Rychlé obědy ze sezonních surovin: 5 receptů hotových do 30 minut

31. července 2023 • 00:00

Svěží bylinky a šťavnatá zelenina mají v tomto období nejlepší chuť. Byla by tak škoda nevyužít je při přípravě rychlých obědů nebo večeří na každý den pracovního týdne. Těm totiž dodají šmrnc. Přidejte čerstvou mátu do těstovin, bazalku do polévkových knedlíčků nebo uvařte z paprik poctivou hustou polévku. 

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Salát s opečeným tofu a hořčičnou zálivkou

Úterý: Losos na másle a limetkách se šťouchanými bramborami

Středa: Polévka z pečených paprik s ricottovými knedlíčky

Čtvrtek: Kuřecí špízy s hummusem

Pátek: Pizza z arabského chleba

Pokud vám zbyly těstoviny, udělejte si k večeři jednoduchý těstovinový salát>>>

Video se připravuje ...

Odlehčené pondělí se salátem

Salát nemusí být vždy jen jako příloha. Přidejte třeba tofu a máte plnohodnotnou lehkou večeři. Salát nemusí být vždy jen jako příloha. Přidejte třeba tofu a máte plnohodnotnou lehkou večeři. • Autor: F.O.O.D.

Protože o víkendu jste si určitě užili masa až až, dopřejte na začátku týdne žaludku odpočinek. K obědu či k večeři připravte salát ze směsi polníčku, máty, rukoly, thajské bazalky a křehkých pikantních ředkviček, dochucený medovou zálivkou s hrubozrnnou hořčicí. Díky poctivé porci dokřupava opečeného mandlového tofu je sytý a nechybí v něm potřebné bílkoviny, i když tentokrát ty rostlinné. Salát s opečeným tofu a hořčičnou zálivkou můžete servírovat za pouhých dvacet minut.

Losos na másle v úterý

Lososa nemusíte nijak kořenit, stačí máslo a limetková šťáva Lososa nemusíte nijak kořenit, stačí máslo a limetková šťáva • Autor: F.O.O.D.

Lehký a dietní, přesto vynikající je i další pokrm. Ryby, ať už ty sladkovodní nebo mořské, byste měli zařadit na jídelníček dvakrát týdně. Vyzkoušejte lososa pečeného na másle a limetách se šťouchanými bramborami s jarní cibulkou a pořádnou dávkou voňavé pažitky. A nezapomeňte k pokrmu servírovat kousky limety na pokapání ryby.

Středeční polévka z pečených paprik

Ricottové knedlíčky s bazalkou nakyslou polévku příjemně zjemní Ricottové knedlíčky s bazalkou nakyslou polévku příjemně zjemní • Autor: F.O.O.D.

Polévka nutně nemusí být podávána jen jako součást hlavního jídla. Pokud je dostatečně hustá a sytá, může ho plně nahradit. Třeba jako tato polévka z pečených paprik s ricottovými knedlíčky. Na její přípravu kromě paprik potřebujete ještě cibuli a nakládaná loupaná rajčata. Nakyslou chuť polévky zjemní vláčné knedlíčky z ricotty, žloutku a másla zahuštěné strouhankou a dochucené nadrobno nasekanými lístky bazalky.

Čtvrtek ve jménu kuřecích špízů

Tenhle pokrm si klidně můžete zabalit do krabičky s sebou do práce a špízy pak jen ohřát v mikrovlnce Tenhle pokrm si klidně můžete zabalit do krabičky s sebou do práce a špízy pak jen ohřát v mikrovlnce • Autor: F.O.O.D.

Příliš času na přípravu nezabere ani příprava dalšího pokrmu inspirovaného arabskou kuchyní. Kuřecí špízy s hummusem, čerstvou zeleninou a salátem můžete servírovat už za půl hodinky. Krémový domácí hummus z cizrny, koření, nadrceného česneku, sezamové pasty a limetové šťávy a dochucený uzenou paprikou si získá vaše chuťové pohárky. Tohle jídlo vybízí ke společnému hodování, nandejte ho na velkou mísu a každý si bude nabírat, na co má zrovna chuť.

Pátek s křupavou pizzou

Kdo by nemiloval pizzu. Tu z arabského chleba máte hotovou už za dvacet minut. A obložit si ji můžete podle chuti. Kdo by nemiloval pizzu. Tu z arabského chleba máte hotovou už za dvacet minut. A obložit si ji můžete podle chuti. • Autor: F.O.O.D.

Rychlá domácí pizza nemusí být jen ta z mrazáku. Tato je připravená ještě rychleji a chutná mnohem lépe. Základ pizzy z arabského chleba netvoří tradiční korpus z kynutého těsta, ale koupený arabský chléb, který po upečení krásně křupe. Placky stačí na plechu bohatě potřít rajčatovým pyré, oreganem, česnekem a bazalkovým pestem a nakonec je bohatě obložit lahodnou slaninou, plátky rajčat, rukolou a rozdrobeným sýrem feta.

Chcete-li si upéct klasickou pizzu, připravte si těsto podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Autor: red