček, dochucený medovou zálivkou s hrubozrnnou hořčicí. Díky poctivé porci dokřupava opečeného mandlového tofu je sytý a nechybí v něm potřebné bílkoviny, i když tentokrát ty rostlinné. Salát s opečeným tofu a hořčičnou zálivkou můžete servírovat za pouhých dvacet minut.

Losos na másle v úterý

Lehký a dietní, přesto vynikající je i další pokrm. Ryby, ať už ty sladkovodní nebo mořské, byste měli zařadit na jídelníček dvakrát týdně. Vyzkoušejte lososa pečeného na másle a limetách se šťouchanými bramborami s jarní cibulkou a pořádnou dávkou voňavé pažitky. A nezapomeňte k pokrmu servírovat kousky limety na pokapání ryby.

Středeční polévka z pečených paprik

Polévka nutně nemusí být podávána jen jako součást hlavního jídla, pokud je dostatečně hustá a sytá, může ho plně nahradit. Třeba jako zeleninová polévka z pečených paprik s ricottovými knedlíčky. Na její přípravu kromě paprik potřebujete ještě cibuli a nakládaná loupaná rajčata. Nakyslou chuť polévky zjemní vláčné knedlíčky z ricotty, žloutku a másla, zahuštěné strouhankou a dochucené nadrobno nasekanými lístky bazalky.

Čtvrtek ve jménu kuřecích špízů

Příliš času na přípravu nezabere ani příprava dalšího pokrmu, inspirovaného arabskou kuchyní. Kuřecí špízy s humusem, čerstvou zeleninou a salátem můžete servírovat už za půl hodinky. Krémový domácí hummus z cizrny, koření, nadrceného česneku, sezamové pasty a limetové šťávy, dochucený uzenou paprikou si získá vaše chuťové pohárky. Tohle jídlo vybízí ke společnému hodování, nandejte ho na velkou mísu a každý si bude nabírat, na co má zrovna chuť.

Pátek s křupavou pizzou

Odpusťte si tentokrát polotovary. Tato pizza je připravená rychleji než ta mražená a chutná mnohem lépe. Základ pizzy z arabského chleba netvoří tradiční korpus z kynutého těsta, ale koupený arabský chléb, který po upečení krásně křupe. Placky stačí na plechu bohatě potřít rajčatovým pyré, oregánem a česnekem a bazalkovým pestem a nakonec je bohatě obložit lahodnou slaninou, plátky rajčat, rukolou a rozdrobeným sýrem feta.

Pět receptů na všední dny najdete v každém čísle časopisu F.O.O.D. Aktuální vydání si můžete elektronicky i v tištěné podobě koupit přímo ZDE >>>

Už máte červnové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte červnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.