Maková bábovka, křehký drobenkový koláč i rychlá hrnková buchta: Moučníky, kterým nelze odolat

27. dubna 2019 • 00:00

Také tak milujete mák? Ve slovanských zemích jsou tahle malá namodralá zrníčka při přípravě moučníků oblíbená déle než sto let. Vždyť už i hloupý Honza si do ranečku balil makové buchty. Ochutnejte osvědčené recepty, se kterými vykouzlíte ty nejlepší makové moučníky.

Mák se do moučníků skvěle hodí. Vyznačuje se charakteristickým ořechovým aroma, které můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. Mák můžete konzumovat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu, celý i pomletý. Z umletého máku se ale do těla lépe vstřebají potřebné vitamíny, minerály a živiny, kterých obsahuje skutečně velké množství. Věděli jste, že patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek? Zařaďte ho častěji na svůj jídelníček a upečte si některou z makových dobrot. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Hrnkové moučníky s mákem

Pokud nemáte příliš času a nechcete se zatěžovat odvažováním a odměřováním potřebných ingrediencí, určitě oceníte recepty, u nichž vám na to stačí obyčejný hrnek. Použijte ten běžný o objemu 250 ml, výsledek je totiž závislý na přesném poměru surovin. A pak už se můžete pustit do pečení. Připravte třeba jednoduchou makovou hrnkovou buchtu nebo rychlou hrníčkovou makovou bábovku, u nichž stačí jen všechny ingredience smíchat, nalít do formy nebo na plech a dát péct. Pokud čekáte návštěvu, oslňte ji hrníčkovou kynutou bábovkou s makovou náplní, která nejenže po rozkrojení efektně vypadá, ale také skvěle chutná. Při přípravě kynutého těsta klidně použijte domácí pekárnu, ušetří vám práci.

Makové koláče s ovocem

Jednoduché a rychlé jsou také koláče na plech, které hravě zvládne i začátečník a výsledek je velmi chutný. A navíc je toho hodně, takže nakrmíte nejen celou rodinu, ale i případnou nečekanou návštěvu. A protože se mák skvěle doplňuje s ovocem, vyzkoušejte třeba nádherně vlhký makovník se švestkami nebo křehký makový koláč s drobenkovým korpusem a náplní z vanilkového pudinku, mandarinek a máku, kterému šmrnc dodává citronová poleva. Pokud vám doma přebývají hrušky, jablka nebo švestky, udělejte piškotové těsto, přidejte do něj mák a připravte ovoce pod makovou peřinou.

Bábovka s mákem na čtyři způsoby

Bábovky patří k nejoblíbenějším českým moučníkům. Hodí se jako pohoštění pro vaše hosty ke kávě či čaji, jako svačinka do práce nebo výborná víkendová snídaně. Přinést ji můžete i jako milou pozornost hostiteli, domácím moučníkem totiž rozhodně neurazíte. Receptů na ně jsou tisíce, každá hospodyňka má své osvědčené, a teď mezi ně může přidat ještě některou z makových variant. Pokud nemáte příliš rádi dusivé a drobivé moučníky, určitě vám zachutná bramborová bábovka s mákem. Vynikající je také bábovka s mákem z Vídeňské kavárny nebo třeba bábovka s mákem a sušenými švestkami. Zkrátka ale nepřijdou ani ti, kteří preferují zdravější variantu moučníků. Maková bábovka bez vajec je připravena z celozrnné mouky a třtinového cukru.

Podívejte se na vychytávky, které se vám budou při pečení dokonalých moučníků hodit >>>

Autor: Lenka Chvostová